Mengapa Penyimpanan Dijeda dalam Canva? Bagaimana Untuk Membetulkan

30

Anda gembira bekerja di luar a Canva projek apabila tiba-tiba anda melihat bahawa penjimatan telah “dijeda”. Ia adalah situasi mimpi ngeri bagi mana-mana pengguna, dan ramai orang telah kehilangan jam kerja keras kerana isu ini. Nasib baik, terdapat beberapa teknik untuk mengatasinya.

Mengapa Penyimpanan Dijeda dalam Canva? Bagaimana Untuk Membetulkan

Panduan ini akan menerangkan sebab penyimpanan mungkin dijeda pada Canva dan beberapa cara untuk membetulkannya.

Sebab Menyimpan Jeda dalam Canva

Mesej ralat “Menyimpan dijeda” cukup jelas. Ini bermakna Canva telah berhenti menyimpan kerja anda buat sementara waktu dan sebarang perubahan atau kemajuan yang anda buat tidak akan dilog pada pelayan sistem.

Jadi, jika anda menutup tab dan kemudian membuka Canva kembali kemudian, anda akan melihat bahawa banyak kemas kini anda telah hilang. Ini adalah isu besar, terutamanya bagi orang yang menggunakan Canva untuk projek kerja penting atau ciptaan peribadi.

Terdapat pelbagai sebab mengapa ia boleh berlaku:

Sambungan Internet Hilang

Canva perlu disambungkan ke peranti anda untuk menyimpan sebarang perubahan yang anda buat. Jadi, jika sambungan itu terganggu entah bagaimana, proses penjimatan akan berhenti berfungsi. Sambungan yang hilang atau terputus ialah salah satu penjelasan yang paling biasa di sebalik masalah “Menyimpan dijeda”.

Malangnya, sambungan internet tidak sentiasa stabil dan stabil seperti yang diingini orang. Isu dengan penghala Internet anda, pembekal perkhidmatan Internet (ISP) atau peranti semuanya boleh menjejaskan sambungan, menyebabkan gangguan sementara.

Sambungan Lambat atau Sibuk

Walaupun anda mempunyai sambungan internet yang aktif, ciri penjimatan Canva mungkin masih menghadapi masalah. Ini boleh berlaku jika sambungan lambat atau terlalu sibuk, dengan banyak lebar jalur yang digunakan oleh apl dan tapak web lain.

Contohnya, jika anda mempunyai berpuluh-puluh tab internet yang semuanya dibuka serentak, itu akan memakan lebar jalur anda dan menjadikan internet anda lebih perlahan. Atau, jika beberapa peranti lain disambungkan ke penghala rumah dan melakukan perkara seperti memuat turun, penstriman dan sebagainya, ini boleh memberi kesan kepada projek Canva anda.

Masalah Dengan Pelayan Canva

Terdapat juga kes di mana Canva menjeda penjimatan kerana masalah pada penghujungnya dan bukannya isu anda. Walaupun Canva mempunyai pelayan yang baik dan berkualiti dan biasanya boleh menyokong ramai pengguna, ia tidak terlepas daripada isu internet. Pelayan Canva mungkin turun dari semasa ke semasa, yang boleh mengganggu penjimatan.

Reka Bentuk Yang Sangat Besar atau Rumit

Sesetengah pengguna juga mengalami kesukaran menyimpan apabila bekerja pada projek Canva yang agak besar atau kompleks. Contohnya, jika anda sedang mengusahakan reka bentuk dengan banyak lapisan atau imej beresolusi tinggi, ia boleh mengambil masa yang lebih lama untuk disimpan. Dalam sesetengah kes, penjimatan akan berhenti berfungsi sepenuhnya.

Cara Membetulkan Ralat “Menyimpan Dijeda”.

Terdapat beberapa sebab mengapa Canva menjeda penyimpanan. Syukurlah, pengguna juga boleh mencuba banyak teknik penyelesaian masalah untuk menjadikannya berfungsi sekali lagi.

Semak Sambungan Internet Anda

Gangguan Internet adalah punca yang sangat biasa di sebalik isu “Menyimpan dijeda” Canva. Jadi, jika anda melihat mesej ralat itu, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menyemak sambungan internet anda. Semak simbol Wi-Fi pada komputer atau peranti mudah alih anda untuk melihat sama ada anda disambungkan. Atau cuba buka tapak web lain dalam tab baharu.

Jika Internet telah terputus, anda boleh mengambil beberapa langkah lagi. Menetapkan semula penghala adalah satu cara untuk memulakan, yang mungkin memulihkan sambungan. Anda juga boleh menghubungi ISP anda, beritahu mereka tentang masalah itu dan lihat sama ada mereka boleh membetulkannya.

Tutup Tab dan Apl Lain

Internet anda mungkin berfungsi, tetapi ia mungkin berjalan dengan sangat perlahan jika anda menolaknya terlalu kuat. Jika terdapat banyak tab terbuka, fail besar memuat turun atau orang lain menstrim muzik dan filem di rumah, sambungan mungkin sukar untuk mengikutinya. Menutup beberapa tab dan apl boleh memberi anda lebar jalur tambahan yang anda perlukan untuk menyambung semula dengan Canva dan menyimpan kerja anda.

Kosongkan Cache

Jika anda menggunakan apl mudah alih Canva, petua ini tidak akan berfungsi. Tetapi jika anda bekerja dalam Canva pada penyemak imbas web, seperti Chrome atau Firefox, anda boleh cuba mengosongkan cache. Kadangkala, ini menyelesaikan isu tapak web rawak. Begini cara melakukannya untuk pengguna Chrome:

 1. Klik pada tiga titik kecil di bahagian atas sebelah kanan.
 2. Pergi ke “Sejarah”, kemudian klik pada “Kosongkan Data Penyemakan Imbas.”
 3. Tetapkan julat masa yang diingini dan pastikan kotak untuk “Kuki dan data tapak lain” dan “Imej dan fail cache” ditandakan.
 4. Tekan “Kosongkan Data.”

Dan inilah proses asas yang sama untuk peminat Firefox:

 1. Klik pada tiga baris di bahagian atas sebelah kanan.
 2. Pilih “Sejarah”, kemudian “Kosongkan Sejarah Terkini.”
 3. Tetapkan julat masa (sebaik-baiknya tetapkan ia kepada “Semuanya” dalam kes ini) dan tandakan kotak untuk “Kuki” dan “Cache”.

Cuba Simpan Manual

Penyimpanan manual hampir kelihatan seperti perkara yang telah berlalu hari ini, kerana begitu banyak apl dan program hanya menyimpan automatik setiap beberapa saat. Walau bagaimanapun, simpan manual klasik adalah ciri dalam Canva. Dan, jika penjimatan automatik berhenti berfungsi, penjimatan manual mungkin menjadi penyelesaian kepada masalah tersebut.

 1. Pergi ke menu “Fail” di bahagian atas skrin.
 2. Dalam senarai juntai bawah, cari dan klik pada “Simpan.”

Salin dan Tampal Kerja Anda ke Tab Baharu

Jika penjimatan manual tidak berfungsi dan nampaknya tiada apa yang boleh anda lakukan untuk menambah baik internet anda, anda sentiasa boleh menggunakan kaedah “salin dan tampal”. Teknik ini telah membantu ramai pengguna melindungi kerja mereka daripada hilang apabila simpanan Canva berhenti berfungsi.

Ia akan mengambil sedikit masa dan usaha, tetapi ini mungkin satu-satunya cara untuk mengelakkan kehilangan masa kemajuan.

 • Pastikan tab “Menyimpan dijeda” anda terbuka, tetapi buka tab baharu yang lain dan pergi ke Canva padanya.
 • Cari versi terbaharu projek anda yang disimpan dan bukanya.
 • Bandingkan kedua-dua versi untuk melihat perubahan yang tiada.
 • Salin dan tampal kandungan yang tiada daripada tab “Menyimpan dijeda” ke tab baharu anda.

Jika ini berfungsi, anda seharusnya melihat mesej “Semua perubahan disimpan” pada tab baharu anda.

Tunggu Ia Keluar

Dalam sesetengah kes, kesabaran adalah semua yang anda perlukan untuk menyelesaikan masalah simpan yang dijeda. Jika anda menunggu sedikit masa untuk pelayan Canva mengejar atau Internet anda selesai, isu itu mungkin dapat diselesaikan dengan sendirinya. Ini adalah benar terutamanya apabila masalah itu berakhir di Canva, kerana mereka akan bekerja keras untuk menyelesaikan sebarang isu yang mereka hadapi.

Cuma ingat untuk membiarkan tab atau apl Canva anda terbuka sementara anda menunggu. Jika anda menutupnya secara tidak sengaja, kerja yang anda lakukan akan hilang. Tetapi, dengan membiarkannya terbuka, anda mempunyai peluang yang baik untuk mengekalkannya apabila sistem akhirnya mula berfungsi.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh menghalang ralat menyimpan dijeda dalam Canva?

Tidak ada cara yang pasti untuk mengelakkan ralat ini sepenuhnya 100% sepanjang masa. Tetapi terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk meminimumkan risiko. Sebagai contoh, cuba untuk tidak menolak internet anda terlalu kuat dengan banyak memuat turun dan menstrim pada masa yang sama seperti menggunakan Canva. Dan pastikan anda sentiasa mengemas kini apl dan penyemak imbas Canva anda kepada versi terkini.

Selesaikan Isu Penyimpanan dalam Canva

Canva berfungsi dengan baik pada kebanyakan masa, tetapi ia bukan tanpa kelemahannya. Isu penjimatan berlaku kepada ramai pengguna dan boleh memadamkan masa kerja keras dalam sekelip mata. Memang susah untuk dihadapi, tetapi ada cara untuk bersiar-siar, seperti yang ditunjukkan oleh panduan ini. Jadi, apabila anda melihat mesej “jeda” yang menjengkelkan itu, cuba beberapa kaedah di atas untuk mengelakkan kehilangan kerja anda.

Adakah anda mengalami masalah dengan masalah penjimatan ini di Canva? Adakah anda tahu cara lain untuk membetulkannya? Beritahu semua orang di bahagian komen.