Menghadap ke hadapan pengecaman: cara ia berfungsi pada pelbagai telefon

118
ID muka buka kunci muka AndroidPIT 8498
© NextPit oleh Irina Efremova

Pengecaman muka sememangnya bukan teknologi baharu, kerana pengguna Android melihatnya muncul buat kali pertama dengan Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Walau bagaimanapun, jelas bahawa ia telah menjadi teknologi dan telah mempelbagaikan ke dalam pelbagai bentuk. Dalam artikel ini saya akan memberi anda gambaran keseluruhan contoh yang paling terkenal tentang cara ia digunakan pada masa ini.

  • Saya menghabiskan masa sebulan dengan iPhone X, kini saya tidak boleh melepaskannya
  • Synaptics mengumumkan penderia cap jari dalam paparan yang pertama

Penghujung 2017 dan awal 2018 telah membawa industri mudah alih untuk mengikuti arah aliran baharu. Kami telah melihat bezel pada telefon pintar mengecut dan hampir hilang dan kami telah menyaksikan penggunaan kecerdasan buatan yang semakin maju dengan penampilan serentak beberapa chipset baharu.

Satu lagi trend yang muncul pada penghujung tahun lepas ialah pengenalan versi pengecaman muka yang lebih maju seperti FaceID Apple.

Seperti yang sering berlaku dalam sejarah telefon pintar Apple, Apple telah memutuskan untuk mengambil teknologi yang telah sedia ada, mereka bentuk semula dan memperhalusinya dan kemudian mengguna pakainya pada peranti baharunya. Dan seperti yang telah kita lihat, semua pengeluar Android telah memutuskan untuk mengikuti trend dengan menggunakan fungsi yang sama, untuk mendapat keuntungan daripada semua buzz yang dihasilkan oleh Apple.

Bagaimanakah pengecaman muka berfungsi?

Tetapi bagaimanakah teknologi pengecaman muka ini berfungsi? Terdapat variasi yang berbeza dan hari ini kita akan melihat bagaimana ia berfungsi mengikut ciri-ciri berbeza mereka.

Pengecaman Muka LG

Pada pendapat saya, LG menggunakan versi pengecaman muka yang paling mudah tetapi paling berkesan. Perisian khusus merekodkan imej pengguna melalui kamera hadapan, dan semasa ia memperoleh data biometrik, ia meminta orang itu mengangguk dan memutarkan kepala mereka ke kiri dan kanan untuk menangkap data sebanyak mungkin.

Buka kunci dilakukan dengan cara yang paling bijak antara semua teknik yang diterangkan dalam artikel ini: cuma tarik telefon pintar keluar dari poket anda atau angkatnya dari meja dan letakkan di hadapan muka anda untuk membuka kunci peranti.

Ini sememangnya bukan pelaksanaan teknologi yang paling selamat, tetapi ia sememangnya yang paling mudah. Anda tidak perlu menekan butang pelepas dan tiada interaksi dengan paparan diperlukan. Anda boleh menyembunyikan kandungan pemberitahuan anda sehingga peranti mengecam wajah anda, tetapi anda tidak boleh melihat pemberitahuan masuk dari skrin kunci. Ciri ini tersedia pada telefon pintar LG G6, Q6 dan V30.

Honor Face Unlock

Syarikat saudara Huawei di China memperkenalkan pengecaman muka buat kali pertama pada Honor View 10. Fungsi itu kemudiannya juga baru-baru ini diperkenalkan kepada Honor 7X melalui kemas kini.

Pelaksanaan pertama pengecaman wajah Honor agak pelik. Pada mulanya teknologi ini hanya digunakan untuk menunjukkan kandungan pemberitahuan dalam skrin kunci (yang sebaliknya tersembunyi), tetapi sebenarnya tidak membuka kunci telefon pintar. Imbasan PIN atau cap jari masih diperlukan untuk membuka kunci peranti.

  • Huawei berhasrat untuk mengalahkan Apple dengan teknologi pengecaman mukanya sendiri

Dengan kemas kini perisian terkini, teknologi pengecaman akhirnya menjadi berguna kerana selepas mengenali pemilik telefon pintar, teknologi tersebut membolehkan anda membuka kunci peranti secara terus atau melalui leret, tanpa pin atau kata laluan. Anda boleh memilih untuk menghidupkan paparan dan memulakan pengecaman secara automatik sebaik sahaja anda mengangkat telefon pintar anda dan menghalakannya ke arah muka anda, sama seperti yang anda lakukan untuk LG atau Apple.

Buka Kunci Muka OnePlus

OnePlus memperkenalkan buka kunci melalui pengecaman muka pada OnePlus 5T dan kemudian menjadikannya tersedia pada model pendahulunya, OnePlus 5 dan 3/3T. Prosedur OnePlus juga mudah, kerana penampilan wajah anda dikesan melalui kamera hadapan dan imbasan dirakam di luar talian pada telefon pintar anda.

Setiap kali anda membuka kunci telefon pintar anda, ia menggunakan kamera hadapan untuk pengecaman, membandingkan imbasan asal dengan apa yang kamera lihat.

Membuka kunci biasanya berlaku serta-merta apabila butang kuasa (atau melalui ketik dua kali pada paparan mati) ditekan dengan cepat dan tepat, tetapi anda boleh menukar tetapan supaya selepas mengesan wajah pengguna, ia memerlukan leretan pada skrin untuk membuka kunci. Ini berguna jika anda hanya mahu membaca pemberitahuan tanpa membuka kunci peranti.

Terdapat juga fungsi yang menerangi skrin untuk membolehkan pengecaman wajah yang lebih baik dalam keadaan pencahayaan rendah.

Pengecaman Wajah Samsung (dan pengimbas iris)

Samsung menggunakan teknologi pengecaman muka yang sangat mudah dan serupa dengan perisian stok Android. Semasa persediaan, telefon pintar anda akan meminta anda berada pada jarak kira-kira 20 hingga 50 cm dari peranti anda supaya ia boleh mengimbas muka anda. Membuka kunci sudah cukup fakta, tetapi memerlukan anda menekan kekunci buka kunci untuk menghidupkan paparan dan memulakan prosedur pengecaman.

  • Rahsia kerja dalaman pengimbas iris

Sebagai alternatif kepada kaedah membuka kunci yang tidak selamat ini (foto atau video boleh menipu sistem) telefon pintar anda membolehkan anda juga menggunakan pengimbas iris.

Samsung adalah satu-satunya pengeluar yang pada masa ini menggunakan teknologi ini pada telefon pintarnya, tetapi saya secara peribadi mendapati ia perlahan dan tidak boleh dipercayai, walaupun pada hakikatnya menurut syarikat ia lebih dipercayai daripada membaca cap jari anda. Sukar juga untuk meletakkan peranti anda pada jarak dan sudut yang betul untuk pengimbas berfungsi. Fungsi ini tersedia pada Galaxy S8, S8+ dan Note 8.

ID Wajah Apple

iPhone X adalah satu-satunya telefon pintar dari syarikat California yang mempunyai ciri ini. Telefon pintar, yang direka untuk meraikan ulang tahun kesepuluh peranti yang telah mengubah dunia, menampilkan pelbagai penderia yang terletak di bahagian atas paparan di dalam takuk yang dipanggil.

Penderia paling penting yang diperlukan untuk pengecaman muka ialah projektor pancaran IR dan kamera inframerah. Terima kasih kepada pemancar IR Apple, iPhone X mampu memancarkan beribu-ribu sinar inframerah ke arah pengguna yang membolehkan kamera mencipta model 3D wajah anda dengan mengukur jarak yang dilalui oleh setiap pancaran sebelum ia mengenai muka anda.

  • Pengecaman muka: Android mengejar Apple

Imbasan adalah benar-benar tepat dan berkesan dan terutamanya mengambil kira ciri-ciri wajah dan kedudukan relatif mata dan hidung anda. Pilihan ini telah terbukti berjaya dalam penggunaan harian, kerana iPhone X malah boleh mengenali pemiliknya selepas perubahan dalam gaya rambut, rambut muka (terutamanya relevan untuk saya) atau jika anda memakai topi, fon kepala atau selendang.

Tambahan pula, ia menjadikan pengecaman muka jenis ini paling selamat pernah dilihat pada telefon pintar berkat maklumat tepat yang dikesan melalui pengimbasan 3D.

Paparan telefon pintar boleh dihidupkan secara bebas terima kasih kepada Rise to Wake dan mengenali wajah pengguna dalam sepersekian saat, walaupun dalam gelap. Pengecaman muka hanya berfungsi untuk mendedahkan kandungan pemberitahuan (jika tidak disembunyikan) dan membuka kunci telefon pintar anda, bermakna iPhone memahami ia berada di tangan pemiliknya. Buka kunci sebenar untuk mencapai skrin utama dilakukan dengan leret dari bawah.

Apakah kaedah terbaik untuk membuka kunci dengan pengecaman muka?

Jawapan kepada soalan ini bergantung kepada apa yang diharapkan oleh seseorang. Sebagai contoh, membuka kunci dengan pengecaman muka LG adalah sangat mudah. Anda tidak perasan bahawa anda telah mendayakannya, dan telefon pintar anda dihidupkan dan membuka kunci saat anda meletakkannya di hadapan anda. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi tidak selamat dan mudah dielakkan.

Perkara yang sama boleh dikatakan untuk Honor dan OnePlus. Walaupun ia dilaksanakan dengan lebih baik, mereka tidak mempunyai sistem yang lebih selamat daripada pembaca cap jari, yang kini diterima dan digunakan secara universal.

AndroidPIT honor view 10 vs oneplus 5t 8660

Kedua-dua OnePlus 5T dan Honor View 10 hanya menggunakan kamera hadapan untuk pengecaman muka. Perkara yang sama berlaku untuk LG. / © NextPit

Samsung telah mengambil langkah penting dalam bidang ini dan pengimbas iris menyediakan beberapa pastinya untuk mereka yang benar-benar mengambil berat tentang keselamatan data mereka. Ia mungkin merupakan pelaksanaan pengecaman muka yang paling tidak selesa dan paling lambat berfungsi, tetapi pada masa yang sama ia juga lebih selamat.

  • Mari kita hadapi: Biometri ialah idea yang tidak baik

Apple kini mempunyai sistem pengecaman muka yang paling maju dengan penciptaan model tiga dimensi yang berkembang dari semasa ke semasa apabila penampilan pengguna berubah. Malah dari segi keselamatan, sistem ini lebih maju daripada pendahulunya, dan kelajuan pengecaman menjadikannya boleh digunakan dalam kehidupan seharian tanpa terlalu banyak tekanan, tidak seperti pengimbas iris Samsung.

Teknologi Huawei Honor Face ID

Honor dan Huawei sudah pun mengejar Apple. / © Winfuture

Tetapi kita tidak boleh lupa bahawa Honor (bermaksud Huawei) telah mengumumkan bahawa mereka sedang mengusahakan sistem pengecaman tiga dimensi gaya Apple dan Samsung sedang bersedia untuk mempersembahkan Samsung Galaxy S9 baharu, yang sepatutnya mempunyai pengimbas iris yang lebih baik dari segi daripada kelajuan dan ketepatan. LG juga nampaknya sedang mengusahakan pengimbas iris yang akan meningkatkan tahap keselamatan telefon pintarnya.

Tetapi sekarang kami ingin mendengar daripada anda! Adakah anda menggunakan pengecaman muka untuk membuka kunci peranti anda? Jika ya, pada peranti manakah anda menggunakannya dan bagaimana pengalaman anda dengannya setakat ini?