Messenger: Cara Mengalih Keluar Cadangan

96

Apabila anda mencari di Facebook Messenger, anda akan mendapat kenalan yang dicadangkan. Bahagian senarai yang dicadangkan ialah bahagian penting apl untuk membantu anda mencari lebih ramai rakan. Walaupun ini idea yang bagus, ia boleh menjengkelkan terutamanya apabila cadangan dibuat secara rawak dalam bahagian orang yang dicadangkan.

Messenger: Cara Mengalih Keluar Cadangan

Artikel ini akan menerangkan cara mengalih keluar kenalan yang dicadangkan.

Adakah Mungkin untuk Mengalih keluar Senarai Cadangan pada Messenger?

Ya, anda boleh mengalih keluar senarai cadangan pada Messenger. Walau bagaimanapun, mana-mana pengguna Messenger yang kerap mungkin telah menyedari bahawa sesetengah orang yang dicadangkan bukan rakan anda.

Walaupun cadangan boleh membantu, kadangkala cadangan itu berasa seperti melanggar privasi. Pengesyoran yang anda terima di Messenger selalunya berdasarkan kenalan yang anda tambahkan pada akaun.

Mengetahui cara senarai dijana memudahkan menyingkirkannya. Selain itu, banyak apl meminta kebenaran pada tahap yang berbeza apabila dipasang pada alat anda. Contohnya, anda mungkin telah membenarkan apl melihat buku kenalan anda pada telefon anda.

Walaupun platform media sosial tidak memberitahu kami cara sambungan dipilih, ia adalah berdasarkan cara kami terlibat. Ia boleh dipautkan kepada ulasan, siaran dinding atau mesej peribadi. Sebagai alternatif, ia boleh mengenai tag pada status atau gambar yang anda kongsi.

Menggunakan kenalan anda, Facebook boleh mencadangkan rakan untuk pengguna meningkatkan kualiti perkhidmatan.

Mengalih keluar Senarai Messenger yang Dicadangkan pada iPhone

Terdapat tiga cara untuk memadam senarai cadangan pada iPhone Messenger.

1. Matikan Muat Naik Kenalan

Melumpuhkan muat naik kenalan ialah salah satu pilihan yang tersedia. Sebarang kenalan yang dibekalkan digunakan untuk mencipta nama cadangan yang dipaparkan oleh apl.

Tidak memuat naik kenalan ke apl messenger menyelesaikan masalah itu. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Facebook Messenger tidak mengakses maklumat hubungan tanpa kebenaran. Untuk melumpuhkan muat naik kenalan, ikut langkah ini:

 1. Lancarkan Messenger pada alat anda dan pilih tetapan.
 2. Pada halaman tetapan, cari dan pilih “Kenalan Telefon”.
 3. Ketik “Muat naik Kenalan.”
 4. Pilih “Matikan.”

Langkah di atas menghentikan pengimportan kenalan.

2. Uruskan Kenalan Yang Telah Dimuat Naik

Anda mesti mengurus kenalan yang anda serahkan untuk mengelakkan jenis cadangan Messenger ini. Ini boleh dilakukan dengan memadamnya. Kenalan yang dimuat naik dipautkan ke akaun yang dicadangkan kepada anda. Mereka harus dipadamkan. Untuk memastikan tiada kenalan boleh diakses oleh messenger, lakukan perkara berikut:

 1. Buka Messenger pada iPhone.
 2. Pilih butang profil untuk mencari halaman profil.
 3. Cari “Kenalan Telefon” dan ketik.
 4. Pilih “Urus Kenalan” pada halaman seterusnya.
 5. Pilih “Padam Semua Kenalan” yang terdapat dalam menu.

3. Padamkan Kenalan Anda untuk Memastikan Mereka Tidak Dihantar ke senarai Cadangan

Dalam kes ini, anda perlu memadam semua kenalan. Tanpa sebarang kenalan telefon, anda tidak akan menerima sebarang cadangan. Ini adalah kaedah terakhir yang anda boleh cuba pada iPhone. Ia mungkin bukan pilihan yang ideal, tetapi ia berkesan.

Mengalih keluar Senarai Cadangan Messenger untuk Pengguna Android

Dua teknik mungkin berfungsi untuk pengguna Android. Mereka boleh membantu anda mengalih keluar cadangan pada peranti Android.

1. Lumpuhkan Pilihan Muat Naik Kenalan

Dengan melumpuhkan ciri ini, anda tidak akan menerima sebarang cadangan. Selain itu, ciri “Muat Naik Kenalan” mesti dimatikan untuk memastikan tiada kenalan dicadangkan. Tidak memuat naik kenalan bermakna tiada cadangan. Senarai yang dicadangkan adalah berdasarkan kenalan yang dimuat naik.

Biasanya, apabila memasang Messenger, anda digesa dengan pilihan untuk memuat naik kenalan. Mengelakkan pilihan ini dari awal memastikan anda tidak menerima sebarang senarai yang dicadangkan. Apabila anda mengaktifkan pilihan, kenalan anda disegerakkan dengan Facebook. Sekiranya pilihan itu sudah aktif pada Android, lakukan perkara berikut:

 1. Lancarkan Messenger pada Android.
 2. Pergi ke tetapan anda dengan memilih ikon gear di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Cari “Kenalan telefon” dengan menatal ke bawah.
 4. Pilih “Muat naik Kenalan” dan matikannya.

Ini sudah cukup untuk menghalang Messenger daripada mengakses kenalan dan membuat cadangan.

2. Padam Kenalan Yang Telah Dimuat Naik

Anda boleh mengelakkan senarai yang dicadangkan dengan mengalih keluar kenalan yang mungkin telah diimport ke dalam apl. Teknik ini membantu anda menyekat Messenger daripada membuat sebarang cadangan. Pastikan tiada kenalan boleh diakses oleh apl. Lawati halaman urus kenalan dan kosongkan daripada kenalan yang dimuat naik.

Berikut ialah perkara yang perlu dilakukan pada Android:

 1. Buka Facebook Messenger.
 2. Pergi ke tetapan.
 3. Tatal untuk mencari kenalan telefon dan pilih “Urus Kenalan.”
 4. Ketik “Padam semua Kenalan” untuk mengalih keluar sebarang kenalan yang dimuat naik.

Anda mesti log keluar dan log masuk semula untuk perubahan yang akan digunakan.

Cache Messenger biasanya dikosongkan sebaik sahaja anda log keluar. Walaupun senarai yang dicadangkan mungkin masih kosong dalam masa beberapa hari, anda boleh menjejaki proses dengan pantas dengan melog keluar sendiri.

Senarai Cadangan Berdasarkan Messenger

Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana Messenger membuat senarai cadangan.

 • Rakan Berdekatan: Orang ini muncul dalam senarai apabila hubungan bersama berada berdekatan. Ini boleh berdasarkan lokasi.
 • Komunikasi: Rakan anda mungkin muncul berdasarkan kekerapan anda berkomunikasi.
 • Rakan dalam talian: Ini ialah orang yang anda berkongsi minat. Pekerjaan, latar belakang, institusi, lokaliti, kumpulan, punca, komuniti, rakan bersama, dsb. boleh menjejaskan senarai.
 • Interaksi dan paparan profil: Cadangan diberikan berikutan interaksi anda dengan profil orang lain.

Jauhi Senarai Cadangan di Messenger

Satu perkara yang sesetengah orang boleh rasa menjengkelkan dengan Facebook Messenger ialah senarai yang dicadangkan. Biasanya, ini adalah kerana anda memberikan apl akses kepada kenalan anda. Walau bagaimanapun, isu ini adalah mudah untuk diselesaikan pada alat yang berbeza. Aktiviti anda boleh menentukan siapa yang muncul pada senarai yang dicadangkan, tetapi kenalan anda juga merupakan sebahagian besar daripadanya jika mereka telah dimuat naik ke apl.

Pernahkah anda mengalih keluar kenalan yang dicadangkan pada Facebook Messenger? Adakah ia satu pengalaman yang mudah? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.