Mengapa anda tidak perlu mengosongkan RAM pada Android

115
Alat sistem AndroidPIT
© NextPit

Ramai pengguna Android mempunyai peranti yang kekurangan memori yang mencukupi. Sesetengah orang juga memasang pembunuh aplikasi atau aplikasi pengurusan RAM lain untuk mencipta ruang. Tetapi adakah pengurusan RAM manual untuk Android benar-benar masuk akal?

Mahu melangkau ke hadapan? Lompat ke:

Apakah RAM?

Dalam telefon pintar, seperti mana-mana komputer, terdapat pelbagai jenis memori. Ini mempunyai kelajuan yang berbeza-beza, tanda harga yang berbeza dan beroperasi secara berbeza. Memori untuk storan dalaman anda, contohnya, adalah perlahan, murah dan menyimpan data sentiasa – walaupun apabila diputuskan sambungan daripada bekalan kuasa. Akibatnya, di sinilah apl dan data apl disimpan, serta foto dan video.

RAM (Random Access Memory) mahal, tetapi jauh lebih pantas daripada memori dalaman. Walau bagaimanapun, ia akan melupakan segala-galanya jika tidak disambungkan kepada bekalan kuasa. Ia berfungsi sebagai jenis permukaan kerja untuk apl anda – untuk menyimpan data sementara yang diperlukan untuk menggunakan telefon.

AndroidPIT telefon pintar terbaik 13

Telefon pintar Android: anda tidak perlu mengosongkan memori sendiri. / © NextPit

Berapa banyak RAM yang anda perlukan pada Android?

Telefon pintar mewah seperti Galaxy S10 Plus atau Huawei P30 Pro hadir di pasaran hari ini dengan 8 GB atau bahkan 10 GB RAM, manakala peranti hujung bawah biasanya menggunakan sekitar 4 GB, dengan peranti 2 GB dihentikan secara berperingkat daripada pasaran. Untuk kalis masa hadapan untuk beberapa tahun akan datang, 6 atau 8 GB sepatutnya lebih daripada mencukupi. 4 GB masih baik untuk kebanyakan pengguna, tetapi memori boleh digunakan dengan cepat jika anda menjalankan banyak apl serentak atau menikmati permainan berat.

Prestasi yang baik tidak boleh dicapai dengan Android Go dan gigabait RAM pada tahap rendah, seperti yang ditunjukkan oleh ujian kami terhadap Nokia 1. Oleh itu, kami mengesyorkan mempunyai 2 GB RAM sekurang-kurangnya pada mana-mana telefon pintar yang anda beli, dengan 4 GB menjadi nombor yang lebih selesa untuk kebanyakan pengguna.

RAM Android penuh: sebab untuk panik?

Selepas beberapa ketika, memori dalaman anda dipenuhi dengan apl yang paling kerap anda gunakan. Ia kemudiannya perlu dibersihkan sebahagiannya untuk dapat melancarkan apl baharu. Sistem Android anda melakukan ini secara automatik – anda tidak perlu melakukan apa-apa.

Idea bahawa RAM di dalam Android perlu dibersihkan secara manual adalah salah tanggapan. RAM yang dikosongkan bermakna anda perlu sentiasa melancarkan semula apl. Ini akan memakan masa dan kuasa, dan mengurangkan hayat bateri.

  • Berikut ialah 5 apl yang perlu anda alih keluar sekarang

Mempunyai RAM penuh bukanlah perkara yang buruk, malah diingini. Memandangkan Android berakar umbi dalam Linux dan Unix, kernel sistem Linux telah menetapkan peraturan untuk pengurusan memori. Dan peraturan ini mengikut falsafah bahawa memori dalaman yang bebas adalah memori yang terbuang.

Memori percuma adalah memori terbuang

Jika anda menghidupkan telefon pintar anda dan memuatkan beberapa aplikasi, semua aplikasi ini akan disimpan dalam ingatan. Jika anda menggunakan apl, tukar ke skrin utama dan kemudian kembali ke apl, ia akan dimuatkan hampir serta-merta. Ini kerana apl kekal dalam beberapa bentuk dalam memori dalaman. Terima kasih kepada memori ini, pemproses telefon pintar boleh berjalan serta-merta.

Tetapi jika anda mempunyai aplikasi pembunuh tugas atau ciri penjimatan RAM yang sentiasa menutup proses di latar belakang, anda perlu menunggu lama untuk Facebook atau Whatsapp dimuatkan semula. Pengurusan RAM sebegini boleh mengubah kerja sehingga menjejaskan telefon pintar berkuasa.

Mengosongkan RAM pada Android: bilakah anda perlu melakukannya?

Memandangkan banyak pengeluar telefon pintar mempunyai fungsi ‘membersihkan’ terbina untuk apl sedia ada, mungkin ada benarnya khabar angin ini. Tetapi pada hakikatnya, menutup aplikasi untuk menjimatkan ruang RAM hanya berbaloi dalam beberapa kes terpilih.

Biasanya tidak dinasihatkan untuk menamatkan aplikasi atau mengosongkan keseluruhan memori. Namun begitu, terdapat situasi yang memerlukan tindakan langsung: apabila apl telah ranap atau tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Sebagai contoh, ini boleh menjadi penyemak imbas yang berjalan sangat tersentak atau mempunyai ralat paparan. Atau ia boleh menjadi isu pemuatan kekal dengan Facebook atau Twitter. Gejala ini boleh menjadi sangat pelbagai. Malah telefon pintar terlalu panas tanpa sebab yang jelas mungkin disebabkan oleh apl yang ranap.

Hanya dalam kes sedemikian, adalah wajar untuk menamatkan apl yang terjejas – untuk melakukan pemberhentian paksa. Kadang-kadang ia sudah cukup untuk meleret keluar apl dalam paparan berbilang tugas. Tetapi ini selalunya hanya berfungsi sebagai plasebo, yang mana kami mengalih keluar apl daripada gambaran keseluruhan apl tetapi tidak menamatkannya.

androidpit membersihkan ram

Berbilang tugas: berhenti dari segala-galanya kadangkala hanya plasebo. / © Tangkapan Skrin: AndroidPIT

Bagaimana untuk memaparkan penggunaan RAM dan menutup aplikasi pada Android

Jika meleret keluar apl tidak membantu, maka anda mungkin perlu mengambil pendekatan yang lebih tegas dan menutup apl secara manual. Ini boleh dilakukan dalam tetapan. Di sini anda juga boleh melihat apl yang menggunakan terlalu banyak RAM dan apl yang mana untuk dialih keluar dalam pembersihan apl seterusnya.

Jadi, untuk memaparkan jumlah RAM yang digunakan, anda perlu pergi ke tetapan telefon pintar anda. Cari menu apl dan pergi ke apl aktif. Sejak Android Marshmallow, paparan ini mempunyai entri sendiri di bawah ‘Memori’ dalam tetapan utama.

Di sini anda akan melihat statistik tentang penggunaan memori dalam beberapa jam yang lalu. Bergantung pada telefon pintar, paparan terperinci mungkin tersembunyi di sebalik menu selanjutnya.

Untuk benar-benar menutup apl, anda perlu pergi ke maklumat apl. Ini biasanya dilakukan dengan memilih aplikasi dalam gambaran keseluruhan. Di sini anda akan menemui butang untuk menamatkan apl. Selalunya di luar kawalan anda sama ada apl itu dimulakan semula serta-merta.

androidpit bersihkan ram z play

Penggunaan RAM pada Moto Z. / © Tangkapan Skrin: AndroidPIT

Mengetik pada apl individu akan mengenal pasti yang mana menggunakan memori sistem paling banyak. Memulakan semula telefon pintar boleh membantu jika masalah berterusan.

Kosongkan RAM Android: nyahpasang apl yang menguras memori

Senarai di atas menunjukkan jumlah memori yang diperlukan oleh aplikasi. Angka ini juga boleh menunjukkan bahawa apl memerlukan terlalu banyak sumber. Terdapat juga alternatif untuk tujuan yang sama. Antara lain, anda boleh menyahpasang apl yang telah lama anda tidak gunakan, atau yang kelihatan mencurigakan.

Masukkan menu tetapan dalam apl atau pengurus apl dan cari apl yang terjejas. Hanya nyahpasang apl jika boleh berbuat demikian. Jika itu tidak berjaya, anda perlu mengalih keluar ‘hak lanjutan’ apl. Anda biasanya memberikan hak ini semasa pemasangan apl.

Pergi ke Tetapan (umum) > Keselamatan > Pentadbir Peranti dan alih keluar tanda di sebelah apl. Anda kini boleh menyahpasang apl.

Anda boleh mendapatkan petua lanjut tentang menyahpasang apl dalam artikel komprehensif kami: Cara untuk menyingkirkan perisian hasad pada telefon anda

androidpit screenshot pengurus peranti marshmallow

Pengurus peranti Android ialah apl yang berguna dan tidak sepatutnya dinyahpasang / © NextPit

Menguruskan RAM Android anda: kesimpulan

Adakah anda perlu mengosongkan memori dalaman anda? Tidak!

Anda hanya perlu mengambil tindakan jika telefon pintar anda menjadi lebih perlahan. Secara umumnya, peranti Android direka untuk mengurus sendiri RAM secara optimum. Menutup apl dalam ikhtisar mungkin meningkatkan keseluruhan pengendalian peranti, tetapi ini tiada kaitan dengan kecekapan RAM.

  • Cara mengosongkan storan pada Android
  • Cara membersihkan peranti anda: cache, sejarah, fail dan banyak lagi

Dan ini bukan perkara yang buruk sama sekali. Pengurusan RAM automatik Android ialah sistem terpantas dan paling cekap yang anda inginkan. Jadi serahkan pengurusan memori kepada Android, dan sistem pengendalian menguruskannya untuk anda.