Menggunakan Telefon atau Tablet Android sebagai Webcam PC Tiba pada Windows 11

39
Cara menggunakan tablet telefon Android sebagai kamera webcam windows 11
© nextpit

Microsoft kini melancarkan ciri baharu kepada Windows 11 yang menukar telefon atau tablet Android kepada PC atau kamera web komputer selepas fungsi setanding diperkenalkan kepada telefon Pixel melalui Android 14 Beta tahun lepas. Ciri baharu ini mula-mula tersedia untuk pengguna yang mendaftar dalam program Windows Insiders.

  • Baca juga: Cara menjadikan telefon kamera Google Pixel anda sebagai kamera web komputer yang unggul

Gunakan telefon atau tablet Android anda sebagai kamera web Windows PC

Seperti yang diterbitkan oleh Microsoft (melalui The Verge), ciri kamera web yang menjadikan peranti Android yang serasi sebagai kamera luaran untuk PC dan komputer riba Windows 11 dan harus berfungsi dengan mana-mana aplikasi panggilan video dan persidangan untuk Windows. Dan berbanding dengan ciri kamera web Google pada peranti Pixel yang memerlukan kabel yang disokong data tertentu, versi ini akan berfungsi secara wayarles, memberikan penggunaan yang lebih serba boleh.

Microsoft membolehkan menjadikan telefon atau tablet Android menjadi kamera web Windows 11 PC

Anda perlu memasang apl Pautan ke Windows terbaharu untuk menukar peranti anda kepada kamera web PC. / © Microsoft

Selain mengambil kesempatan daripada kamera berkualiti tinggi, ciri kamera web baharu juga akan menyokong ciri dalam kamera seperti menggunakan kesan pada video. Pengguna juga boleh menukar antara kamera depan dan belakang dengan mudah pada peranti Android mereka dan menjeda rakaman semasa menstrim.

Perkara yang anda perlukan sebelum menggunakan peranti Android anda sebagai kamera web

Sebelum anda boleh mula menggunakan telefon atau tablet Android anda sebagai kamera web komputer Windows, anda perlu menjalankan sekurang-kurangnya pada OS Android 9.0 atau versi yang lebih baharu. Anda juga perlu memuat turun dan memasang aplikasi mudah alih Pautan ke Windows dengan versi 1.24012 atau lebih tinggi.

Akhir sekali, anda akan pergi ke Tetapan PC anda > Bluetooth & peranti > Peranti mudah alih, dari situ anda harus menogol ciri tersebut dan anda akan digesa untuk memasang kemas kini perisian lain sebagai sentuhan terakhir.

Kamera web berciri OS Windows 11 untuk telefon dan tablet Android

Langkah terakhir dalam mendayakan telefon atau tablet Android anda sebagai kamera web Windows PC ialah dengan pergi ke tetapan Bluetooth & peranti. / © Microsoft

Apple telah melancarkan ciri yang sama pada iOS yang membolehkan iPhone digunakan sebagai kamera web untuk komputer riba Mac dan MacBook melalui Kamera Kesinambungan. Begitu juga, ini beroperasi melalui berwayar atau tanpa wayar melalui AirPlay. Berikut ialah panduan tentang cara menggunakan Kamera Kesinambungan pada iPhone.

Adakah anda ingin menggunakan ciri kamera web baharu pada Windows 11 dengan telefon atau tablet Android anda? Mungkin adakah anda mempunyai cadangan lain tentang cara menukar telefon Android anda kepada kamera web? Kongsi dengan kami dalam komen.

Melalui: The Verge
Sumber:
Blog Microsoft