Microsoft Edge: Cara Menyediakan dan Menggunakan Ruang Kerja

8

Microsoft Edge Workspaces ialah ciri fokus kerjasama yang tersedia pada Windows dan macOS. Anda boleh mencipta Ruang Kerja dan membuka semua tapak web yang diperlukan yang anda mahu ahli lain menyemak imbas dalam masa nyata. Selain itu, anda boleh berkomunikasi dengan mereka dengan menggunakan ulasan pada setiap tab.

Microsoft Edge: Cara Menyediakan dan Menggunakan Ruang Kerja

Jadi, daripada berkongsi PC anda dari jauh untuk beberapa tab penyemak imbas, anda boleh berkongsi tetingkap penyemak imbas yang berasingan dengan banyak tab terbuka. Ingin tahu tentang cara mencipta dan mengurus Microsoft Edge Workspaces? Mari kita mulakan.

Apakah Ruang Kerja dalam Microsoft Edge?

Microsoft memperkenalkan Edge Workspaces untuk membantu pasukan bekerjasama dengan lebih cekap. Sistem ini dengan lancar membenarkan organisasi berkongsi tab, sejarah penyemak imbas dan isi. Apabila anda menambahkan tab pada ruang kerja anda, semua orang dalam pasukan boleh mengaksesnya.

Tambahan pula, penganjur boleh mengunci ruang kerja untuk memastikan tiada orang lain menambah atau menutup tab. Konsepnya cukup cemerlang. Contohnya, jika anda sedang mengusahakan projek dan perlu memberikan kemas kini kepada pasukan anda, anda boleh berkongsi Ruang Kerja anda dengan cepat dan bukannya berkongsi berbilang item.

Cara Menyertai dan Menggunakan Ruang Kerja dalam Microsoft Edge

Kolaborator lain juga mesti log masuk ke Microsoft Edge untuk menggunakan Ruang Kerja. Mereka boleh menggunakan pautan jemputan yang diterima melalui e-mel untuk menyertai Ruang Kerja. Klik butang Sertai ruang kerja untuk membuka Ruang Kerja dalam tetingkap baharu.

sertai ruang kerja menggunakan pautan e-mel

Sebagai alternatif, tampal pautan jemputan dalam bar URL dan tekan Enter untuk mengakses Ruang Kerja. Gambar paparan semua kolaborator dalam Ruang Kerja akan muncul di sebelah butang Jemput. Anda boleh mengklik padanya untuk melihat butiran lanjut atau beralih ke tab yang mereka gunakan.

lihat butiran pengguna di ruang kerja

Sebagai kolaborator, anda boleh menggunakan kebanyakan ciri penyemak imbas, seperti memanipulasi tab (menyemat, mengumpulkan, menutup), mengakses sejarah penyemak imbas, menjemput orang lain dan menggunakan bar sisi Edge.

Anda boleh menyertai berbilang Ruang Kerja serentak dan menggunakannya dalam masa nyata. Edge membolehkan anda mengalihkan tab antara berbilang Ruang Kerja terbuka dan sesi penyemakan imbas peribadi. Sama ada seret dan lepas tab atau gunakan menu konteks klik kanan untuk mengalihkan tab ke Ruang Kerja terbuka lain atau sesi penyemakan imbas peribadi anda.

Semua perubahan pengguna pada tab (membuka, menutup, menyemat, dsb.) ditunjukkan dalam masa nyata. Jika anda menutup tab, semua kolaborator pada tab itu, termasuk anda, beralih ke tab lain. Walau bagaimanapun, menutup tab terbuka terakhir akan menutup sesi Ruang Kerja untuk semua orang.

Anda boleh mengunci tab untuk menghalang ahli lain daripada menutupnya secara tidak sengaja. Walau bagaimanapun, pemilik Ruang Kerja boleh membuka kunci mana-mana tab dan kemudian menutupnya. Kolaborator boleh terus menggunakan ruang kerja Edge walaupun selepas pemilik Ruang Kerja atau orang lain keluar. Sejarah penyemakan imbas Workspace boleh diakses oleh setiap kolaborator dan kekal sedemikian sehingga pencipta memadamkan Workspace.

Ingat bahawa jika anda telah melumpuhkan automain video daripada dimainkan dalam Microsoft Edge, ia juga akan mencerminkan dalam sesi menyemak imbas Ruang Kerja anda.

Cara Mendayakan Komen dalam Microsoft Edge Workspaces

Komen berguna dalam berkomunikasi dengan rakan usaha sama lain dalam tab. Anda boleh membimbing mereka tentang cara mengendalikan tugas atau cara melakukan langkah dengan betul. Ciri ulasan belum tersedia secara umum, tetapi anda boleh mendayakannya dengan mengubah bendera dalam Microsoft Edge.

Ingat bahawa anda mesti mengulangi kaedah ini pada semua peranti yang dipautkan ke Ruang Kerja untuk menunjukkan ikon ulasan. Begini cara berbuat demikian:

 1. Taip edge://flags dalam bar URL dan tekan Enter.
  tweak bendera tepi untuk membolehkan ulasan
 2. Cari bendera komen ruang kerja dayakan.
 3. Pilih Didayakan pilihan.
  dayakan ulasan ruang kerja
 4. Klik pada butang Mula semula.
 5. Ikon ulasan akan muncul pada bar menu. Klik padanya.
 6. Pilih pilihan Tambah. Taipkan komen dan tekan Enter.
  tambah ulasan dalam ruang kerja

Apabila rakan usaha sama lain beralih ke tab itu, mereka akan melihat ulasan yang anda tambahkan. Tiada pop timbul pemberitahuan atau bunyi amaran apabila anda menambah ulasan.

Cara Meninggalkan atau Memadam Ruang Kerja dalam Microsoft Edge

Selepas kerja anda selesai, anda boleh meninggalkan Ruang Kerja. Tetapi sejarah penyemakan imbas dan kegemaran anda akan kekal terbuka untuk peserta lain. Jadi, adalah disyorkan untuk memadam Ruang Kerja dalam Edge apabila anda tidak memerlukannya lagi.

  1. Klik pada ikon Ruang Kerja dari bar alat di bahagian atas di Edge.
  2. Pilih pilihan Tinggalkan ruang kerja. Jika anda bekerja dengan berbilang Ruang Kerja, semuanya akan dipaparkan di sini. Klik menu tiga titik di sebelah menu yang ingin anda tinggalkan.
   Meninggalkan Ruang Kerja dalam Microsoft Edge
  3. Klik pada Cuti.
   tinggalkan tepi ruang kerja

  Hanya pencipta Workspace boleh memadamkannya. Tindakan ini kekal dan akan memadamkan semua sejarah penyemakan imbas dan kegemaran. Begini cara berbuat demikian:

  1. Klik pada ikon Ruang Kerja.
  2. Pilih butang tiga titik di sebelah Ruang Kerja.
  3. Pilih pilihan Padam ruang kerja.
   padamkan ruang kerja dalam Microsoft Edge
  4. Klik pada Padam.
   mengesahkan pemadaman ruang kerja dalam Microsoft Edge

  Bekerjasama Dengan Mudah Dengan Ruang Kerja

  Menyediakan Ruang Kerja dalam Microsoft Edge adalah mudah. Ia memudahkan penyemakan imbas kolaboratif dengan ahli pasukan anda, yang boleh berguna apabila anda sedang menjalankan projek. Satu lagi faedah mod ini ialah butiran peribadi anda, seperti butiran log masuk akaun e-mel, tidak dikongsi.

  Jika anda pengguna Edge baharu, anda mungkin ingin belajar cara menjadikan Google enjin carian lalai dalam Microsoft Edge.

  Soalan Lazim