Mengapa telefon pintar terlalu panas, dan bagaimana untuk menghentikannya

105
AndroidPIT Telefon Pintar Terlalu Panas 2599
© NextPit

Telefon pintar akan hangat dari saat anda menghidupkannya; ini tidak dapat dielakkan dan kebanyakannya selamat. Tetapi telefon terlalu panas boleh menjadi isu serius, merosakkan peranti dan menjejaskan prestasi. Dalam artikel ini, kami menjawab tiga soalan penting: apakah yang menyebabkan telefon pintar menjadi panas, apakah yang menyebabkan ia terlalu panas, dan bagaimanakah ia boleh dielakkan?

Anda boleh mendapatkan lebih banyak video mengenai topik teknologi semasa di halaman video kami.

Lompat ke:

Mengapa telefon pintar menjadi panas?

Jawapannya terletak pada sifat asas fizik: pergerakan menghasilkan haba. Telefon pintar kami perlu menggerakkan sesuatu secara fizikal untuk berfungsi sama sekali, jadi ia perlu menjana haba. Jumlah haba yang dihasilkan oleh telefon pintar anda sebahagian besarnya berkadar dengan jumlah elektrik yang bergerak melaluinya.

Jika anda bermain permainan yang memerlukan banyak daripada unit pusat dan pemprosesan grafik anda, kedua-duanya ditempatkan dalam sistem-pada-cip (SoC) pusat, mereka akan menjadi hangat, kerana mereka memerlukan lebih kuasa untuk menjalankan tugas mereka .

Telefon anda menjadi panas bukan sebab untuk bimbang, ia direka bentuk untuk berfungsi seperti itu, tetapi jika ia menjadi panas yang tidak menyenangkan, anda mungkin perlu risau.

AndroidPIT samsung S7 kubu epik 1278

Melakukan sesuatu pada telefon anda akan menjadikannya hangat, dan itu OK. / © NextPit

Mengapa telefon pintar terlalu panas?

Secara umumnya, SoC dioptimumkan dengan sangat baik, dan pemanasan melampau jarang menjadi isu. Mereka direka khusus untuk mengendalikan suhu tinggi. Apabila peranti anda menghampiri suhu yang berpotensi merosakkan, kelajuan pemproses akan dikurangkan, menjadikan kelajuan operasi yang lebih perlahan sebagai salah satu tanda terlalu panas; dalam keadaan yang lebih teruk, amaran akan dipaparkan, menghalang anda daripada menggunakan peranti sehingga ia menjadi sejuk.

Jika peranti anda sering mengalami terlalu panas, ia mungkin disebabkan oleh beberapa sebab yang boleh diselesaikan, kebanyakannya berkaitan dengan melebihkan perkakasan. Menolak GPU anda terlalu lama ialah salah satu cara terpantas untuk memanaskan telefon anda (kerana sesiapa yang telah mencuba Gear VR tahu dengan baik).

Perkara yang sama boleh berlaku dengan aplikasi yang menuntut, tetapi beban di sini akan jatuh pada CPU. Berbilang tugas, ciri dan fungsi tambahan, seperti widget, dan, atas sebab apa pun, telefon anda perlu menyemak kesambungannya – sama ada Wi-Fi, Bluetooth, apa sahaja – semuanya memerlukan kuasa pemprosesan – memanaskan SoC – dan lebih banyak elektrik – memanaskan bateri .

AndroidPIT samsung gear vr daria 1

Cara terpantas untuk memanaskan Galaxy. / © NextPit

Faktor lain yang boleh menyebabkan terlalu panas adalah luaran: meninggalkan telefon pintar anda di bawah cahaya matahari langsung, contohnya, atau membuangnya ke dalam ketuhar. Jika anda tidak menggunakan telefon anda secara berlebihan dan ia masih menjadi terlalu panas dengan kerap, ia boleh menjadi kerosakan perkakasan, dan ia patut dicuba untuk mendapatkan pengganti.

Tiada contoh yang lebih baik bagi perkakasan yang tidak dioptimumkan dengan baik yang membawa kepada isu terlalu panas daripada Snapdragon 810 yang terkenal. Ini ialah pemproses utama pada tahun 2015, dan telah dipaparkan pada hampir setiap peranti perdana. Dari awal lagi ia telah dibelenggu dengan khabar angin tentang isu terlalu panas, dan, walaupun prestasi berbeza dari peranti ke peranti, cip itu pastinya mendikit kelajuan pemprosesannya dengan banyak dan kerap untuk mengelakkan terlalu panas, membawa kepada prestasi yang lebih perlahan.

Masalahnya seolah-olah melanda peranti Sony, dengan syarikat mengeluarkan beberapa patch perisian untuk Xperia Z3+ dan juga menambah paip penyejuk ke dalam model Xperia Z5nya, sesuatu yang turut dilakukan oleh Samsung dengan perdananya, Galaxy S7 dan S7 Edge.

Walaupun terdapat pemeriksaan keselamatan dan kebanyakan telefon tidak mengalami kepanasan yang kerap, apabila ia berlaku secara kerap atau melampau, haba boleh merosakkan peranti anda.

Apakah kerosakan yang boleh dilakukan?

Bateri

Di dalam telefon pintar moden, anda akan menemui bateri litium-ion. Ini adalah helah pintar teknologi. Bateri tidak boleh dicas semula hanya membenarkan tindak balas kimia, yang direka untuk menjana elektrik, berlaku dalam satu arah: elektron meninggalkan bateri untuk bergerak melalui litar (telefon anda). Bateri boleh dicas semula membenarkan tindak balas ini berjalan dua arah, jadi bateri boleh memberi dan mengecas, dan melakukannya beratus-ratus kali.

Bateri ANDROIDPIT 1

Bateri litium-ion adalah pintar, tetapi ia mempunyai kelemahan yang jelas. / © NextPit

Bateri litium-ion ialah bateri boleh dicas semula terbaik yang ada pada masa ini, tetapi ia masih mempunyai kelemahan. Terdapat dua masalah utama:

  • Salah satunya ialah mereka merendahkan, walaupun ia tidak digunakan. Ini berlaku agak perlahan, tetapi anda masih bernasib baik untuk menyeret penggunaan dua atau tiga tahun daripada satu.
  • Kedua, mereka sangat sensitif terhadap haba. Apa-apa sahaja yang melebihi 30 darjah celcius akan mula memberi kesan negatif pada bateri litium-ion, dan ini adalah suhu yang mungkin meningkat melebihi setiap kali anda mengecasnya.

Kesan utama haba pada bateri ialah ia mempercepatkan kemerosotannya dan dengan itu mengurangkan kapasitinya dengan lebih pantas, menjadikan anda bateri mati lebih cepat.

Salah satu gejala terlalu panas yang paling dramatik ialah ia boleh menyebabkan bateri litium-ion meletup. Walaupun kita semua telah membaca kisah seram di akhbar, kemungkinan bateri meletup sangat tipis. Untuk itu berlaku, perlu ada pelarian haba, gelung maklum balas ganas, di mana kenaikan suhu meningkatkan kadar tindak balas, yang seterusnya meningkatkan suhu, dan sebagainya.

Proses ini memerlukan sama ada kerosakan dalaman, yang biasanya diuruskan oleh pemutus litar, atau keadaan luaran yang melampau (membuangnya ke dalam api, contohnya). Untuk bateri meletup, anda perlu mendapatkannya melebihi 200 darjah Celsius, perkara yang sangat luar biasa berlaku dalam kehidupan seharian.

AndroidPIT Telefon Pintar Terlalu Panas 2592

Bateri lemah ini digunakan terlalu banyak semasa mengecas oleh jurugambar dalaman kami, Ira. / © NextPit

Sistem-pada-cip

Apabila bercakap tentang SoC, kelajuan pemproses akan dikurangkan untuk mengelakkan terlalu panas, yang melambatkan peranti anda, kadangkala sehingga tidak dapat digunakan. Jika terdapat terlalu banyak haba terlalu lama, ia boleh merosakkan cip secara fizikal.

Sekali lagi, seperti bateri, kemungkinan terakhir ini tidak mungkin berlaku, kerana terdapat langkah keselamatan yang ditetapkan. Namun begitu, ia boleh membimbangkan untuk merasai haba yang berlebihan, dan menjengkelkan untuk menunggu peranti anda menjadi sejuk. Sesetengah peranti terdedah kepada terlalu panas (Sony Xperia Z3+, saya sedang melihat kepada anda), tetapi ia adalah luar biasa, sebaliknya.

Bagaimana untuk mengelakkan terlalu panas

Petua bateri

Perkara paling buruk yang boleh anda lakukan pada bateri ialah mendedahkannya kepada haba apabila ia dicas sepenuhnya, jadi mencapai 100 peratus adalah perkara yang tidak baik, kerana bateri anda akan diperiksa dan dicas semula secara berkala sehingga 100 peratus, menggunakan tekanan.

Kedalaman nyahcas juga mempengaruhi hayat bateri, bermakna sebaiknya jangan biarkan cas menurun kepada sifar peratus. Jika anda mengecas daripada, katakan, 30 peratus sehingga sekitar 80 peratus, anda merawat bateri anda dengan baik dan melakukan kerja yang baik untuk mengelakkan telefon bimbit terlalu panas. Walaupun ia mungkin terdengar seperti kesakitan (ia), ia boleh lebih daripada dua kali ganda jumlah kitaran cas yang anda keluarkan daripada bateri.

Jika anda mesti mengecas telefon anda semalaman atau untuk tempoh yang lama, sebaiknya biarkan telefon anda di atas permukaan keras yang sejuk, bukannya di atas katil atau sofa, yang memerangkap haba. Mempunyai telefon yang sedang mengecas di bawah selimut dengan anda semasa anda tidur adalah suatu yang tidak-tidak. Atas sebab yang sama, jangan biarkan telefon berada di bawah cahaya matahari langsung.

Penjimatan kuasa

Untuk mengurus atau mengelakkan terlalu panas SoC, pastikan anda tidak bermain permainan yang mencabar atau menonton video terlalu lama, jangan berbilang tugas pada aplikasi yang memerlukan banyak kuasa pemprosesan, cuba elakkan daripada menggunakan Bluetooth untuk tempoh yang lama dan hanya gunakan Wi-Fi jika ia stabil. Pada dasarnya, elakkan seberapa banyak proses yang menuntut yang mungkin.

Berbogel

Tidak, bukan awak. Tidak semestinya, bagaimanapun. Apabila bercakap mengenai telefon pintar, sarung atau penutup boleh memerangkap haba yang dipancarkan daripada telefon bimbit, jadi jika anda memerlukan peranti untuk menyejukkan sedikit, tanggalkannya dan dedahkan badan ke udara.

Gunakan aplikasi untuk menjimatkan kuasa

Terdapat apl tersedia di Gedung Play yang membantu mengurus proses telefon anda dengan tujuan untuk menjimatkan kuasa dan sumber. Ramai dalam komuniti AndroidPIT mengesyorkan Greenify, apl percuma yang boleh membantu anda menyelesaikan isu terlalu panas pada telefon anda serta memanjangkan hayat bateri.

Jangan berpeluh

Jangan terlalu memaksa telefon anda atau biarkan ia di bawah cahaya matahari langsung pada pertengahan bulan Ogos, dan anda sepatutnya sihat. Kebanyakan telefon pintar moden direka bentuk untuk menangani semua kecuali aktiviti yang paling berat, dan kemungkinan berlakunya bencana besar adalah kecil.

Jika suhu meningkat tanpa sebab yang jelas, cuba dapatkan pengganti, kerana peranti itu berkemungkinan rosak.

Adakah anda mempunyai sebarang masalah dengan telefon pintar anda terlalu panas? Bagaimana anda menyelesaikannya?