Mesej Instagram Digelapkan? Cuba Pembetulan Ini

89

Apl popular seperti Instagram kadangkala dibelenggu dengan pepijat dan gangguan luar biasa yang menghalang kefungsian sempurna. Akhir-akhir ini, yang biasa ialah mesej langsung yang kelihatan semuanya hitam. Itu menghalang pengguna daripada membaca apa yang dihantar oleh orang lain kepada mereka.

Mesej Instagram Digelapkan? Cuba Pembetulan Ini

Jangan cari lagi jika anda menghadapi masalah ini dan sudah cukup. Komuniti mencadangkan beberapa penyelesaian yang kukuh selepas ujian yang ketat. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut.

Mesej Instagram Digelapkan pada iPhone

Perkara pertama yang perlu diberi perhatian ialah isu ini bukan kesalahan sambungan internet atau peranti mudah alih anda. Puncanya diketahui adalah aplikasi itu sendiri. Pada Mei 2022, Instagram tidak berfungsi untuk masa yang singkat sekitar masa mesej yang digelapkan mula muncul.

Pepijat ini muncul selepas kemas kini, jadi selamat untuk mengatakan kemas kini itu memperkenalkan beberapa elemen yang tidak diingini kepada apl.

Ironinya, penyelesaian kepada masalah ini ialah menukar telefon anda kepada Mod Gelap. Semudah itu.

 1. Pergi ke tetapan iPhone anda.
 2. Pilih pilihan “Paparan & Kecerahan”.
 3. Pilih “Gelap.”
 4. Anda kini boleh melihat mesej dan memahami kandungannya.

Dengan menukar paparan anda kepada Mod Gelap, Instagram turut menukar warna untuk melaraskan mod baharu, biasanya membenarkan anda membaca mesej anda semula. Sehingga Instagram mempunyai penyelesaian kekal, anda harus mengekalkan konfigurasi ini.

Semak Versi Instagram

Kadangkala, pepijat boleh disebabkan oleh binaan yang sudah lapuk. Anda perlu mengemas kini apl dengan pergi ke App Store.

 1. Pergi ke Stor aplikasi.
 2. Cari apl Instagram.
 3. Ketik pada butang “Kemas Kini” jika ia ada.
 4. Tunggu apl memuat turun data baharu.
 5. Uji dan lihat sama ada mesej masih digelapkan.

Jika ya, maka Instagram belum mengeluarkan pembetulannya lagi. Cuba gunakan Mod Gelap buat masa ini.

Mesej Instagram Digelapkan pada Peranti Android

Pengguna Android juga pernah mengalami masalah ini. Mesej mereka semuanya digelapkan, dan tidak ada cara untuk memahaminya. Beralih kepada Mod Gelap juga menyelesaikan masalah.

 1. Pada peranti Android anda, pergi ke menu Tetapan.
 2. Pergi ke bahagian “Paparan”.
 3. Dayakan Mod Gelap.
 4. Semak dan lihat sama ada mesej kini boleh dibaca.

Oleh kerana setiap peranti mudah alih mempunyai versi Androidnya sendiri, langkahnya mungkin berbeza sedikit. Mod Gelap juga boleh dipanggil Tema Gelap. Tidak kira varian sistem pengendalian atau nama ciri, hasilnya adalah sama. Anda kini boleh membaca mesej.

Bergantung pada peranti Android anda, terdapat dua lagi cara untuk mendayakan Mod Gelap. Selepas mendayakan Tetapan Pantas, anda boleh menukar tema dalam dulang pemberitahuan. Kaedah pilihan ini berfungsi untuk hampir setiap peranti Android dengan Tetapan Pantas.

Telefon pintar Pixel tertentu turut menghidupkan Mod Gelap secara automatik apabila anda mendayakan Penjimat Bateri. Ciri ini mungkin tidak terdapat pada banyak peranti lain.

Sebagai alternatif, anda boleh cuba mengemas kini apl Instagram Android anda.

 1. Pergi ke Gedung Google Play.
 2. Cari Instagram.
 3. Kemas kini apl.
 4. Uji dan lihat sama ada mesej boleh dibaca.

Jika ini menyelesaikan masalah, anda tidak perlu mencuba menggunakan Mod Gelap.

Pada masa ini, sudah berbulan-bulan sejak isu ini didedahkan. Instagram mungkin telah menyelesaikannya selepas pembetulan pepijat dan mengikuti kemas kini.

Sekiranya ia masih muncul, cuba langkah di atas dan lihat sama ada ia membetulkan isu tersebut. Jika tidak, menyerahkan tiket kepada sokongan pelanggan Instagram adalah satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah ini. Ini caranya:

 1. Lancarkan Instagram.
 2. Goncang telefon anda.
 3. Pop timbul akan muncul.
 4. Ikut arahan dan huraikan masalahnya.
 5. Serahkan beberapa tangkapan skrin untuk membantu sokongan teknikal.
 6. Tunggu mereka membalas.

Mudah-mudahan, penyelesaian di atas dapat menyelesaikan masalah ini.

Saya Tidak Boleh Membacanya

Seperti kebanyakan platform media sosial yang popular, pepijat dan gangguan yang menjengkelkan seperti mesej yang digelapkan kadangkala boleh muncul. Penyelesaian mungkin tidak selalu berfungsi, tetapi isu ini cukup bernasib baik untuk mempunyainya. Walau bagaimanapun, Satu-satunya cara yang pasti untuk menyelesaikan masalah adalah dengan menunggu Instagram menyelesaikannya.

Adakah anda pernah menjadi mangsa gangguan ini? Apakah yang anda lakukan untuk menjadikan mesej anda boleh dibaca? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.