‘Metalens’ Baharu Boleh Mengecilkan Pulau Dinamik iPhone 17 Pro Max

27
Paparan Max iPhone 15 Pro nextpit
© nextpit

Walaupun secara visual menonjol, iPhone 14 dan iPhone 15 (ulasan) telah menjadi boleh dibezakan kerana Pulau Dinamik berbentuk pil dalam paparan. Walaupun ia tidak dijangka akan ditambah baik atau mengecut dalam iPhone 16 yang akan datang, Apple akhirnya boleh mengecilkannya dalam iPhone 17 tahun depan, dan untuk satu model khususnya.

Pengurangan saiz Pulau Dinamik pertama yang ketara

Kebocoran mengenai iPhone 17 terus mencurah-curah minggu ini berikutan nota pelabur yang diterbitkan baru-baru ini daripada penganalisis Haitong, Jeff Pu. Salah satu ramalannya menunjukkan iPhone 17 Pro Max menggunakan “logam” pada bahagian Face ID yang terletak di dalam Pulau Dinamik. Ia seterusnya menerangkan bagaimana penggunaan “logam” akan membolehkan Apple mengurangkan saiz potongan.

Ia juga tidak jelas bagaimana Dynamic Island baharu akan menjadi saiz jika dibandingkan dengan bentuk pil sedia ada dalam iPhone 15 Pro Max (ulasan) atau iPhone 16 Pro Max yang akan datang. Bagaimanapun, penganalisis mencadangkan perubahan itu akan menjadi ketara dan ketara apabila diletakkan bersebelahan dengan generasi iPhone yang lebih lama.

Paparan iPhone 15 Pro Max dari dekat menunjukkan "Pulau Dinamik"

iPhone 15 Pro Max membawa kepada Dynamic Island yang pertama kali muncul dalam iPhone 14 Pro (Max). / © nextpit

Pada masa ini, Pu percaya iPhone 17 Pro Max adalah satu-satunya model yang akan memanfaatkan teknologi tersebut memandangkan kos tinggi yang berkaitan dengan pembuatan optik sedemikian. Sekiranya ia menjadi kenyataan, Apple akan memisahkan lagi model iPhone 17 Pro Max daripada iPhone 17 Pro yang lebih kecil.

Memori yang lebih besar dalam iPhone 17 dan yang baharu “iPhone 17 Slim”

Di sebalik Pulau Dinamik yang lebih tipis, Pu menyebut keseluruhan iPhone 17 akan menampilkan lebih banyak RAM, dengan iPhone 17 (Plus) vanila dilengkapi dengan 8 GB RAM. Itu adalah satu lonjakan besar daripada iPhone 15 yang menggunakan 6 GB RAM. Sementara itu, duo iPhone 17 Pro dikatakan mempunyai 12 GB RAM yang merupakan peningkatan yang lebih besar daripada 8 GB RAM yang terdapat dalam iPhone 15 Pro (ulasan).

Pada nota yang sama, ia juga menyebut bagaimana Apple boleh menamakan semula iPhone 17 Plus sebagai iPhone 17 Slim. Perubahan nama itu adalah disebabkan oleh Apple mengurangkan jejak iPhone 17 Slim baharu.

Secara berasingan, penganalisis paparan Ross Young menyumbang kepada laporan itu dengan menyebut bagaimana iPhone berjenama Slim pertama akan menampilkan paparan 6.5 inci, yang merupakan pengurangan sedikit daripada hartanah skrin 6.7 inci (ulasan) iPhone 15 Plus.

Dengan lelaran yang dirancang ini, adakah anda fikir iPhone telah menjadi menarik semula? Selain daripada lebih banyak ingatan, apakah penambahbaikan lain yang anda ingin lihat dalam iPhone generasi akan datang? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Ross Young pada X