Mengapa Instagram Meminta Hari Lahir Saya?

73

Jika anda baru-baru ini membuka Instagram anda untuk mengetahui bahawa anda telah dikunci sehingga anda memberikan tarikh lahir anda kepada apl, anda tidak bersendirian. Instagram telah mewajibkan untuk memasukkan maklumat ini untuk terus menggunakan aplikasinya.

Mengapa Instagram Meminta Hari Jadi Saya?

Mengapa perlu menambah hari lahir anda, sebab apl memintanya berulang kali, dan perkara yang perlu dilakukan sekiranya berlaku ralat – kekal untuk mengetahuinya.

Mengapa Mereka Mahukan Hari Lahir saya?

Instagram sentiasa mempunyai syarat umur minimum. Tetapi walaupun tiada siapa yang menyemak sijil kelahiran anda pada hari itu untuk memastikan anda benar-benar mencapai sasaran, ceritanya agak berbeza hari ini. Platform media sosial perkongsian foto ini telah mengalami perubahan ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan ciri keselamatan tambahan telah diperkenalkan.

Pada Ogos 2021, platform itu mengumumkan bahawa ia akan memerlukan setiap pengguna memasukkan tarikh lahir mereka jika mereka ingin terus menggunakan Instagram. Sebab utama langkah ini adalah untuk melindungi pengguna yang lebih muda.

Menurut Syarat Perkhidmatan Instagram, anda mesti berumur sekurang-kurangnya 13 tahun untuk menggunakan apl tersebut. Apabila anda memasukkan tarikh lahir anda, Instagram akan mengira umur anda dan akaun anda akan diharamkan jika anda berumur bawah 13 tahun. Instagram juga telah melaksanakan beberapa langkah keselamatan untuk menjadikan platform lebih selamat untuk pengguna bawah umur. Sebagai contoh, jika tarikh lahir anda menunjukkan bahawa anda berumur bawah 16 tahun apabila anda mendaftar untuk Instagram, akaun anda akan menjadi peribadi secara automatik. Instagram juga menyekat orang dewasa daripada menghantar mesej kepada pengguna bawah umur yang tidak mengikuti mereka.

Tetapi Instagram bukan sahaja menggunakan umur anda untuk melindungi anda daripada pengguna lain. Maklumat ini diperlukan untuk melindungi maklumat Instagrammer muda juga. Pengiklan hanya akan dapat menyasarkan pengguna bawah umur berdasarkan jumlah data yang terhad.

Mengapa Instagram Meminta Hari Lahir Saya Sepanjang Masa

Instagram sedang berusaha untuk menjadikan apl itu ruang yang selamat untuk pengguna bawah umur. Untuk berbuat demikian, ia memerlukan pengguna memasukkan tarikh lahir mereka untuk pengesahan. Walaupun anda mungkin boleh melangkau gesaan beberapa kali, memberikan Instagram tarikh lahir anda bukanlah pilihan. Selagi anda tidak memasukkan maklumat anda, apl akan terus meminta anda untuk mendapatkannya berulang kali. Tidak banyak yang boleh anda lakukan tentang perkara ini tetapi tambahkan tarikh lahir anda pada profil anda.

Jika anda tidak mahu gesaan mengganggu anda lagi, anda boleh pergi ke tetapan profil anda untuk memasukkan hari lahir anda.

 1. Buka Instagram dan ketik ikon profil anda di sudut kanan bawah.
 2. Pilih “Edit Profil” di bawah bio anda.
 3. Cari “Tetapan Maklumat Peribadi” berhampiran bahagian bawah.
 4. Ketik “Hari Lahir”, dan anda akan dapat memasukkan tarikh lahir anda.

Menyimpan hari lahir anda pada profil anda sepatutnya menghalang Instagram daripada memintanya pada masa hadapan.

Mengapa Instagram Meminta Hari Lahir Saya Setiap Kali Saya Membuka Apl

Instagram telah memperkenalkan beberapa ciri keselamatan berkaitan usia untuk memastikan pengguna bawah umur dan data mereka lebih selamat. Oleh itu, aplikasi memerlukan semua pengguna memasukkan tarikh lahir mereka.

Apabila anda melihat pop timbul “Tambah hari lahir anda”, anda boleh menolaknya dengan mengetik “Bukan Sekarang”. Walau bagaimanapun, ini hanya akan membetulkan masalah buat sementara waktu dan gesaan akan kembali semula apabila anda membuka apl seterusnya. Anda hanya boleh menolaknya beberapa kali sebelum anda tidak mempunyai pilihan lagi. Gagal memberikan Instagram tarikh lahir anda akan mengakibatkan larangan akaun. Oleh itu, satu-satunya cara untuk menghentikan apl daripada mengganggu anda dengan permintaan ini adalah dengan memasukkan maklumat yang diperlukan.

Anda tidak perlu menunggu pop timbul untuk menambahkan tarikh lahir anda pada profil anda. Cari pilihan dalam tetapan profil anda dengan cara berikut.

 1. Pergi ke profil Instagram anda.
 2. Tekan butang “Edit Profil”.
 3. Ketik “Tetapan Maklumat Peribadi.”
 4. Anda boleh memasukkan tarikh lahir anda di bawah bahagian “Hari Lahir”.

Instagram Meminta Ralat Hari Lahir Saya

Jika anda telah memasukkan hari lahir anda di Instagram tetapi mengalami ralat, anda boleh kehilangan akaun anda disebabkan urutan peristiwa yang malang. Secara amnya, terdapat dua ralat biasa yang dihadapi pengguna. Salah seorang daripada mereka memberitahu pengguna bahawa terdapat ralat dalam proses menyimpan, manakala yang lain melarang pengguna daripada akaun mereka walaupun mereka melebihi keperluan umur. Mari lihat apa yang perlu dilakukan untuk setiap masalah.

Ralat Hari Lahir Instagram

Adakah anda melihat mesej yang mengatakan, “Ralat yang tidak dijangka berlaku” apabila anda memasukkan hari lahir anda di Instagram? Jika ya – semak profil Facebook anda. Jika akaun Instagram dan Facebook anda disambungkan, tarikh lahir anda di kedua-dua platform mesti sepadan. Anda mungkin telah membuat ralat apabila anda memasukkan tarikh lahir anda di Facebook, oleh itu ralat Instagram.

Untuk mencari hari lahir anda di Facebook, ikut langkah ini.

 1. Buka apl Facebook dan pergi ke profil anda.
 2. Cari “Lihat Maklumat Perihal Anda” di bawah butiran anda.
 3. Hari lahir anda akan berada di bawah bahagian “Maklumat asas”.

Pastikan anda memasukkan tarikh yang sama di Instagram, dan ralat akan hilang. Anda juga boleh menukar hari lahir anda di Facebook kepada hari lahir yang anda masukkan ke dalam Instagram, yang akan menyegerakkannya secara automatik dan menyelesaikan isu tersebut.

Anda Tidak Cukup Tua untuk Menggunakan Ralat Instagram

Jika anda melihat mesej ralat yang mengatakan “Anda Tidak Cukup Lama untuk Menggunakan Instagram” selepas memasukkan data anda, Instagram akan mengharamkan akaun anda. Jika ini satu kesilapan dan anda melebihi syarat umur, anda boleh merayu kepada Instagram untuk mendapatkan semula akses. Berikut adalah langkah-langkahnya.

 1. Ketik butang “Rayuan” di bawah mesej ralat.
 2. Instagram akan meminta anda untuk beberapa maklumat peribadi. Isi medan dan lampirkan imej ID anda untuk mengesahkan umur anda.
 3. Hantar borang dan tunggu e-mel daripada Instagram.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya mengalih keluar hari lahir saya daripada Instagram?

Sebaik sahaja anda telah menambahkan hari lahir anda pada Instagram anda, anda tidak akan dapat mengalih keluarnya. Walau bagaimanapun, anda boleh mengubah suainya beberapa kali jika anda telah membuat kesilapan atau ingin menukarnya atas sebab lain.

Bolehkah orang lain melihat hari lahir saya di Instagram?

Tidak – hari lahir anda tidak didedahkan di Instagram. Apl hanya menggunakan maklumat ini untuk memberikan anda pengalaman yang sesuai dengan umur.

Bolehkah saya mengedit hari lahir saya di Instagram?

Ya, anda boleh mengedit hari lahir anda di Instagram dengan pergi ke halaman profil anda, kemudian menekan “Edit Profil.” Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa anda hanya boleh mengedit maklumat ini beberapa kali terhad. Apl itu juga akan menyekat anda daripada menukarnya jika anda telah mengubah suainya baru-baru ini.

Mengapa Instagram Meminta Hari Jadi Saya – Selesai!

Instagram mempunyai sebab yang sah untuk meminta hari lahir anda. Ia juga akan melakukannya berulang kali sehingga anda akhirnya memasukkan maklumat yang diminta. Walau bagaimanapun, memberikan apl data ini hanya akan meningkatkan pengalaman pengguna anda dan melindungi pengguna yang lebih muda, jadi tiada sebab untuk bimbang.

Apakah pendapat anda tentang dasar berkaitan umur baharu Instagram? Patutkah apl lain memperkenalkan langkah yang serupa? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.