Mesej Google: Pepijat kamera menghabiskan bateri. Begini cara anda menyelesaikan masalah tersebut

46
Kebenaran Kamera NextPit Coffeebreak
© NextPit / Shutterstock: Zoomik

Apl pemesejan yang dikenali sebagai Google Messages pada masa ini mempunyai masalah dengan fungsi kamera bersepadunya. Ini boleh mengakibatkan telefon pintar anda dipanaskan ke tahap yang tidak selesa sementara hayat bateri mengalami penurunan yang ketara. NextPit menunjukkan cara anda boleh meminimumkan atau mengatasi masalah ini sehingga Google menghasilkan pembetulan pepijat untuk Android.

Adakah anda menggunakan Google Messages pada telefon pintar anda? Jika ya, anda mungkin perasan bahawa hayat bateri anda telah menurun dengan ketara sejak kebelakangan ini. Dalam kes ini, ia mungkin disebabkan oleh apl Mesej Google, atau lebih tepat lagi: fungsi kamera yang terdapat dalam apl tersebut. Ia sebenarnya alat berguna yang membolehkan anda merakam dan menghantar syot kilat dengan cepat dalam apl.

Walau bagaimanapun, pada masa ini terdapat pepijat dalam apl yang menghalang kamera daripada dimatikan. Gambar, atau lebih tepatnya tetingkap kamera, ditutup, tetapi ciri itu kekal aktif dan sentiasa ditanya. Ini memudaratkan hayat bateri telefon anda dan juga boleh menyebabkan peranti anda menjadi panas secara luar biasa.

  • Baca juga: Empat helah mudah untuk menjimatkan hayat bateri telefon pintar anda

Pembetulan pepijat rasmi daripada Google masih belum diumumkan, tetapi ia akan datang pada hari-hari berikutnya. Sehingga itu, terdapat penyelesaian yang mudah dan jelas untuk mengawal masalah tersebut.

Cara menghalang akses berterusan kepada kamera dalam Google Messages

Tangkapan skrin dari Google Messages App-Info

Beginilah cara anda mengalih keluar kebenaran kamera daripada Google Messages / © NextPit

Anda hanya perlu membatalkan kebenaran apl untuk mengakses kamera, dan berikut ialah cara anda berbuat demikian:

  1. Pergi ke maklumat apl Google Messages (tekan dan tahan ikon apl dan pilih Maklumat, atau pergi ke apl dalam Tetapan).
  2. Pilih Kebenaran.
  3. Pilih Kamera.
  4. Pilih Tolak.
  5. Sahkan pemilihan dalam tetingkap timbul berikut dengan Jangan Benarkan Bagaimanapun.

Itu sahaja! Anda telah membatalkan kebenaran apl untuk mengakses kamera dalam aplikasi, dan ini akan berfungsi sebagai penyelesaian sementara sekurang-kurangnya sehingga Google sendiri membetulkan pepijat ini.

  • Baca juga: Tingkatkan kelajuan telefon anda dalam masa 2 minit sahaja

Berikut ialah soalan untuk semua orang: Adakah anda perasan masalah ini atau tertanya-tanya mengapa bateri telefon pintar anda kehabisan lebih cepat daripada biasa kebelakangan ini? Dan yang lebih penting, adakah anda menggunakan Google Messages sama sekali, atau adakah anda mengelak daripada apl Google Messages sepenuhnya? Jangan ragu untuk memberitahu kami dalam ulasan.