Mencari Fokus anda: Mengapa pekerja menghabiskan kurang daripada separuh hari mereka untuk “fokus kerja”

31
AdobeStock 606822835
© Nhan/Adobe Stock

Mereka berkata kerja adalah lebih daripada huraian kerja anda. Ini benar, tetapi ungkapan itu berfungsi kedua-dua cara.

Kepuasan kerja boleh diperoleh daripada lebih daripada peranan dan tanggungjawab utama anda, seperti elemen sosial, faedah dan banyak lagi, tetapi juga ketidakpuasan kerja boleh timbul daripada tuntutan masa anda yang berada di luar perkara yang anda lakukan. ada untuk dilakukan.

Mesyuarat, pentadbir, pelaporan, penyelidikan, malah latihan; ini adalah perkara-perkara yang melemahkan motivasi dan boleh dikatakan menghalang cara untuk menyelesaikan kerja yang bermakna.

Tinjauan Buta baru-baru ini mendedahkan bahawa: Hampir 45% pekerja teknologi mengatakan bahawa mereka menghabiskan hanya empat jam atau kurang untuk “kerja fokus”––masa tanpa gangguan yang dihabiskan untuk tugas keutamaan tinggi.

Sesetengah responden berkata bahawa keupayaan mereka untuk bekerja lebih lama dalam tugasan sedemikian dipengaruhi oleh tekanan mental, manakala yang lain mendedahkan bahawa menghadiri tugasan rendah nilai rendah seperti pentadbir dan mesyuarat tidak produktif menghalang hasil mereka yang lebih bernilai.

Apa yang boleh kita ambil daripada keputusan ini ialah mungkin, hanya mungkin, hari bekerja lapan jam yang tegar mungkin bukan penggunaan masa yang paling berkesan, sama ada masa majikan atau pekerja.

Menurut buku sejarah, hari kerja lapan jam bermula dengan pemimpin buruh abad ke-19, pembaharu dan aktivis Robert Owen, yang pada tahun 1817 mencipta frasa tersebut “lapan jam buruh, lapan jam rekreasi, lapan jam rehat”.

Ia akan menjadi satu abad penuh sebelum lapan jam sehari diguna pakai merentas semua perniagaan dan industri, pertama sekali di Ford Motor Company.

Sejak itu satu abad lagi telah berlalu, dan cara kami bekerja sekali lagi dalam keadaan berubah-ubah. Menurut Biro Statistik Buruh AS, purata orang Amerika bekerja 44 jam seminggu, dengan 34% bekerja beberapa bahagian dalam seminggu dari rumah.

Walaupun sesetengah peranan dan sektor mungkin lebih menggalakkan daripada yang lain dalam membenarkan pekerja menguruskan waktu kerja mereka sendiri, hari kerja lapan jam itu tidak mungkin berubah daripada wujud dalam masa terdekat.

Sebaliknya, berikut ialah beberapa petua untuk memaksimumkan tumpuan anda untuk mengekalkan keseimbangan yang sihat dalam memenuhi kerja dan tanggungjawab penting yang tidak dapat dielakkan.

Tetapkan satu matlamat untuk hari itu

Berpisah daripada “senarai tugasan” yang sedang dijalankan, anda boleh mengenal pasti satu bahagian utama kemajuan penting yang anda sasarkan untuk dicapai pada masa anda menamatkan hari kerja anda. Ia boleh bertindak sebagai kemenangan terjamin, atau selamat gagal sekiranya anda mendapati diri anda bergelut dengan tugas lain

Rancang tugas lebih awal, tetapi pilih dengan bijak

Senarai tugasan harian adalah penting tidak kira peranan anda, tetapi ia boleh menjadi tidak produktif untuk menyusunnya dengan setiap perkara kecil di atas pinggan anda. Simpan tiga atau empat kerja penting yang boleh anda lakukan dengan yakin, sambil mengasingkan bahagian pentadbir yang lain ke dalam bank dua minit anda.

Gunakan peraturan dua minit

Utamakan objektif anda ke dalam tugasan yang memerlukan tumpuan yang panjang, dan ketulan kecil pentadbir yang mungkin hanya mengambil masa dua minit. Jika anda mengumpulkan tugasan dua minit anda, anda akan kagum dengan apa yang anda boleh lakukan dalam masa yang singkat, mengosongkan meja dan fikiran anda untuk masa fokus.

Ambil rehat yang sihat

Pendapat pakar berbeza-beza mengenai tempoh rehat optimum berbanding masa bekerja, tetapi menurut pakar neurologi terkenal Borna Bonakdarpour, seseorang itu perlu berehat selama 20-30 minit untuk setiap dua jam bekerja. Ini mungkin kedengaran berlebihan bagi mereka yang menggunakan hari yang panjang dan waktu lewat, tetapi kita sudah tahu hari bekerja sedang berubah, dan terdapat bukti bahawa rehat sebegitu boleh meningkatkan produktiviti.

Jika, dari semasa ke semasa anda mendapati bahawa isu pengurusan masa ialah anda hanya memerlukan perubahan; berikut adalah beberapa jawatan kosong yang menonjol di Papan Kerja NextPit sekarang.

Di Tennessee, salah satu daripada beberapa pangkalan di seluruh AS, Adobe sedang mencari a Jurutera Perisian Kanan untuk menyertai pasukannya. Dalam peranan ini, anda akan menjadi sebahagian daripada visi keseluruhan syarikat untuk menyampaikan pengalaman digital yang unik merentas rangkaian produknya yang besar, membolehkan projek bunyi dan visi kreatif untuk syarikat global terus ke artis bebas solo.

Di New York, PayPal mengiklankan untuk a Jurutera Perisian Kakitangan dengan tumpuan pada output Androidnya. Dalam peranan ini, anda akan bekerjasama dengan pasukan produk dan reka bentuk yang bertanggungjawab bersama untuk membina SDK yang meningkatkan pengalaman pembayaran merentas berbilang peranti. PayPal secara khusus mengakui “jurang keyakinan” di samping pengalaman yang diperlukan, sambil menambah “jangan teragak-agak untuk menghubungi”.

Penyedia penyelesaian Fintech Plaid sedang mencari yang berpengalaman Jurutera perisian. Syarikat itu berhasrat untuk terus berintegrasi dengan institusi kewangan sedia ada sambil membolehkan mereka mencipta produk fintech baharu mereka sendiri. Dalam peranan ini, anda akan bertanggungjawab untuk terus mereka bentuk, membangun dan membina penyepaduan ini, walaupun landskap berubah dalam masa nyata.

Mulakan carian kerja teknologi anda hari ini dengan menyemak NextPit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.