Minecraft: Cara Membuat Ramuan Pernafasan Air

159

Dunia Minecraft adalah luas. Anda boleh meneroka pelbagai kawasan untuk mencipta item baharu dan menemui musuh yang mencabar. Salah satu kawasan yang boleh anda lawati adalah di bawah lautan, tetapi melainkan anda bersedia, anda akan cepat kehabisan nafas. Ramuan Pernafasan Air boleh membantu anda mengatasi halangan ini.

Minecraft: Cara Membuat Ramuan Pernafasan Air

Panduan langkah demi langkah ini akan menunjukkan kepada anda cara membuat Ramuan Pernafasan Air di Minecraft.

Cara Membuat Ramuan Pernafasan Air di Minecraft

Ramuan Pernafasan Air adalah salah satu bahan habis pakai yang paling berguna dalam Minecraft. Terdapat banyak variasi, tetapi setiap jenis membolehkan anda bernafas di dalam air. Ini membolehkan anda melawan raksasa laut, melombong kawasan bawah air dan merobohkan monumen bawah air.

Walau bagaimanapun, membuat Ramuan Minecraft bukanlah mudah, dan begitu juga dengan Ramuan Pernafasan Air. Anda perlu mengikuti resipi dengan teliti untuk mendapatkan kesan yang diingini.

Sebelum anda boleh mula membuat Ramuan Pernafasan Air anda, anda memerlukan pelbagai bahan dan item:

 • Meja Kerajinan (anda boleh membuatnya menggunakan empat Papan Kayu)
 • Satu Serbuk Blaze
 • Satu Botol Air
 • Satu Ketuat Nether
 • Satu Ikan Buntal
 • Satu Batu Merah, Serbuk Besi, dan Nafas Naga (untuk varian Ramuan)

Anda juga perlu membuat Tempat Pembuatan Bir anda.

 1. Buat empat Papan Kayu dengan meletakkan satu blok Kayu dalam grid kerajinan anda. Anda boleh menggunakan sebarang jenis Kayu, termasuk Jungle dan Oak.
 2. Letakkan Papan ke dalam setiap kotak grid kraf anda untuk menghasilkan Jadual Kraf anda atau bentuk segi empat sama pada grid kraf.
 3. Kalahkan Blazes untuk mendapatkan satu Blaze Rod. Ini boleh ditempatkan di Kubu Nether.
 4. Lombong tiga Blackstones atau Cobblestones.
 5. Letakkan Meja Kraf anda di hadapan anda.
 6. Buka Jadual Kerajinan anda dan akses grid 3X3 anda.
 7. Letakkan satu Blaze Rod di tengah baris atas dan tiga Blackstones atau Cobblestones di baris tengah.
 8. Buat Tempat Pembuatan Bir anda, dan kini anda boleh mengakses menu Pembuatan Birnya.

Jika anda tidak mahu bersusah payah membuat Brewing Stands, anda boleh mencurinya daripada penduduk kampung atau kampung Minecraft. Iglo dengan ruang bawah tanah juga harus memegang Brewing Stand, jadi cari mereka jika anda bertelur dalam biom bersalji.

Sekarang anda mempunyai semua bahan, tiba masanya untuk membuat Ubat Pernafasan Air anda.

 1. Buka Tempat Pembuatan Bir anda.
 2. Tambahkan Serbuk Blaze anda dalam kotak di sebelah kiri skrin. Ini mengaktifkan Stand dan membuat semuanya menggelegak.
 3. Pergi ke bahagian bawah Stand dan letakkan Botol Air anda ke dalam salah satu kotak. Jika anda mengisi setiap slot dengan Botol Air, anda boleh membuat berbilang Ramuan Pernafasan Air.
 4. Letakkan Nether Wart anda ke dalam kotak atas dan tunggu sehingga pembuatan bir selesai. Ini kini akan memberi anda Ramuan Awkward anda.
 5. Navigasi ke kotak atas dan letakkan Ikan Buntal anda di dalam.
 6. Biarkan proses membancuh selesai, dan Ramuan Awkward anda kini akan bertukar menjadi Ramuan Pernafasan Air. Jika anda ingin menjadikan Ramuan Pernafasan anda tahan lebih lama, gabungkannya dengan satu Redstone.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, terdapat pelbagai jenis Ramuan Pernafasan Air. Salah satu Ramuan yang anda boleh buat ialah Ramuan Pernafasan Air Percikan. Untuk berbuat demikian, hanya buat Air Pernafasan Potion anda dan campurkan dengan satu serbuk bedil. Item ini membolehkan anda menggunakan kesan Pernafasan Air pada pemain lain dengan membaling Ramuan Pernafasan Air Percikan ke arah mereka.

Sebagai alternatif, anda boleh mencipta Ramuan Pernafasan Air Berlarutan anda dengan menggabungkan satu Nafas Naga dengan satu Ramuan Percikan Kelemahan. Inilah cara untuk mencipta Ramuan Percikan Kelemahan:

 1. Buka Tempat Pembuatan Bir anda.
 2. Letakkan Potion of Weakness di dalam kotak bawah.
 3. Letakkan satu serbuk barut ke dalam kotak atas dan tunggu sehingga bancuhan selesai. Anda kini akan mempunyai satu Ramuan Percikan Kelemahan.

Ramuan Pernafasan Air Berlarutan adalah serupa dengan Ramuan Pernafasan Air Percikan. Tetapi daripada melemparkannya kepada pemain, mereka membenarkan anda mencipta awan yang membolehkan sesiapa di dalam mereka bernafas di dalam air untuk tempoh tertentu.

Ramuan Pernafasan Air biasa berlangsung selama tiga minit. Anda boleh memanjangkan ini kepada lapan minit dengan mencampurkan Ramuan dengan satu Redstone. Ia adalah elemen lanjutan, tetapi anda seharusnya tidak menghadapi masalah untuk mendapatkannya. Cara paling mudah adalah dengan melombong blok Redstone atau mendapatkannya daripada rampasan penjara atau perusuh. Redstone bertaburan merentasi biom yang berbeza di paras rupa bumi yang lebih rendah. Akibatnya, anda lebih berkemungkinan menemui barang tersebut di dalam gua dalam urat berbentuk kubus.

Menggunakan Ramuan Pernafasan Air bergantung pada peranti anda:

 • Klik kanan Potion dan tahan butang jika anda pengguna PC.
 • Ketik Potion dan tahan jika anda bermain Minecraft pada telefon pintar.
 • Jika anda pemain Xbox, arahan lalai adalah untuk menekan dan menahan butang LT anda.
 • Pegang L2 pada PlayStation 4.
 • Pegang ZL pada Nintendo.

Cara Membuat Ramuan Pernafasan Air di Minecraft Menggunakan Perintah

Perintah (aka arahan Slash dan arahan konsol) ialah ciri lanjutan yang boleh anda aktifkan dengan menaip rentetan teks tertentu. Terdapat banyak cara untuk melaksanakan arahan.

 • Melaksanakan arahan konsol dalam tetingkap sembang anda
 • Menggunakan Minecart anda dengan blok arahan atau blok arahan standard
 • Dalam pelayan berbilang pemain (melalui konsol)
 • Sebagai sebahagian daripada tingkah laku atau pek data anda dalam fungsi
 • Mengklik teks JSON dengan tindakan “run_command” (untuk Edisi Java sahaja).
 • Dilaksanakan dengan pelayan WebSocket anda atau NPC dalam Edisi Bedrock

Berikut adalah arahan yang boleh anda masukkan untuk menerima Ramuan Pernafasan Air, bergantung pada platform:

 • PC/Mac: /give @p potion{Potion:“minecraft:water_breathing”} 1
 • Minecraft Java Edition pada PC atau Mac (versi 1.9-1.12): /give @p Potion 1 0 {Potion:“minecraft:water_breathing”}
 • Minecraft Java Edition pada PC atau Mac (versi 1.8): /give @p Potion 1 8237
 • Xbox One, PS4, Nintendo Switch, Windows 10, Edisi Pendidikan, Edisi Poket: /give @p Potion 1 19

Bilakah Anda Harus Menggunakan Ramuan Pernafasan Air Anda?

Ramuan Pernafasan Air dianggap khusus sebelum kemas kini akuatik dikeluarkan dalam tampung 1.13. Sejak itu, item telah menjadi penting kepada Minecraft. Terdapat satu tan rampasan di bawah air dalam bangkai kapal dan runtuhan, seperti peta harta karun yang menuju ke Hearts of the Sea dan Berlian yang terkubur. Kesemuanya boleh membuktikan aset yang tidak ternilai untuk koleksi anda.

Anda juga memerlukan Ramuan Pernafasan Air untuk menyelesaikan cabaran Monumen Lautan. Lebih khusus lagi, anda mungkin tidak dapat menakluki Penjaga Tua di kawasan ini tanpa Ramuan Pernafasan Air. Menakluk penjara bawah tanah yang tenggelam ini, yang penuh dengan musuh yang kejam, hampir mustahil tanpa kesan Ramuan ini. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan Bongkah Span, Emas dan Prismarine di rantau ini, pastikan anda membawa beberapa Ramuan Pernafasan Air.

Adakah Terdapat Sebarang Alternatif untuk Ubat Pernafasan Air?

Walaupun Ramuan Pernafasan Air ialah cara terbaik untuk menemui kawasan dalam air, menjadikannya tidak selalunya praktikal dan mudah. Nasib baik, anda boleh meningkatkan keupayaan pernafasan anda dalam banyak kaedah lain selain mengambil Ramuan. Berikut ialah beberapa pilihan yang boleh membantu anda bertahan dalam penyelaman dalam anda:

 • Topi Keledar Tempurung Penyu – Jika anda boleh mendapatkan Tempurung Penyu, anda boleh membuat Topi Keledar Tempurung Penyu anda. Item ini membolehkan anda bernafas di dalam air selama 10 saat lebih lama, yang boleh membuat perubahan di beberapa kawasan.
 • Mencipta poket udara – Anda boleh menggunakan pelbagai jenis item untuk membentuk poket udara bawah air. Sebaik sahaja anda berenang terlebih dahulu ke dalamnya, anda dengan cepat mengecas semula bekalan oksigen anda. Objek yang boleh mencapai kesan ini termasuk Kek, Sepanduk dan Pemotong Batu. Anda juga boleh menggunakan pintu dengan meletakkannya di kawasan bawah air dengan ruang yang mencukupi dan membukanya untuk menyediakan poket bebas air yang menambah nafas anda.

Saluran adalah satu lagi penyelesaian yang sangat baik. Barangan bawah air yang mudah ini mempunyai buff Kuasa Konduit, yang memberikan anda penglihatan malam, perlombongan pantas dan, yang paling penting, nafas tanpa had. Satu-satunya kaveat ialah anda mesti kekal berhampiran Konduit anda.

Untuk membuat Konduit anda, anda perlu mengumpul Heart of the Sea dan lapan Kerang Nautilus. Yang terakhir boleh dipulihkan dengan mengalahkan Lemas atau merompak peti harta karun dalam bangkai kapal. Yang pertama juga boleh ditempatkan di peti harta karun kapal karam, tetapi ia lebih sukar diperoleh.

Inilah yang perlu dilakukan selepas mengumpul bahan-bahan.

 1. Buka Jadual Kerajinan anda.
 2. Letakkan Heart of the Sea anda di bahagian tengah.
 3. Kelilingi Jantung dengan lapan Kerang Nautilus dan lengkapkan proses pembuatan.

Selepas itu, anda perlu membuat Perumahan Konduit anda menggunakan sekitar 57 Prismarines. Nombor ini sepatutnya membantu anda membina medan yang mencukupi untuk menempatkan dan mengaktifkan Saluran anda. Ambil langkah berikut untuk membuat Perumahan Konduit:

 1. Buka bingkai kraf 3X3.
 2. Letakkan Konduit anda di dalam bingkai.
 3. Tambahkan Prismarines di sekeliling Konduit anda.
 4. Konduit kini sepatutnya terbuka dan mempunyai sfera biru, menunjukkan buff Konduit aktif untuk pemain berdekatan.

Mulakan Pengembaraan Marin Anda

Ramuan Pernafasan Air mesti dimiliki semasa menerokai kawasan lautan Minecraft yang belum dipetakan. Pastikan anda menyimpan barang-barang ini atau beberapa alternatif sebelum pengembaraan anda yang seterusnya. Anda akan dapat mengalahkan musuh anda dan memulihkan rampasan dengan lebih mudah.

Adakah anda lebih suka penerokaan darat atau laut di Minecraft? Apakah barang yang anda lengkapkan semasa menyelam? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.