Mesej Google untuk Menyokong Pengeditan Ciri Mesej Dihantar

18
Paparan Google Pixel 7a NextPit
© nextpit

Gmail telah lama menampilkan keupayaan untuk mengedit e-mel yang dihantar. Kini, nampaknya Google membawakan fungsi suntingan yang serupa tetapi untuk mesej, membenarkan pengguna menggunakan perubahan pada mesej yang dihantar dalam jangka masa tertentu. Begini cara ia boleh berfungsi.

Bukannya setiap hari anda mengarang mesej dan akhirnya mengetik butang hantar sebelum anda menyedari bahawa anda membuat kesilapan menaip. Google telah memastikan anda dilindungi kerana ia ditemui oleh AssembleDeBug, pertama kali dilaporkan di TheSpAndroid, bahawa apl Messages terbaharu untuk Android mempunyai ciri suntingan yang dihantar mesej tersembunyi.

Suntingan Mesej Google dihantar mesej

Tahun lepas, ia telah ditemui melalui rentetan kod tersembunyi bahawa Google telah mengusahakan ciri penyuntingan pada Messages. Kini, dalam versi beta terbaharu aplikasi, pasukan pembangun berjaya mengaktifkan ciri yang belum dikeluarkan yang dipanggil “Mesej pengeditan”, mengesahkan cara ia boleh dikendalikan dan hadnya.

  • Lagi petua Android? Lihat panduan utama Android 14 kami

Seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin yang dikongsi, pengguna boleh menekan lama pada mesej yang dihantar dan menu akan muncul di bar atas. Ia terutamanya menambah pilihan Edit baharu bersama-sama dengan butang biasa Salin, Padam, Kegemaran dan Lagi pintasan.

Pada masa yang sama, kedai itu menyatakan bahawa had yang dibenarkan untuk anda menukar mesej yang dihantar adalah dalam masa 30 minit, tetapi ini berdasarkan penemuan mereka, yang mungkin masih berubah dalam pelancaran sebenar alat tersebut. Terdapat juga log sejarah perubahan yang dibuat sebaik sahaja anda mengetik mesej yang diedit.

Ciri Pengeditan baharu Mesej Google

Versi beta terbaharu apl Google Message untuk Android mempunyai ciri edit tersembunyi untuk mesej yang dihantar / © AssembleDebug

Tambahan pula, Google juga melabelkan mesej yang telah disemak, yang merupakan sentuhan yang bagus untuk memastikan pihak lain dimaklumkan dan untuk mengelakkan penerima yang mengelirukan atau memperdaya.

Pada masa ini, Mengedit mesej tersedia untuk mereka yang boleh mengaktifkan perkhidmatan daripada tetapan. Tetapi walaupun anda cuba mengedit mesej, penerima yang tidak mempunyai ciri itu akan melihat mesej yang diedit sebagai mesej baharu.

Selain daripada membenarkan pengguna mengedit mesej, terdapat juga ciri Messages baharu yang akan datang, termasuk sokongan untuk bertindak balas terhadap mesej dengan emoji serupa dengan WhatsApp dan Facebook Messenger. Malangnya, tiada kata bila Google merancang untuk melaksanakan semua ini.

Dengan Google terus memperbaik apl Messages, adakah anda fikir ia menjadi apl pemesejan yang disyorkan? Dan apakah pendapat anda tentang penambahan ini? Sila beritahu kami dalam ulasan.