Mengukur Suhu dengan Pixel 8 Pro: Begini Caranya

31
Nextpit Suhu Google Pixel 8 Pro
© nextpit

Mengukur suhu menggunakan telefon anda adalah mudah, terutamanya dengan penderia khas Google Pixel 8 Pro. Anda boleh mengukur suhu peti sejuk anda, gril hubungi, atau wain rendam anda. Tidak lama lagi, mengambil suhu dengan telefon pintar akan menjadi mudah. Ketahui cara menggunakan Google Pixel untuk pengukuran suhu dalam tutorial nextpit ini.

Penting untuk pengukuran: Penderia suhu dalam Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro mempunyai penderia di bahagian belakang yang bertanggungjawab untuk pengukuran suhu tanpa sentuhan. Sensor inframerah ini terletak betul-betul di bawah denyar LED di sebelah modul kamera. Google mengesyorkan jarak kurang daripada 5 cm untuk pengukuran. Ia juga berfungsi dengan jarak yang lebih jauh, tetapi pengukuran menjadi kurang tepat.

Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro mempunyai penderia suhu yang dipasang di bawah LED foto. / © nextpit

Sensor kemudian mengukur sinaran inframerah yang dipancarkan oleh mana-mana objek dari jarak pendek ini. Memandangkan sinaran inframerah adalah berkadar terus dengan suhu, Pixel 8 Pro kemudiannya boleh menganggarkan suhu objek. Walau bagaimanapun, masih terdapat satu faktor penting di sini: emisitiviti.

Semua bahan memancarkan jumlah sinaran yang berbeza bergantung pada suhu, dan emisitiviti menentukan nisbah ini. Oleh itu, anda juga akan menemui tetapan bahan dalam apl termometer, dan anda harus mengambilnya dengan serius untuk mendapatkan hasil pengukuran yang tepat.

Beginilah cara pengukuran suhu melalui telefon pintar berfungsi

Apabila anda memulakan apl termometer pada Google Pixel 8 Pro, anda akan melihat betul-betul satu pilihan pada skrin utama: Pengukuran suhu objek. Pada masa hadapan, perlu ada sekurang-kurangnya satu lagi pilihan di sini, tetapi lebih lanjut mengenainya kemudian. Jika anda mengklik pada butang, anda akan melihat butang bulat yang besar pada paparan. Apabila anda menekannya, Pixel 8 Pro mengukur suhu.

Tangkapan skrin aplikasi pengukuran suhu Google Pixel 8 Pro

Aplikasi untuk mengukur suhu dalam Pixel 8 Pro sangat mudah digunakan. / © nextpit

Ia benar-benar berfungsi dengan tepat dalam ujian. Sebagai contoh, kami mengukur suhu teh dengan termometer klinikal dan Pixel 8 Pro. Hasilnya adalah sama, dengan 41.7°C dalam setiap kes. Itu cukup mengagumkan.

Terdapat butang di bahagian bawah skrin yang membolehkan anda memilih bahan yang berbeza. Contohnya, terdapat makanan, minuman dan air, seramik dan kaca, kain, kayu dan banyak lagi. Di bahagian atas skrin, terdapat dua butang yang membolehkan anda bertukar antara Celsius dan Fahrenheit dan memanggil ini halaman bantuan Google dengan maklumat tambahan.

Pengukuran suhu Google Pixel 8 Pro

Dalam ujian, pengukuran suhu adalah sangat tepat. / © nextpit

Dan itu sahaja. Malangnya, tidak mungkin untuk melaraskan emisitiviti bahan yang diukur secara manual, seperti yang berlaku dengan kamera inframerah profesional, sebagai contoh.

Apakah yang seterusnya untuk pengukuran suhu dalam Pixel 8 Pro?

Di AS, Google juga berhubung dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) untuk dapat menggunakan Pixel 8 Pro untuk mengukur suhu badan juga. Walau bagaimanapun, terdapat dua jenis kelulusan yang berbeza dan Google masih belum mendedahkan sama ada ia hanya pelepasan fungsi itu sendiri (“pelepasan”) atau pelepasan untuk kegunaan perubatan (“kelulusan”)—anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perbezaan di sini.

Walau apa pun, matlamat yang diisytiharkan sendiri oleh Google adalah untuk membenarkan pengguna mengukur suhu badan mereka dan memasukkannya ke dalam apl Fitbit.