Mengapa AirPod Terus Terputus? Pembetulan Paling Biasa

73

AirPods ialah cara yang bergaya dan mudah untuk mendengar muzik atau membuat panggilan telefon. Walau bagaimanapun, tidak ada yang lebih buruk daripada kelantangan yang dipotong semasa sesi jem atau mesyuarat penting. Sebab perkara ini berlaku agak biasa dan mudah untuk diperbaiki. Mari lihat sebab AirPod anda terus memutuskan sambungan daripada peranti anda dan cara membetulkannya.

Mengapa AirPod Terus Terputus? Pembetulan Paling Biasa

Perisian Tegar Anda Sudah Lapuk

AirPods mempunyai sistem pengaturcaraan bersepadu yang dipanggil perisian tegar, yang beroperasi sama dengan OS komputer anda. Selalunya, perisian tegar ini akan dikemas kini secara automatik apabila anda disambungkan ke Wi-Fi untuk membawa peranti sejajar dengan industri baharu dan standard keselamatan. Akan ada masanya anda berada jauh dari rangkaian Wi-Fi, dan anda terjebak dengan AirPods usang yang tidak berfungsi. Anda boleh mengakses kemas kini perisian tegar anda daripada peranti mudah alih.

Pada Peranti iOS

Apabila AirPod anda disambungkan ke peranti mudah alih (iPad, iPhone), ikut langkah ini untuk mengemas kini perisian tegarnya:

 1. Pergi ke Tetapan pada peranti iOS anda dan ketik Bluetooth.
 2. Pilih AirPods anda daripada senarai peranti.
 3. Ketik ikon “i” (ikon maklumat) di sebelah nama peranti anda.
 4. Di sini, anda boleh melihat versi AirPod anda. Semak untuk melihat sama ada ia adalah versi terkini, kemudian apabila menggunakan Wi-Fi (atau data mudah alih jika anda memilikinya), muat turun dan pasang versi semasa.

Pada MacBook dan Peranti Lain

Malangnya, tiada cara untuk mengemas kini perisian tegar AirPods melalui komputer Android, Windows dan juga MacBook. Jika anda perlu mengemas kini perisian tegar anda dan tidak mempunyai iPhone atau iPad, cari rakan yang membantu anda.

Gangguan Bluetooth

AirPods menggunakan Bluetooth untuk menyambung ke peranti anda. Kadangkala, terdapat gangguan dengan peranti lain di sekeliling anda. Sebagai contoh, penghala menyiarkan isyarat pada frekuensi 2.4GHz, iaitu frekuensi yang sama seperti Bluetooth. Berdiri di sebelah penghala boleh membuat gangguan dengan AirPods anda. Kebanyakan peranti wayarles dan alat seperti tetikus atau papan kekunci juga disiarkan pada 2.4GHz.

Jika anda bekerja di pejabat atau berada di kedai kopi, terdapat kemungkinan besar gangguan menyebabkan AirPods anda terputus. Cuba beralih ke kawasan yang lebih terpencil dan lihat jika itu menyelesaikan masalah.

Pengesanan Telinga Automatik

Semua model AirPod mempunyai penderia terbina dalam yang mengesan sama ada AirPod berada di dalam telinga anda atau tidak. Ia mungkin dimatikan jika penderia mengesan pergerakan pantas daripada AirPods.

Ini menjengkelkan jika anda mengalami kesukaran menyimpan AirPod di telinga anda dan sentiasa perlu menyesuaikannya. Nasib baik, anda boleh melumpuhkan fungsi ini dengan melakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke Tetapan pada peranti iOS anda dan ketik Bluetooth.
 2. Pilih AirPods anda daripada senarai peranti.
 3. Ketik ikon “i” (maklumat) di sebelah nama
 4. Nyahpilih pilihan “Pengesanan Telinga Automatik”.

Selepas melengkapkan langkah ini, AirPods anda harus kekal hidup selagi anda menggunakannya, tanpa mengira pergerakan.

Versi Bluetooth yang berbeza

AirPods dijalankan pada Bluetooth 5.0. Jika anda memasangkannya dengan PC Windows atau peranti Android yang lebih lama, malah Mac lama, ia mungkin menjalankan versi Bluetooth lama. Apabila ini berlaku, AirPods perlu menurunkan taraf untuk menyambung dengan peranti. Ini merendahkan julat dan kualiti sambungan AirPods, yang boleh menyebabkan terputus sambungan.

Jika anda mempunyai peranti Bluetooth lama, anda boleh membeli pemacu Bluetooth 5.0 luaran. Alat berguna ini mengeluarkan isyarat Bluetooth 5.0.

Jika anda sudah mempunyai penyesuai Bluetooth 5.0, anda boleh menggunakan pemacu luaran untuk meningkatkan isyarat anda, memberikan anda lebih banyak ruang untuk bergerak jika anda perlu berada jauh dari peranti anda selama beberapa minit.

Nota: Pemacu luaran ini biasanya USB. Ia paling sesuai digunakan dengan komputer, tetapi terdapat penyesuai yang boleh anda beli untuk peranti mudah alih anda memasangkannya.

Kotoran dan Haus Terkumpul

AirPods mudah alih, jadi anda mungkin membawanya ke mana-mana sahaja anda pergi. Ini boleh menyebabkan banyak haus dan lusuh pada peranti, yang boleh menimbulkan masalah. Adalah penting untuk menjaga AirPod anda dengan baik dengan menyimpannya dalam kes apabila ia tidak digunakan.

Satu lagi cara yang baik untuk memastikan AirPods anda berfungsi dengan baik ialah membersihkannya setiap beberapa hari. Mula-mula anda memerlukan bahan berikut: 70% isopropil alkohol, berus gigi, pencungkil gigi, sapu kapas dan kain tanpa serabut.

Untuk membersihkan dan menyelenggara AirPods, ikut arahan ini:

 1. Letakkan sedikit alkohol pada kapas dan kain.
 2. Gunakan swab kapas untuk masuk ke dalam semua celah peranti. Keluarkan sebarang serpihan atau kotoran telinga.
 3. Gunakan pencungkil gigi untuk mengelilingi tepi dan lipatan AirPods. Berhati-hati dengan bahagian ini, kerana bahagian jaringan AirPods sangat halus dan boleh pecah.
 4. Ambil berus gigi dan bersihkan serpihan kecil atau halus dari AirPods dengan perlahan.
 5. Lap AirPods dengan kain dan anda selesai!

Mengekalkan AirPod anda dalam keadaan baik adalah penting. Jika anda menjaganya, anda tidak sepatutnya menghadapi terlalu banyak isu semasa menyambungkannya ke peranti anda.

Berikut ialah beberapa cara lagi untuk membolehkan AirPods anda berfungsi semula.

Letakkan AirPod Anda dalam Kesnya

Selepas AirPods anda memutuskan sambungan, ada kalanya ia tidak menyambung semula secara automatik ke peranti anda.

Apabila anda meletakkan semula AirPods anda dalam bekasnya, fungsi pengecasan menamatkan sebarang sambungan yang AirPods ada. Apabila anda mengeluarkannya semula, mereka akan cuba menyambung semula semula.

Tetapkan Semula AirPods Anda

Seperti kebanyakan alat, AirPod biasanya boleh diperbaiki dengan menetapkan semulanya secara manual. Untuk melakukan ini, lakukan perkara berikut:

 1. Letakkan AirPods anda dalam kes itu. Mereka perlu mempunyai sekurang-kurangnya 75% daripada hayat bateri mereka, jadi jika ia rendah, caskannya sekarang.
 2. Buka penutup sarung, dengan AirPods anda masuk, dan tahan butang belakang selama 20 saat.
 3. Setelah lampu bertukar daripada putih kepada kekuningan, anda telah berjaya menetapkan semula AirPods anda.

AirPods anda sepatutnya berfungsi seperti biasa sekarang. Semak dan pastikan tiada lagi masalah terputus sambungan, kemudian nikmati!

Tiada Bunyi Daripada AirPods yang Disambungkan

Terdapat beberapa sebab anda mungkin tidak menerima bunyi pada satu atau kedua-dua fon telinga, walaupun dengan sambungan yang betul. Satu punca biasa ialah tetapan audio telefon anda tidak seimbang. Cara terbaik untuk melakukannya ialah menetapkan semula AirPod anda, tetapi anda juga boleh masuk ke tetapan peranti anda dan mengimbangi semula audio anda. Berikut ialah arahan untuk semua peranti yang tersedia.

Untuk Peranti iOS

 1. Dalam tetapan peranti anda, pergi ke tab “Kebolehaksesan”.
 2. Dalam tab “kebolehaksesan”, pilih “Audio/Visual”.
 3. Tetapkan bar imbangan ke tengah.

Untuk Peranti Android

 1. Dalam tetapan peranti anda, pergi ke tab “Kebolehaksesan”.
 2. Pilih tab “Audio dan Teks Pada Skrin”.
 3. Dalam bahagian “Imbangan audio”, tetapkan bar imbangan ke tengah.

Untuk Mac

 1. Klik ikon Bluetooth, pilih AirPods anda, kemudian pilih “Open Sound Preferences.”
 2. Cari tab “Output” dan pilih AirPod anda sekali lagi.
 3. Tetapkan bar imbangan ke tengah.

Untuk Windows

 1. Dalam tetapan, pilih “Sistem.”
 2. Cari tab “Bunyi”, kemudian klik.
 3. Dalam bahagian “Output”, pilih AirPods anda sebagai peranti output.
 4. Klik pada “Properties Peranti.”
 5. Tetapkan baki audio untuk kedua-dua AirPod kepada 50.

Soalan Lazim

Adakah AirPods berfungsi sama pada peranti Android dan Windows?

AirPods bersambung melalui Bluetooth, jadi mana-mana peranti berdaya Bluetooth akan dapat disambungkan. Walau bagaimanapun, banyak ciri, termasuk pemeriksaan hayat bateri dan pengesanan telinga automatik, hanya didayakan pada peranti iOS. Anda juga tidak boleh menyemak kemas kini untuk AirPod anda menggunakan apa-apa selain peranti iOS.

Nasib baik, terdapat beberapa apl pihak ketiga yang menambahkan beberapa fungsi yang sangat diperlukan untuk peranti anda dengan AirPods. Anda boleh mendapatkan panduan yang baik untuk mereka dalam talian.

Saya telah mencuba semua kaedah ini dan AirPod saya masih terputus sambungan. Apa patut saya buat?

Kemungkinannya ialah masalahnya terletak pada peranti bermain anda, bukan AirPods. Pergi melalui peranti anda dan selesaikan masalah tetapan Bluetooth. Cara yang baik dan mudah untuk menyemak ialah mencari peranti Bluetooth lain dan lihat jika anda menghadapi sebarang masalah sambungan.

Sebelum Kami Putuskan Sambungan

Kami berharap artikel ini telah membantu anda dengan memutuskan sambungan AirPods yang menjengkelkan itu. Kami telah menyenaraikan cara terbaik dan paling mudah untuk menyelesaikan isu ini, tetapi sentiasa ada lagi yang perlu diketahui.

Untuk pembaca kami yang celik teknologi, apakah kaedah lain yang anda gunakan untuk membolehkan AirPod anda berfungsi semula? Beritahu kami semua tentang mereka di bahagian komen!