Microsoft Copilot vs Copilot Pro: Apakah Perbezaannya?

9

Microsoft menyertai kereta muzik kecerdasan buatan dengan Copilot pada tahun 2023, menggunakan ChatGPT OpenAI untuk memperkasakan rakan AInya. Untuk menambah baik lagi tawaran AInya, syarikat itu telah melancarkan Copilot Pro, peringkat berbayar bot AInya. Baca di bawah untuk mengetahui cara Copilot berbeza daripada Copilot Pro dan manfaat pek yang terakhir.

Microsoft Copilot vs Copilot Pro: Apakah Perbezaannya?

Apakah Microsoft Copilot Pro?

Microsoft Copilot, dahulunya dikenali sebagai Bing Chat, adalah berdasarkan model Prometheus Microsoft, yang berdasarkan model bahasa besar (LLM) GPT-4 ChatGPT. “Rakan AI setiap hari” telah dilancarkan sebagai peningkatan percuma kepada Windows 11 pada September 2023. Ia meningkatkan pengalaman Windows 11 anda dengan ciri AI untuk mengatur tetingkap, menangkap tangkapan skrin, mendapatkan jawapan yang berkaitan dan menjana imej daripada idea anda.

Dengan Copilot, anda boleh mencipta kandungan, menulis kod, bertanya soalan umum atau mencipta imej dengan menulis gesaan bahasa semula jadi. Ringkasnya, anda mendapat akses kepada keupayaan asasnya, pembumian web dan perlindungan data komersial tanpa kos tambahan. Selain itu, peringkat percuma ini memberi anda akses kepada model OpenAI GPT-4 dan GPT-4 Turbo terkini semasa waktu bukan puncak, memastikan anda mendapat balasan tepat untuk interaksi anda.

Copilot adalah percuma untuk digunakan dan tersedia pada Windows 11, Bing dan Microsoft Edge.

Copilot (Pelan Percuma) dalam Windows

Copilot Pro, perkhidmatan langganan baharu yang direka khusus untuk pengguna berkuasa dan pencipta, membawa pengalaman Copilot ke peringkat seterusnya. Selain faedah asas, ia disepadukan dengan aplikasi Office Microsoft dan menyediakan akses keutamaan kepada model OpenAI terkini untuk meningkatkan lagi produktiviti anda. Ini menjamin prestasi yang lebih pantas walaupun pada waktu puncak, tidak seperti peringkat percuma.

Selain itu, pengguna pro boleh menjana imej yang lebih pantas dengan DALL-E 3 dengan lebih banyak rangsangan harian. Anda boleh menggunakan ChatGPT untuk mencipta imej juga, jadi jangan langgan Copilot Pro atas sebab ini sahaja.

Dengan Copilot Pro, anda boleh mengakses chatbot AI Microsoft dalam Word, Excel, PowerPoint, Outlook dan OneNote untuk menulis, mengekod, menyusun dan mereka bentuk kandungan dengan pantas. Selanjutnya, anda mendapat akses eksklusif kepada pembina GPT untuk mencipta GPT Copilot untuk topik tertentu mengikut keperluan anda.

Microsoft Copilot vs Copilot Pro: Bagaimanakah Mereka Berbeza?

Perbezaan utama antara Copilot dan Copilot Pro terletak pada ciri mereka. Versi percuma hanya tersedia pada Windows 11, Microsoft Edge dan Bing serta menawarkan keupayaan AI asas dengan perlindungan data. Dengan Copilot Pro, anda mendapat integrasi AI dalam pelbagai aplikasi Microsoft, termasuk Word dan Excel, penjanaan imej yang lebih pantas dengan DALL-E 3, dan akses keutamaan kepada model OpenAI GPT-4 dan GPT-4 Turbo, tanpa mengira masa. Ini menjamin pemahaman yang lebih baik tentang masalah yang kompleks dan prestasi yang dipercepatkan untuk menjana hasil dengan cepat. Semasa waktu sibuk, Copilot percuma turun kepada GPT 3.5 dan bukannya menggunakan model terkini.

Apabila mencipta imej AI dengan Designer (dahulunya Bing Image Creator) menggunakan DALL-E 3, pelanggan pro boleh membuat gambar dalam orientasi landskap dengan 100 rangsangan setiap hari dan bukannya 15 rangsangan dalam pelan percuma.

Logo Copilot pada telefon pintar dengan logo Microsoft di latar belakang

Copilot Pro dalam Word membolehkan anda menjana teks di dalam dokumen baharu atau sedia ada berdasarkan keperluan anda. Selain itu, terdapat mod Sembang yang membolehkan anda bertanya soalan yang berkaitan dengan data dalam dokumen Word, pemformatan atau cadangan. Dalam Excel, anda boleh menggunakan Copilot Pro untuk menganalisis data, melihat korelasi, menjana cadangan formula dan banyak lagi.

Seperti dalam Word, Copilot Pro boleh membantu anda menjana persembahan PowerPoint berdasarkan data yang terdapat dalam dokumen anda. Ia juga boleh membantu anda mengisi slaid yang hilang dalam pembentangan sedia ada anda.

Dengan Copilot Pro dalam Outlook, anda boleh membuat rancangan, menyusun maklumat, mendraf e-mel dalam nada berbeza, meringkaskan e-mel yang panjang dan banyak lagi.

Sebaik sahaja anda melanggan Copilot Pro, anda boleh menggunakannya merentas semua apl Microsoft pada PC, Mac dan iPad.

Copilot untuk Microsoft 365 lwn Copilot Pro: Adakah Ianya Berbeza?

Copilot untuk Microsoft 365 ialah produk perusahaan yang bertujuan untuk menyediakan organisasi dengan pengalaman Copilot yang diutamakan dan perlindungan data gred perusahaan. Dengan Copilot untuk Microsoft 365, anda boleh menggunakan AI dalam e-mel, mesyuarat, sembang, dokumen dan banyak lagi merentas semua apl kerja Microsoft 365 dan Microsoft Graph anda. Tidak seperti Pro, langganan perusahaan memberi anda akses kepada Microsoft Teams supaya anda boleh menggunakan AI semasa mesyuarat untuk meringkaskan perbincangan utama dan perkara tindakan.

Selain itu, Copilot untuk Microsoft 365 termasuk Copilot Studio untuk organisasi membina Copilot tersuai dan pemalam mereka mengikut keperluan mereka. Walau bagaimanapun, lesen Microsoft 365 Business Standard atau Microsoft 365 Business Premium adalah wajib untuk melanggan Copilot untuk Microsoft 365.

Mengenai harga, Microsoft menawarkan langganan bulanannya pada $30 untuk setiap ahli dalam organisasi anda, dengan syarat mereka telah membeli produk lesen perniagaan untuk Microsoft 365, bermula pada $12.50 ahli/bulan. Dalam kes perusahaan, anda mesti membeli langganan Microsoft 365 E3 atau E5 yang bermula pada $36 setiap ahli/bulan di atas langganan Copilot untuk Microsoft 365.

perbandingan ciri pelbagai produk Copilot

Copilot untuk pengguna peribadi (dengan Windows dan alat carian standard) adalah percuma, manakala Copilot Pro, dengan ciri lanjutan dan integrasi AI merentas apl Microsoft terpilih, memerlukan langganan bulanan sebanyak $20 setiap pengguna. Untuk mendapatkan pelan Pro, anda mesti mempunyai langganan Microsoft 365 Personal ($6.99/bulan) atau Keluarga ($9.99/bulan). Ini bermakna anda membayar minimum $26.99/bulan untuk menikmati Microsoft 365 dan Copilot Pro, yang mahal.

Anda harus menggunakan Copilot Pro dengan langganan Keluarga Microsoft 365, kerana ia memberikan nilai yang lebih baik. Walaupun anda akan membayar $29.99 sebulan (digabungkan) untuk langganan, anda boleh berkongsi dengan lima orang lain (jumlah enam), menurunkan kos kepada $5/bulan setiap ahli.

Keputusan Akhir

Sama ada individu, perniagaan atau perusahaan, Copilot ialah tawaran AI yang kukuh dengan faedah yang meluas. Walau bagaimanapun, langganan Pro dan Perusahaan Copilot hanya masuk akal jika anda sangat bergantung pada penggunaan aplikasi Microsoft 365 untuk kerja dan data.

Jika tidak, anda sentiasa boleh menggunakan ChatGPT dan memasangkannya dengan faedah percuma Copilot pada Windows 11 untuk menikmati yang terbaik daripada kedua-dua dunia tanpa membelanjakan sesen pun.