Mengapa Apl EA Meminta Kebenaran?

14

Seni Elektronik (EA) telah menjadi nama terkenal dengan koleksi permainan yang mantap tersedia pada peranti mudah alih dan konsol permainan. Jika anda menggunakan apl EA, anda pasti perasan apl itu kerap meminta kebenaran.

Mengapa Apl EA Meminta Kebenaran?

Artikel ini akan menerangkan apakah kebenaran apl EA, maksudnya dan cara mengurusnya.

Mengapa Apl EA Meminta Kebenaran?

Untuk memberikan anda pengalaman terbaik yang mungkin, apl EA dan permainan yang berkaitan akan meminta kebenaran untuk mengakses fungsi tertentu pada PC Windows, Mac, iPhone, Android atau tablet anda. Seperti Windows, semua peranti Android dan iOS memerlukan keistimewaan pentadbir untuk apl mengakses tetapan OS, lokasi fail dan fungsi lain yang ditentukan.

Apl EA meminta keistimewaan pentadbiran

Windows hanya boleh meminta keistimewaan pentadbiran untuk apl dan permainan. Pada masa yang sama, macOS, Android dan iOS membahagikannya kepada fungsi individu dan akses apl, seperti meminta kebenaran untuk memasang, mengakses storan anda dan mendapatkan lokasi anda. Berikut ialah beberapa permintaan kebenaran biasa yang akan diminta oleh EA untuk mendapatkan akses dan sebab di sebaliknya.

Kebenaran Yang EA Minta dan Perlukan

1. Keistimewaan Admin

EA meminta kebenaran pentadbir semasa pemasangan dan, kadangkala, semasa kemas kini. Anda juga akan mendapat permintaan pentadbir apabila melancarkan banyak permainan buat kali pertama. EA dan pelbagai permainan memerlukan kebenaran admin untuk menukar tetapan sistem dan aplikasi untuk berfungsi dan mengoptimumkan prestasi.

2. Penyimpanan

Meminta akses kepada storan pada peranti anda bermakna EA memerlukan tempat untuk menyimpan kemajuan permainan anda, kandungan yang boleh dimuat turun dan kemajuan permainan semasa.

3. Lokasi

EA memerlukan kebenaran lokasi untuk pengiklanan berasaskan lokasi dan ciri khusus untuk kawasan anda, seperti memaparkan acara tempatan, pertemuan atau tawaran berdasarkan lokasi anda.

4. Kamera dan Mikrofon

Jika permainan termasuk ciri sembang suara atau realiti tambahan, apl EA akan meminta kebenaran untuk mengakses kamera dan mikrofon anda agar dalam permainan ini berfungsi.

5. Akses Internet

Permintaan EA ini akan meminta anda kebenaran untuk menggunakan internet untuk mengakses ciri rangkaian yang berkaitan dengan permainan anda. Ini boleh termasuk berbilang pemain, keupayaan untuk memuat turun kemas kini dan keupayaan untuk menyegerakkan kemajuan permainan anda ke pelayan awan.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa jika apl EA tidak mempunyai kebenaran yang mencukupi, ia tidak boleh menyegerakkan kemajuan permainan atau menukar bahasa permainan.

Kebimbangan Privasi dan Keselamatan EA

Kebimbangan Privasi EA

Untuk permainan berfungsi dengan betul pada apl EA, kebenaran diperlukan. Ini menimbulkan isu privasi dan keselamatan dan cara data yang dikumpul daripada kebenaran ini digunakan. Setiap apl mengumpul data, tetapi penting untuk mengetahui kandungannya.

1. Pengumpulan Data

Anda mungkin bimbang tentang data khusus yang dikumpul apl, seperti maklumat lokasi atau peranti mereka dan cara apl itu dikumpulkan, disimpan dan mungkin digunakan atau dijual kepada pihak ketiga untuk faedah kewangan. Terdapat juga kemungkinan kebocoran data atau pelanggaran data. Pengumpulan data masih penting untuk menyimpan data permainan, pilihan dan permainan yang dimainkan.

2. Pengiklanan

Mengumpul data anda untuk menyampaikan pengiklanan yang disasarkan boleh menyebabkan anda berasa tidak senang tentang jumlah maklumat yang dikumpul tentang mereka tanpa kebenaran mereka. Semak dasar dan tentukan sama ada ia memberi manfaat kepada anda.

3. Privasi

Mengikut undang-undang, setiap apl yang anda gunakan mesti menyediakan dasar privasi yang menerangkan cara pembangun berhasrat menggunakan data anda. Anda harus menyemak dasar ini untuk melihat cara ia dikumpul dan disimpan dan sama ada ia dieksport kepada pihak ketiga.

Menguruskan Kebenaran pada Apl EA Anda

Cara mengurus kebenaran Apl EA

Selain daripada kebenaran yang diperlukan untuk membenarkan apl berfungsi dengan betul, anda boleh mengawal kebenaran lain yang tidak penting yang mereka berikan kepada apl EA. Untuk mendapatkan kebenaran tambahan, berikut ialah perkara yang perlu dilakukan.

1. Semakan Kebenaran

Semak kebenaran yang anda benarkan akses pada apl EA secara rutin. Anda boleh mengakses ini daripada tetapan sistem.

2. Laraskan Kebenaran

Semak kebenaran yang telah anda berikan kepada apl EA. Ada yang tidak penting dan anda boleh menyekat akses bergantung pada apl. Beberapa termasuk maklumat lokasi, penggunaan kamera dan mikrofon.

3. Semak Tetapan Apl

Semak tetapan dalam apl EA untuk melihat sama ada terdapat kawalan lain untuk membenarkan atau menyekat kebenaran akses kepada permainan atau ciri individu.

Mengimbangi Keselesaan dan Privasi untuk Apl EA

Sangat mudah untuk menerima semua kebenaran dalam apl EA tanpa mengambil kira keputusan apabila memuat turun permainan baharu. Ia mudah, dan anda mahu menyertai permainan. Walau bagaimanapun, menerima kebenaran adalah penting sambil mengekalkan privasi dalam talian anda. Di bawah ialah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan apabila anda akan membenarkan kebenaran apl EA.

1. Tentukan sama ada Kebenaran EA Diperlukan

Semak semula jika kebenaran yang diminta diperlukan untuk pengalaman permainan berjalan dengan lancar atau jika ia hanya untuk tujuan pengiklanan.

2. Semak Ulasan Apl

Lihat dalam talian dan semak ulasan apl EA yang diserahkan pengguna untuk melihat sama ada orang lain menghadapi masalah privasi atau permintaan kebenaran yang tidak diperlukan.

3. Kekal Maklum

Semak berita dalam talian atau pada apl EA tentang perubahan pada dasar privasi atau kebenarannya.

Menguasai Kawalan: Menguruskan Kebenaran Apl EA Dengan Berkesan

Kebenaran adalah satu keperluan dalam membuat fungsi permainan kerana ia dibuat untuk berfungsi dan kadangkala boleh mendatangkan kos kepada privasi anda. Sebaliknya, ini adalah satu perkara yang sah untuk membangkitkan kebimbangan tentang perkara yang mungkin dilakukan oleh apl dengan data yang dikumpul daripada anda. Walau bagaimanapun, memahami sebab data sedemikian diambil dan sebab kebenaran diperlukan akan memperkasakan anda untuk menikmati permainan kegemaran anda sambil mengekalkan beberapa kawalan ke atas data anda.

Soalan Lazim

Bolehkah saya melumpuhkan kebenaran pada apl EA pada bila-bila masa?

Ya, anda boleh melumpuhkan kebenaran untuk apl EA dalam tetapan peranti anda. Perlu diingat bahawa berbuat demikian mungkin mengehadkan ketersediaan beberapa ciri dan boleh menghentikan apl anda daripada berfungsi sepenuhnya.

Di manakah saya boleh menyemak maklum balas tentang kebenaran dan dasar privasi apl EA?

Mencari ulasan dalam talian sentiasa merupakan permulaan yang baik, tetapi tempat terbaik untuk mendapatkan maklum balas langsung ialah di gedung aplikasi. Ulasan membolehkan anda melihat apa yang orang lain katakan tentang perkara yang berkaitan dengan apl, termasuk dasar privasi dan kebenaran.

Bolehkah saya bermain permainan di apl EA tanpa membenarkan kebenaran untuk menggunakan internet?

Ia bergantung pada permainan tertentu, tetapi aplikasi EA biasanya memerlukan akses kepada internet untuk membolehkan anda memulakan permainan. Walau bagaimanapun, anda boleh memainkan ciri pemain tunggal pada beberapa permainan.

Bagaimanakah saya boleh terus mendapat maklumat tentang perubahan dasar privasi apl EA?

Pergi ke tapak web EA atau halaman media rasmi yang ditadbir EA untuk berita terkini mengenai aplnya. Walau bagaimanapun, anda harus dimaklumkan tentang sebarang perubahan pada dasar privasi apabila anda mengemas kini apl seterusnya dan memuatkannya pada peranti anda.

Mengapa apl EA meminta kebenaran untuk mengakses kenalan telefon saya?

Sebab untuk ini adalah kemungkinan besar bahawa apl itu boleh memberi anda pilihan untuk menjemput rakan anda memuat turun permainan yang telah anda berikan kepada mereka akses. Ini dianggap sebagai kebenaran yang tidak penting, jadi menyekat kebenaran ini tidak mengapa dan anda tidak akan mengalami sebarang kesan permainan.

Adakah mungkin untuk mengembalikan kebenaran untuk apl EA kepada tetapan lalainya?

Ya, anda boleh menetapkan semula kebenaran apl kepada tetapan lalainya dalam tetapan peranti anda, walaupun ini mungkin menjejaskan kefungsian apl.