Menghantar faks daripada Gmail, Google Drive, Dokumen dan Helaian dengan cara yang mudah

131
laman utama cocofax
© Coco Fax

Faks mungkin terdengar seperti peninggalan masa lalu kepada ramai orang, tetapi institusi Kerajaan dan sektor tertentu seperti penjagaan kesihatan masih bergantung pada faks kerana kebimbangan keselamatan. Adakah anda tahu bahawa anda boleh menghantar faks dalam talian menggunakan mana-mana perkhidmatan Google termasuk Google Drive, Gmail, Dokumen dan Helaian? Perkhidmatan seperti CocoFax membolehkannya.

Memandangkan kebimbangan privasi dan keselamatan yang mengelilingi perkhidmatan pemesejan dalam talian, keselamatan dan kerahsiaan yang disediakan melalui faks bermakna ia kekal sebagai bentuk komunikasi perniagaan yang sah walaupun pada tahun 2020. Sememangnya, Google tidak menyediakan teknologi faks yang dimasukkan ke dalam apl dan perkhidmatannya. Gmail dan Google Drive tidak menyokong penghantaran dan penerimaan faks, jadi anda memerlukan bantuan pembekal pihak ketiga – seseorang untuk menterjemah media antara isyarat telefon analog dan isyarat digital mel elektronik boleh mengendalikan dengan lebih baik – dan di situlah CocoFax masuklah.

CocoFax membolehkan anda menghantar dan menerima faks tanpa perlu mempunyai mesin faks yang besar dan besar di rumah. Anda tidak memerlukan talian telefon pun, semuanya dilakukan dalam talian.

Cara menghantar faks melalui Gmail

Menghantar faks daripada Gmail melalui CocoFax tidaklah sesulit yang didengari. Hanya dalam beberapa langkah singkat, anda boleh mendapatkan nombor faks maya dan mula menghantar faks ke mesin faks sebenar di seluruh dunia.

Langkah 1: Langkah pertama untuk menghantar faks melalui Gmail ialah membuat akaun dengan perkhidmatan faks dalam talian. Kami akan menggunakan platform CocoFax untuk tujuan panduan ini. Selepas membuat akaun, anda diberi tempoh percubaan percuma selama 30 hari. Anda juga boleh memilih nombor faks Google yang anda ingin miliki. Anda boleh menggunakan alamat e-mel biasa anda untuk mendaftar, anda tidak perlu mencipta yang baharu untuk mula menghantar dan menerima faks dalam talian.

maklumat akaun percubaan percuma

Pertama, anda perlu menyediakan nombor faks maya. / © CocoFax

Langkah 2: Buka Gmail anda dan klik pada butang “Karang” seperti yang anda lakukan semasa membuat e-mel biasa. Faks anda akan dirangka dalam medan yang terbuka. Menghantar faks dengan cara ini tidak terlalu berbeza daripada menghantar e-mel biasa.

Langkah 3: Dalam medan penerima yang biasanya anda masukkan alamat e-mel penerima, masukkan nombor faks penerima dengan kod negara sebagai awalan dan diikuti dengan akhiran “@cocofax.net”. Sebagai contoh, sekiranya nombor faks penerima ialah 49803090 dengan kod negaranya ialah 1, anda hanya perlu mengisi “149803090@cocofax.net” dalam medan penerima. Dalam medan subjek, masukkan subjek dokumen yang difakskan. Kemudian, taip halaman muka depan faks dalam badan e-mel.

Langkah 4: Anda juga boleh melampirkan dokumen untuk difakskan dengan mengklik ikon ‘lampirkan’. Format dokumen boleh menjadi apa sahaja yang anda mahukan. Anda boleh melampirkan PDF, contohnya, sama seperti yang anda lakukan jika anda menghantar e-mel biasa.

Langkah 5: Akhir sekali, semak butiran dan alamat e-mel penerima, kemudian klik ‘Hantar’.

faks daripada gmail

Menghantar faks adalah mudah seperti menghantar e-mel dengan CocoFax. / © CocoFax

Jika anda ingin menandatangani dokumen secara digital dan mengembalikannya kepada pengirim, anda boleh menggunakan perkhidmatan kakak CocoSign. Anda boleh menandatangani dokumen secara digital menggunakan tetikus, pad jejak atau stilus. Tidak semua perkhidmatan faks dalam talian menawarkan sokongan tandatangan elektronik terbina dalam, jadi anda mungkin perlu mencari pilihan luar seperti yang dijelaskan di sini.

Menerima faks melalui Gmail

Dengan adanya akaun perkhidmatan faks dalam talian, anda boleh menerima faks daripada sesiapa sahaja dan di mana-mana sahaja. Apa yang anda perlu lakukan ialah berkongsi nombor faks anda dengan pelanggan atau rakan perniagaan dan mereka boleh menghantar faks kepada anda. Paling penting, anda boleh mengakses faks ini melalui peti masuk Gmail anda. Sememangnya, ia sama seperti menerima e-mel tetapi dengan privasi dan keselamatan tambahan yang dinyatakan sebelum ini.

Cara menghantar faks daripada Google Drive, Dokumen dan Helaian

Jika anda hanya mahu faks dokumen dan tidak perlu menambah mesej seperti yang anda lakukan melalui e-mel, anda juga boleh menggunakan CocoFax untuk faks dokumen terus daripada perkhidmatan awan Google; Drive, Dokumen dan Helaian. Begini cara melakukannya:

Langkah 1: Klik butang tambah yang terletak di bar sisi kanan Dokumen atau Helaian Google anda dan cari dan pasang tambahan pembekal perkhidmatan faks dalam talian anda, CocoFax. Selepas pemasangan, benarkan pautan antara akaun Google anda dan perkhidmatan faks.

Langkah 2: Log masuk ke akaun faks anda dan masukkan nombor faks penerima.

Langkah 3: Semak semua maklumat faks dan tekan butang ‘Hantar Faks’.

Langkah 4: Apabila menerima e-mel oleh penerima, pembekal perkhidmatan faks percuma akan menghantar laporan penghantaran kepada anda dalam masa sekitar satu minit atau lebih.

faks daripada Google Docs

Anda juga boleh menghantar Faks terus daripada Dokumen atau Helaian Google. / © CocoFax

Apabila menggunakan Google Drive, Dokumen dan Helaian, anda boleh menghantar faks kepada seberapa ramai penerima yang anda suka dengan satu tindakan.

Bagaimana jika saya ingin membatalkan akaun saya?

Tidak setiap pembekal perkhidmatan faks dalam talian mempunyai dasar pembatalan yang jelas. Oleh kerana kebanyakan perkhidmatan faks dalam talian memerlukan anda memasukkan butiran kad anda semasa mendaftar untuk perkhidmatan mereka, anda mungkin dicaj secara automatik setiap bulan atau dwi-tahunan. Sebelum menambah butiran kad anda, adalah penting untuk mengesahkan sama ada anda boleh membatalkan langganan anda pada bila-bila masa yang anda rasa sesuai dan jika tidak, sama ada dasar pembatalan itu cukup jelas.

Di CocoFax tiada yuran pembatalan dikenakan dan anda mempunyai kebebasan untuk membatalkan dan melanggan semula pada bila-bila masa. Ia adalah perkhidmatan bayar semasa anda pergi, sama seperti Netflix atau Spotify, tanpa komitmen jangka panjang.

Mulakan percubaan percuma 30 hari anda hari ini

Anda boleh mencuba penyelesaian faks semua-dalam-satu CocoFax secara percuma dengan mendaftar untuk percubaan 30 hari percuma. Tiada komitmen yang diperlukan dan jika anda tidak menyukai apa yang anda lihat, anda boleh membatalkan dan pada bila-bila masa semasa tempoh percubaan dan tidak perlu membayar sesen pun.

Jika anda memutuskan untuk terus menggunakan CocoFax untuk menghantar faks percuma ke mana-mana sahaja di dunia, tiga peringkat langganan tersedia. Pakej asas bermula pada $12.99 sebulan, manakala pakej premium popular berharga $14.99 sebulan. Terdapat juga peringkat perniagaan untuk profesional yang datang pada $24.99 sebulan. Anda boleh mendapatkan semua butiran harga pada laman web CocoFax.


Kami mempunyai kerjasama dengan pencipta perkhidmatan yang dibincangkan. Walau bagaimanapun, artikel ini ditulis tanpa sebarang pengaruh ke atas kandungan.