Mengapa Mesej Saya Hanya Ada Satu Tanda dalam WhatsApp?

31

Jika anda baru menggunakan WhatsApp, anda mungkin keliru dengan semua kutu kelabu dan biru ini. WhatsApp menggunakan sistem itu untuk memberitahu anda sama ada mesej anda dihantar dan sama ada orang lain telah membacanya atau tidak. Sebaik sahaja anda memahami cara sistem berfungsi, anda akan dapat menjejaki apa yang berlaku dengan mesej anda.

Mengapa Mesej Saya Hanya Ada Satu Tanda dalam WhatsApp?

Ciri ini menjadikan komunikasi lebih mudah dan ia diperkenalkan untuk mengelakkan kemungkinan salah faham. Dalam artikel ini, anda akan mempelajari segala-galanya tentang kutu WhatsApp dan akhirnya memahami maksud kutu tunggal.

Mengapa Mesej Saya Hanya Ada Satu Tanda?

Anda telah memutuskan untuk menghantar mesej kepada rakan anda melalui WhatsApp. Ini cara mudah untuk menghantar mesej atau foto, tanpa membayar sepeser pun. Mungkin rakan anda pergi ke luar negara dan ini adalah cara paling mudah untuk terus berhubung. Sebaik sahaja anda menghantar mesej (jika anda mempunyai sambungan internet yang baik), satu tanda kelabu akan muncul di bawah teks anda.

Anda mungkin perasan bahawa kadangkala tanda kelabu bertukar menjadi dua tanda kelabu serta-merta, tetapi kadangkala ia mengambil sedikit masa. Jika mesej anda hanya mempunyai satu tanda selama berjam-jam, anda mungkin berfikir bahawa anda telah melakukan sesuatu yang salah. Tetapi tidak begitu.

Satu tanda kelabu bermakna mesej telah berjaya dihantar tetapi ia belum dihantar lagi. Itu bukan salah awak. Ini bermakna bahawa orang lain telah mematikan telefon mereka atau bahawa mereka tidak menggunakan Internet pada masa ini. Mereka juga mungkin mengalami masalah rangkaian.

Jika anda telah menunggu berjam-jam, tetapi masih ada satu tanda, itu tidak bermakna orang lain mengabaikan anda. Mereka mungkin sibuk atau tidak mempunyai peluang untuk pergi ke dalam talian. Pada ketika ini, mereka masih tidak menyedari bahawa anda telah menghantar mesej kepada mereka. Ringkasnya, mereka perlu menyambungkan telefon mereka ke Internet untuk mendapatkan pemberitahuan.

whatsapp
whatsapp hanya satu tick

Apakah Maksud Dua Kutu?

Walaupun satu kutu sentiasa kelabu, dua kutu boleh mempunyai warna yang berbeza. Dua tanda kelabu bermakna mesej telah berjaya dihantar ke telefon orang lain, tetapi mereka masih belum membukanya. Apabila kutu ini bertukar menjadi dua kutu biru, ini bermakna penerima telah membuka dan membaca mesej anda.

Bolehkah saya Mematikan Kutu?

Terdapat dua jenis pengguna WhatsApp. Jenis pertama menyukai ciri ini kerana mereka sentiasa tahu apa yang berlaku dengan mesej mereka. Ini memberi kita tahap kawalan tertentu dan ia boleh meyakinkan kita bahawa kita tidak diabaikan.

Jenis lain tidak mempedulikan kutu dan mungkin menganggap bahawa kutu itu melanggar privasi. Malangnya, tidak mungkin untuk mematikan semua kutu. Begitulah cara WhatsApp berfungsi dan anda mungkin perlu memilih platform lain jika anda mahu mengelakkannya sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk mematikan kutu biru. Dengan cara itu, orang lain akan tahu bahawa mesej itu dihantar kepada anda tetapi dia tidak akan tahu sama ada anda telah membukanya atau tidak. Anda boleh mematikan tanda biru dengan memasukkan Tetapan, kemudian mengetik pada Akaun, dan kemudian pada Privasi.

Dalam bahagian Privasi, anda akan melihat tanda yang menyatakan Resit Baca. Apabila anda mematikan pilihan itu, orang tidak lagi dapat melihat sama ada anda telah membaca mesej mereka atau tidak. Perlu diingat bahawa sebaik sahaja anda melakukan ini, anda juga tidak akan dapat melihat sama ada orang lain telah membaca mesej anda. Ia adalah jalan dua hala.

Sudah tentu, anda sentiasa boleh menghidupkan tanda biru sekali lagi, jika anda ingin menyemak sama ada seseorang telah membaca mesej anda.

Walau bagaimanapun, apabila bercakap tentang sembang kumpulan, anda tidak akan dapat menyembunyikan bahawa anda telah membaca mesej tersebut. Pengirim sentiasa dapat melihat nama orang yang telah membaca mesej mereka. Jika anda telah menghantar mesej ke sembang kumpulan, tanda biru akan muncul hanya apabila semua peserta telah membuka mesej anda.

whatsapp satu tick

Menguasai WhatsApp Ticks

Anda kini mengetahui segala-galanya tentang kutu WhatsApp dan boleh menggunakannya untuk kelebihan anda. Kali seterusnya anda melihat hanya satu tanda, anda akan tahu bahawa ia bukan sebab untuk panik. Satu tanda pada asasnya bermakna orang lain tidak mengabaikan anda, mesej itu belum dihantar kepada mereka lagi.

Apa pendapat anda tentang WhatsApp ticks? Adakah anda mendapati mereka berguna? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.