Messenger lwn. Messenger Lite

77

Apabila apl Pengutus Mesej mula-mula dilancarkan, ia adalah lebih daripada program teks. Tetapi hari ini, ia telah menjadi aplikasi yang berkuasa dengan banyak ciri yang boleh membuatkan pengguna terhibur selama beberapa hari. Namun, tidak semua pengguna mengalu-alukan pilihan lanjutan ini dan telah beralih kepada Messenger Lite yang dilucutkan belakang.

Messenger lwn. Messenger Lite

Artikel ini akan membincangkan cara kedua-dua apl serupa ini beroperasi, membahagikan kebaikan dan keburukan apl tersebut serta membantu anda memutuskan yang sesuai dengan keperluan anda.

Jom selami.

Facebook Messenger

Anda boleh menggunakan Facebook Messenger sebagai tetingkap di dalam penyemak imbas web anda atau sebagai apl mudah alih. Sebagai aplikasi yang berdiri sendiri, Messenger ialah platform popular untuk memperkemas komunikasi dan menghubungkan pengguna dengan rakan Facebook melalui pemesejan dan panggilan video atau suara.

Cara Apl Mudah Alih Berfungsi

Pengguna yang telah berhenti membuka profil Facebook mereka bergantung pada apl Messenger untuk mengendalikan keperluan komunikasi mereka. Ia beroperasi sama seperti program pemesejan lain dan disepadukan dengan baik dengan sistem Facebook.

Satu ciri utama Messenger ialah anda tidak boleh mengaksesnya melalui apl Facebook secara langsung.

Sebaliknya, anda mesti memuat turun dan memasang apl Messenger daripada Google Play atau Kedai Apple App.

Apabila anda melancarkan apl, anda akan melihat antara muka Facebook yang biasa. Disebabkan kebiasaan ini, kebanyakan pengguna baharu dengan cepat terjebak dengan pelbagai perkara. Apl ini ialah salah satu cara paling mudah untuk memulakan perbualan, mencari sejarah mesej anda, memulakan sembang kumpulan dan berkawan di platform.

Versi mudah alih dan web disambungkan dengan baik, bermakna Facebook mengemas kini sejarah sembang secara automatik.

Semasa menggunakan Messenger pada telefon pintar anda mungkin tidak selalu memberikan pengalaman yang lancar, apl itu disepadukan dengan sistem pengendalian peranti anda. Penyepaduan membolehkan anda menggunakan Messenger untuk memulakan sembang video, panggilan suara, sembang kumpulan dan ciri lain.

Cara Versi Berasaskan Web Berfungsi

Apabila anda membuka Facebook melalui pelayar internet anda, senarai kenalan anda muncul di bahagian kanan desktop. Mengetik satu kenalan memaparkan tetingkap Messenger dan sejarah urutan anda. Mengklik pada ikon Messenger di bahagian atas sebelah kanan skrin menjana sejarah mesej anda. Mesej terbaharu muncul dahulu, diikuti oleh sembang lama.

Tetingkap Pengutus Mesej ialah tempat yang sesuai untuk mencipta mesej, tetapi ia penuh dengan ciri lanjutan lain. Anda boleh menggunakannya untuk menghantar pelekat, bermain permainan, berkongsi fail multimedia dan juga menghantar wang.

Butang di bahagian atas tetingkap mendayakan panggilan suara dengan mengakses mikrofon dan pembesar suara komputer anda atau sembang video melalui kamera web anda.

Kebaikan dan Keburukan Apl Messenger

Kebaikan

Mudah untuk digunakan

Apl Messenger adalah percuma dan mudah digunakan, gabungan yang menang. Tiada keluk pembelajaran yang perlu anda tangani dan anda boleh mula bersembang dengan serta-merta. Apl dipalamkan terus ke sistem sembang platform, jadi mesej tidak perlu melalui penyemak imbas mudah alih. Daripada menunggu beberapa saat untuk menerima pemberitahuan teks, kepala sembang akan segera muncul pada skrin anda.

Menghantar mesej, tetapi Percuma

Bergantung pada rancangan anda, teks SMS boleh menjadi mahal, dan perkara yang sama berlaku untuk mesej MMS. Semasa Facebook Messenger menarik data, anda boleh mengakses ciri-cirinya tanpa perlu berbelanja.

Baik untuk Kerjasama

Apl Messenger ialah alat yang berkesan untuk berkongsi fail dan pautan. Mereka yang melakukan telekomunikasi atau bekerja di pejabat tanpa sistem komunikasi yang mantap sering bergantung pada aplikasi untuk terus berhubung dengan rakan sekerja.

Keburukan

Kebimbangan Privasi

Walaupun kesederhanaan penggunaannya, Messenger bukan tanpa kelemahan. Paling ketara, pengguna mengambil isu dengan terma dan syarat Facebook, yang menyatakan Messenger boleh merakam audio tanpa kebenaran dan mendail nombor telefon.

Kemungkinan Gangguan

Jika anda dibanjiri dengan tugasan mendesak, Messenger mungkin mengganggu ketenangan yang anda perlukan untuk menyelesaikan kerja. Pemberitahuan pop timbul datang dengan bunyi bip yang kuat apabila kepala sembang terapung pada skrin. Walaupun anda boleh meredamkan mesej untuk mewujudkan persekitaran yang bebas gangguan, mungkin lebih baik untuk berpegang pada teks SMS tradisional.

Menghabiskan Bateri Anda

Apl berjalan di latar belakang peranti mudah alih anda, dengan cepat memakan hayat baterinya. Ia mengeluarkan amaran audio setiap kali anda menerima mesej, seterusnya memotong bateri. Pada hari apabila berbilang rakan menghubungi anda melalui Messenger, kemungkinan besar peranti anda tidak akan berjaya. Ini mungkin tidak menjadi isu jika anda mempunyai tabiat membawa pengecas telefon ke mana sahaja anda pergi.

Facebook Messenger Lite

Tidak semua orang mahukan apl pemesejan yang penuh dengan ciri yang tidak terkira banyaknya. Atas sebab ini, Facebook melancarkan Messenger Lite, melengkapkannya dengan hanya ciri pemesejan yang penting.

Bagaimana ia berfungsi

Messenger Lite dibina pada struktur asas apl Messenger asal, membolehkan anda menghantar foto, pelekat, teks dan pautan ke kenalan Facebook anda.

Walaupun apl asal menawarkan ciri tambahan seperti sambungan, pemesejan automatik dan cerita, teras Messenger Lite ialah pemesejan segera. Binaan yang dilucutkan menghasilkan apl yang ringkas dan bebas gangguan yang tidak memerlukan banyak data, kuasa pemprosesan dan ruang storan.

Pada pandangan pertama, versi Lite kelihatan serupa dengan Messenger standard. Tetapi bukannya beberapa menu memendam skrin anda, terdapat hanya tiga tab di bahagian atas apl. Ini ialah Kenalan, Mesej dan Akaun anda.

Apabila anda memulakan perbualan baharu atau memilih urutan sedia ada, anda akan melihat peletakan butang meniru reka letak Pengutus Mesej. Anda boleh menaip teks dalam medan pemesejan, merakam mesej suara, menghantar fail, menghantar pelekat dan menyekat atau meredam kenalan. Dan itu setakat ciri Messenger Lite pergi.

Bagaimana Messenger Lite Berbeza Dengan Messenger

Walaupun Lite ialah versi Messenger yang lebih ringkas, dan kedua-duanya mempunyai tujuan yang sama, terdapat beberapa perbezaan yang ketara.

Pemesejan

Apabila anda melancarkan Lite dan menuju ke bawah tab Mesej, anda akan melihat senarai sembang terkini dan pengguna aktif anda. Tidak seperti Messenger, Lite tidak membenarkan anda memulakan perbualan baharu atau mencari sembang terus daripada tab mesej.

Jika anda ingin mengambil bahagian dalam perbualan kumpulan, pilih ikon tambah di penjuru kanan sebelah bawah antara muka.

Kenalan

Tab Kenalan memaparkan senarai kenalan anda yang menggunakan Messenger. Anda boleh mencari kenalan dengan cepat dan memulakan perbualan dengan mereka menggunakan bar carian di bahagian atas skrin.

Proses ini lebih rumit dalam Messenger asal kerana aplikasi menyediakan pilihan untuk melihat permintaan sambungan dan mengatur kenalan anda mengikut abjad.

Akaun

Tab Akaun dalam Messenger Lite ialah perbezaan yang paling ketara daripada apl standard. Tab itu tidak mengandungi kod, nama pengguna boleh disesuaikan, tetapan cerita atau akses mesej tersembunyi. Namun, anda boleh bertukar antara profil, mengkonfigurasi pemberitahuan, mengakses permintaan mesej dan menyegerakkan kenalan.

Tetingkap Sembang

Fungsi sembang dalam Lite dan Messenger adalah hampir sama. Walau bagaimanapun, foto yang diterima tidak akan dimuatkan dalam resolusi tinggi sehingga anda menekan untuk mengembangkannya. Permainan dan sambungan Facebook seperti Gfycat atau Spotify tidak tersedia dalam tetingkap sembang Lite.

Saiz

Pada kebanyakan peranti mudah alih, Lite menggunakan ruang storan yang agak kurang daripada Messenger standard. Saiznya yang lebih kecil memerlukan penggunaan memori yang lebih sedikit.

Wi-Fi dan Data

Lite tidak menghabiskan banyak hayat bateri dan data kerana ia hanya menawarkan ciri asas. Ia berjalan lancar pada rangkaian 2G dan menyediakan perkhidmatan yang agak boleh dipercayai di kawasan yang mempunyai sambungan wayarles yang perlahan atau tidak stabil.

Tempat Messenger Lite Bersinar

Messenger Lite serasi dengan kebanyakan peranti Android dan mengatasi Messenger dalam keadaan tertentu. Lite ialah apl pemesejan yang sesuai jika:

  • Anda mempunyai telefon pintar yang lebih lama dengan kuasa pemprosesan yang tidak mengagumkan.
  • Telefon anda mempunyai storan terhad.
  • Facebook Messenger tidak berfungsi dengan pelan data anda.
  • Anda sering menggunakan rangkaian berkelajuan rendah atau tidak stabil.

Facebook mengalih keluar apl Lite daripada Apple App Store pada tahun 2020 dan masih belum mengeluarkan versi yang dinaik taraf. Sehingga pengeluaran semula, pengguna iOS harus menunggu dan menggunakan Messenger atau program pemesejan yang berbeza.

Standard atau Lite, Pilih Anda

Anda boleh mempercayai Messenger untuk menghubungkan anda dengan keluarga dan rakan jika anda lebih suka apl dengan ciri yang mantap dan menghiburkan. Mereka yang ingin mengecilkan ruang digital mereka harus mempertimbangkan untuk beralih kepada versi Lite. Ia mempunyai semua keperluan komunikasi untuk panggilan video dan pemesejan tanpa kerumitan.

Pernahkah anda menggunakan apl standard atau Messenger Lite sebelum ini? Mana yang anda lebih suka? Apakah ciri yang paling anda sukai? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.