Meningkatkan Pengalaman Apple Watch Anda: Pengaktifan Papan Kekunci dan Petua Penggunaan untuk Semua Model

19
Papan Kekunci Apple Watch
© nextpit

Apple tidak selalu memudahkan untuk menaip untuk pengguna Jamnya. Ia bukan sahaja sehingga Siri Watch 7 mereka memperkenalkan papan kekunci QWERTY khusus, yang menyokong model yang lebih terkini seperti Watch Series 8 dan Watch Ultra. Dalam panduan ini, NextPit berkongsi cara yang berbeza untuk mengaktifkan dan menggunakan papan kekunci semasa menaip pada mana-mana Apple Watch.

Apple Watch Series 6 dan jam tangan terdahulu bersama semua model Watch SE tidak menyokong papan kekunci bersaiz penuh baharu yang telah disepadukan ke dalam watchOS kerana saiz casisnya yang lebih kecil. Sebaliknya, terdapat pilihan papan kekunci pihak ketiga yang akan berfungsi sebagai tambahan kepada ciri coretan dan imlak.

 • Baca juga: Cara mengezum pada kamera iPhone menggunakan Apple Watch anda

Cara menggunakan papan kekunci QWERTY pada Apple Watch Series 7 dan model yang lebih baru

Dengan watchOS 8, Apple memperkenalkan papan kekunci QWERTY yang betul yang ternyata lebih cekap dan lebih pantas berbanding dengan imlak atau coretan. Walau bagaimanapun, papan kekunci bersaiz penuh serasi dengan jam tangan yang mempunyai skrin yang lebih besar bermula dari Siri Jam Tangan 7 sehinggalah ke Siri Jam Tangan 8 (ulasan) dan Tonton Ultra (ulasan).

Jika anda sudah menjalankan versi watchOS terkini—watchOS 9—, papan kekunci QWERTY akan muncul secara automatik apabila anda perlu memasukkan teks atau membuat balasan untuk mesej atau e-mel. Terdapat juga ciri QuickPath atau leret pada papan kekunci yang membolehkan anda menaip dengan meleret pada huruf tanpa perlu menekan setiap aksara secara individu.

Pada masa yang sama, papan kekunci QWERTY hanya menyokong beberapa bahasa. Ini termasuk bahasa Inggeris, Jerman, Sepanyol, Perancis, Itali, Portugis dan Jepun. Untuk menukar bahasa QWERTY, ikuti langkah di bawah.

 1. Pergi ke apl jam tangan anda pada iPhone.
 2. Pilih Umum dan pilih Bahasa & Wilayah.
 3. Ketik Tersuai dan pilih bahasa yang anda inginkan.
Papan Kekunci Apple Watch sedang digunakan

Untuk menukar bahasa papan kekunci Apple Watch, pergi ke apl Watch dan pilih Umum > Bahasa. Anda boleh menambah atau memilih bahasa yang hendak digunakan. / © NextPit

Cara memasukkan teks pada Apple Watch SE, Watch Series 6 dan model terdahulu

Conteng dengan jari

Terdapat beberapa cara anda boleh menaip pada jam tangan Apple dan model SE yang lebih lama. Kaedah pertama yang kami tetapkan ialah contengan, yang membolehkan anda menaip menggunakan jari anda pada skrin. Ini biasanya berfungsi untuk balasan ringkas dan pendek.

Berikut ialah cara untuk mengakses coretan pada Apple Watch anda.

 1. Balas e-mel atau mesej, atau tulis yang baharu.
 2. Ketik ikon contengan.
 3. Leret jari anda pada skrin untuk menulis huruf atau membentuk perkataan.
 4. Gunakan mahkota digital untuk menavigasi ke huruf atau perkataan yang ingin anda edit.
 5. Ketik mana-mana perkataan untuk menunjukkan perkataan yang dicadangkan semasa menatal mahkota ke pilihan yang diingini.
 6. Ketik butang hantar setelah anda selesai.

Imlak melalui suara

Cara lain yang ketara untuk memasukkan teks adalah melalui imlak. Sama seperti coretan, ini boleh diakses apabila anda membalas mesej atau e-mel serta membuat entri baharu. Untuk mengaktifkan imlak, cuma ikut langkah di bawah.

 1. Pergi ke apl Mesej atau E-mel.
 2. Anda boleh membalas atau mengarang mesej baharu.
 3. Pilih ikon mikrofon atau leret ke atas jika anda menggunakan papan kekunci.
 4. Mula bercakap sejurus selepas anda menekan butang.
 5. Anda boleh menggunakan tanda baca dengan menambahkannya pada imlak anda.
 6. Ketik selesai apabila anda selesai bercakap.

Balasan pintar dan emoji

Selain menggunakan suara atau jari anda, Apple Watches mempunyai ciri balasan pintar di mana anda boleh menggunakan balasan lalai dan bukannya menaip menggunakan papan kekunci. Anda boleh menemui balasan lalai di bawah paparan pemilihan input aplikasi mesej atau apabila anda memilih Balas. Bagi emoji, ini tersedia apabila anda menggunakan imlak, coretan atau papan kekunci QWERTY.

Papan Kekunci Apple Watch sedang digunakan

Pintasan kepada emoji dan imlak dipersembahkan bersama papan kekunci QWERTY pada Apple Watch. / © NextPit

Apl papan kekunci Apple pihak ketiga: FlickType dan Papan Kekunci Shift

Jika anda mahukan pengalaman papan kekunci penuh pada Watch SE dan model Apple Watch yang lebih lama atau malah pilihan untuk mengakses papan kekunci QWERTY rasmi, FlickType dan WatchKey ialah papan kekunci jam tangan untuk apl Messages pada Apple Watch. Kedua-duanya adalah versi percuma yang menawarkan papan kekunci QWERTY bersaiz penuh, tetapi anda perlu membelinya untuk menggunakan ciri penuh yang disertakan dengan apl ini.

Apakah kaedah pilihan anda untuk memasukkan teks pada Apple Watch anda? Adakah anda mempunyai cadangan untuk dikongsi? Beritahu kami dalam ulasan.