Mikrofon iPhone tidak berfungsi? 7 Cara untuk memperbaikinya!

25
Bagaimana untuk membetulkan mikrofon iPhone tidak berfungsi

Pernahkah anda membuat panggilan apabila tiba-tiba orang di seberang tidak dapat mendengar anda? Ia boleh menjadi agak mengecewakan jika peranti anda telah memutuskan untuk meredamkan anda. Jangan takut! Panduan berikut akan menunjukkan kepada anda cara membetulkan ralat apabila mikrofon pada iPhone anda tidak berfungsi dengan betul.

 1. Bersihkan mikrofon iPhone
 2. Lumpuhkan Bluetooth pada iPhone anda
 3. Putuskan sambungan fon kepala luaran
 4. Jalankan diagnostik audio pada iPhone
 5. Beri akses mikrofon apl
 6. Lumpuhkan pembatalan hingar pada iPhone
 7. Pembetulan asas lain

1. Bersihkan mikrofon iPhone

Ia mungkin kedengaran seperti tidak perlu, tetapi kadangkala mikrofon iPhone anda berhenti berfungsi kerana serpihan atau kotoran menyumbatnya. Akibatnya, saya akan mengesyorkan membersihkan iPhone anda sekali-sekala. Sebelum meneruskan, ingatlah untuk berhati-hati agar tidak merosakkan komponen perkakasan yang halus.

 1. Untuk memulakan, periksa mikrofon yang terletak di bahagian bawah iPhone anda dan berhampiran kamera belakang.
 2. Jika terdapat kotoran atau serpihan yang kelihatan, bersihkan dengan lembut menggunakan berus berbulu lembut atau udara termampat.

Ia adalah pembersihan asas, dan banyak lagi! Pergi melalui panduan terperinci kami untuk membersihkan pembesar suara dan mikrofon iPhone anda. Setelah selesai, buat panggilan atau rakam audio untuk memastikan mikrofon berfungsi dengan betul semula.

2. Lumpuhkan Bluetooth pada iPhone anda

Walaupun Bluetooth memudahkan sambungan lancar ke pelbagai peranti dan aksesori, kadangkala ia boleh mengganggu kefungsian mikrofon pada iPhone anda. Jadi, lumpuhkan Bluetooth apabila tidak diperlukan untuk menghapuskan sebarang konflik yang berpotensi dan benarkan mikrofon menyambung semula operasi yang betul.

 1. Navigasi ke Tetapan → Ketik Bluetooth.
 2. Togol matikan Bluetooth → Tekan Matikan apabila digesa.
 3. Sebagai alternatif, buka Pusat Kawalan → Ketik ikon Bluetooth jika didayakan.

  Matikan Bluetooth

Ia akan menghalang iPhone anda daripada menyambung secara automatik ke peranti berpasangan dan menggunakan mikrofon pada peranti itu. Ingat bahawa pembetulan ini khusus untuk isu yang berkaitan dengan gangguan Bluetooth dan mungkin tidak menyelesaikan masalah mikrofon asas yang lain.

3. Putuskan sambungan fon kepala luaran

Jika anda menghadapi masalah dengan mikrofon iPhone, cuba putuskan sambungan mana-mana mikrofon luaran, fon kepala berwayar atau pembesar suara yang mungkin disambungkan ke peranti anda.

Langkah mudah ini selalunya boleh menyelesaikan masalah kerana peranti audio luaran ini sering mengganggu fungsi mikrofon dalaman. Dengan memutuskan sambungan semua aksesori audio luaran, anda membenarkan mikrofon terbina dalam iPhone mengambil alih dan berfungsi dengan betul.

4. Jalankan diagnostik audio pada iPhone

Apabila anda mengesyaki bahawa mikrofon pada iPhone anda tidak berfungsi, lakukan sendiri ujian diagnostik manual untuk mendapatkan intipati ralat. Untuk berbuat demikian, keluarkan sarung iPhone anda jika anda menggunakan mana-mana, dan pertimbangkan perkara berikut:

Untuk mikrofon utama:

 1. Lancarkan aplikasi Memo Suara pada iPhone anda.
 2. Ketik ikon rekod dan mula bercakap.
 3. Selepas 10-20 saat, jeda rakaman.
 4. Sekarang, mainkan audio yang dirakam.

  Main, Jeda, Dengar rakaman dalam Memo Suara

 5. Jika anda boleh mendengar suara anda dengan jelas, maka mikrofon utama anda berfungsi dengan betul.

Untuk mikrofon belakang:

 1. Buka Kamera dan beralih ke Video.
 2. Beralih ke pandangan kamera belakang.
 3. Tekan pilihan rekod dan biarkan rakaman berjalan seketika.
 4. Sekarang, hentikan rakaman dan mainkan video terbaharu anda daripada apl Foto.

  Main dan Jeda rakaman dalam apl Kamera

 5. Mikrofon belakang anda juga halus jika anda boleh mendengar suara anda tanpa gangguan.

Untuk mikrofon hadapan:

 1. Sekarang ulangi perkara yang sama dengan pandangan hadapan kamera.
 2. Rakam dan mainkan video sahaja.
 3. Jika anda boleh mendengar suara anda dengan jelas, mikrofon hadapan berfungsi dengan betul.

Ujian ini akan membolehkan anda menguji kedua-dua mikrofon dalaman dan menentukan sama ada terdapat sebarang kerosakan atau pincang fungsi. Oleh itu, anda boleh menentukan sebarang masalah asas dengan mikrofon iPhone anda dan mengambil langkah yang sesuai untuk menyelesaikannya dengan berkesan.

5. Beri akses mikrofon apl

Jika mikrofon berhenti berfungsi pada iPhone anda untuk aplikasi tertentu, mungkin apl masing-masing tidak mempunyai kebenaran yang diperlukan untuk mematuhi. Akibatnya, pastikan apl individu telah diberikan akses mikrofon. Untuk berbuat demikian:

 1. Navigasi ke Tetapan → Pilih Privasi dan Keselamatan.
 2. Ketik Mikrofon untuk melihat semua apl dipasang yang memerlukan akses mikrofon.
 3. Togol pada apl yang anda mahu gunakan mikrofon.

  Privasi dan Keselamatan, Mikrofon, dayakan apl

Walaupun kebanyakan apl meminta akses mikrofon semasa pemasangan atau penggunaan awal, yang lain mungkin memerlukan pelarasan manual dalam tetapannya. Jadi, memastikan apl yang diperlukan mempunyai kebenaran mikrofon akan menyelesaikan sebarang isu berkaitan perisian.

6. Lumpuhkan pembatalan hingar pada iPhone

Ciri pembatalan hingar direka untuk meningkatkan kualiti audio semasa dalam panggilan dengan mengurangkan bunyi latar belakang. Walau bagaimanapun, jika mikrofon iPhone anda tidak berfungsi tetapi pembesar suara berfungsi, fungsi ini boleh mengakibatkan mikrofon tidak berfungsi. Ia hanyalah gangguan perisian, jadi jangan risau.

 1. Buka Tetapan → Navigasi ke Kebolehcapaian.
 2. Sekarang, pilih Audio/Visual.
 3. Togol matikan Pembatalan Bunyi Telefon.

  Kebolehcapaian, Audio:Visual, Pembatalan Bunyi Telefon

Nota: Ciri ini hanya tersedia dalam iPhone 12 & model terdahulu. Model iPhone yang lebih baharu mempunyai ciri Pengasingan Suara lanjutan.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa jika masalah berterusan walaupun selepas melumpuhkan pembatalan hingar atau pengasingan suara, mungkin terdapat faktor asas lain yang menyebabkan ketidakselesaan ini.

7. Pembetulan asas lain

 • Mulakan semula iPhone anda: Jika mikrofon iPhone anda tidak berfungsi, mulakan semula mudah boleh menyelesaikan masalah. Ini cenderung untuk menyegarkan sistem pengendalian peranti anda dan berkemungkinan membetulkan gangguan kecil yang menyebabkan kerosakan mikrofon.

 • Kemas kini kepada versi iOS terkini: Satu lagi penyelesaian berkesan untuk masalah ini ialah mengemas kini iPhone anda kepada versi terbaharu. Dengan perisian tegar terkini, sebarang isu berkaitan perisian yang menjejaskan mikrofon anda akan ditangani dan diselesaikan.

 • Tetapkan semula semua tetapan: Jika mikrofon tidak bertindak balas walaupun selepas mengemas kini iPhone anda, sudah tiba masanya untuk mencuba sesuatu yang melampau. Pertimbangkan untuk menetapkan semula kilang iPhone anda untuk menghapuskan kemungkinan gangguan dan konfigurasi tidak serasi yang mungkin mengganggu kefungsian mikrofon.

Hidupkan kesunyian!

Itu sahaja! Daripada merungkai enigma gangguan perisian hingga menyelami alam perkakasan, kami telah meneroka semuanya. Jika masalah ini berterusan, mendapatkan bantuan daripada sokongan pelanggan Apple adalah satu-satunya harapan anda. Juga, beritahu saya penyelesaian yang membantu anda merungkai misteri masalah mikrofon iPhone anda dalam ulasan di bawah.

Baca lebih lanjut:

 • Cara Mengalih Keluar Ikon Mikrofon daripada Papan Kekunci pada iPhone dan iPad

 • Mikrofon AirPods tidak berfungsi? 11 Cara untuk memperbaikinya!

 • Cara menggunakan iPhone sebagai mikrofon untuk Mac

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.