Minecraft: Cara Mencari Lendir

17

Terdapat beberapa cara untuk mencari Slimes dalam Minecraft. Gumpalan hijau ini jarang berlaku, dan mengumpulkan dan menanamnya memerlukan masa dan kesabaran. Walau bagaimanapun, Slimes adalah aspek penting dalam permainan. Sebagai contoh, anda boleh membuat Slimeballs daripada Slimes, yang boleh anda gunakan untuk membuat barang berharga yang sebaliknya tidak mempunyai cara untuk mencipta. Teruskan membaca untuk mengetahui cara mencari Slime dalam Minecraft, kegunaannya dan cara membuat ladang Slime.

Minecraft: Cara Mencari Lendir

Mencari Lendir dalam Minecraft

Terdapat dua kawasan di Minecraft di mana anda boleh menemui Slimes. Anda boleh pergi ke bioma paya atau mencari Slimes di dalam gua di bawah tanah. Paya dikenali oleh pokok gelap, air, dan kehijauan gelap dan boleh ditemui berhampiran hutan atau gaung. Cara alternatif untuk mencari Slimes adalah melalui Pangkalan Bongkah laman web atau dengan menternak panda.

Mencari Paya

Apabila anda mendapati diri anda berada di dalam paya, perkara terbaik yang perlu dilakukan untuk mencari Slimes dengan cepat ialah mencari kawasan yang rata. Walaupun keseluruhan paya mungkin kelihatan lebih rata daripada kawasan “Minecraft” yang lain, mencari kawasan paling rata adalah penting kerana Slimes biasanya bertelur di kawasan yang berjulat dari lapisan ke-50 hingga ke-70. Selepas anda mencari kawasan rata, anda perlu menghidupkan koordinat:

 1. Ketik butang F3 pada papan kekunci anda (ia berfungsi pada PC dan Mac). Jika bermain pada konsol, klik Tunjukkan Koordinat dalam menu Pilihan Dunia.
 2. Teks yang mengandungi koordinat akan muncul di sudut kiri skrin.
  Koordinat dalam permainan Minecraft pada desktop.
 3. Kawasan koordinat perlu sesuai dengan keperluan lapisan (lapisan 50-70).
 4. Bersembunyi di tempat gelap.
  Minecraft; mencari slineball di tempat gelap
 5. Cari maklumat tentang tahap cahaya dalam teks koordinat, diwakili oleh nilai rl.
  Minecraft; mencari lendir dalam bioma dalam pada desktop.
 6. Pastikan tahap tujuh atau kurang.

Jika anda tidak menemui kawasan dengan aras ini, anda boleh mencipta kegelapan dengan meletakkan blok atau dinding untuk menutup matahari. Tambahan pula, lokasi bertelur Slime memerlukan beberapa blok menegak, kerana ia memerlukan dua setengah untuk muncul. Keluarkan kehijauan, seperti daun dan bunga, untuk mencipta lebih banyak ruang menegak jika perlu. Lebih banyak ruang yang anda buat, lebih banyak peluang Slimes bertelur akan meningkat.

Sama pentingnya untuk mencari tempat yang sesuai untuk menunggu Slimes. Jika anda terlalu dekat dengan kawasan bertelur, Slimes tidak akan bertelur; jika anda terlalu jauh, mereka akan bertelur. Adalah lebih baik untuk berada sekurang-kurangnya 24 blok jauhnya tetapi tidak lebih daripada 32 blok.

Keperluan lain untuk Slimes bertelur ialah bulan purnama. Anda mesti menunggu kitaran bulan mencapai kedudukan yang diingini dan kemudian menanam Slimes. Ambil perhatian bahawa ia tidak akan muncul pada bulan baharu.

Mencari Gua

Jika usaha anda untuk Slime gagal di paya, tempat lain yang anda boleh cari adalah gua, yang terletak di bawah lapisan ke-40. Anda boleh menemui Slime sebagai “Slime Chunks” di kawasan blok 16×16. Untuk meningkatkan peluang bertelur, kosongkan ruang yang direka bentuk, tambah obor untuk penglihatan yang lebih baik dan elakkan musuh lain.

Tambahan pula, anda boleh mencipta platform blok yang disusun antara satu sama lain dengan tiga blok ruang di antara mereka, meningkatkan kemungkinan pembiakan Slime. Dalam senario ini, pastikan anda berada sejauh 24 blok. Jika ia tidak muncul dalam masa 24 jam, cari gua baharu dan ulangi proses tersebut.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Slime gergasi boleh berbahaya kerana ia memecah menjadi Slime yang lebih kecil. Anda juga mesti membunuh mereka untuk mendapatkan Slimeballs.

Menggunakan Slime Chunk Finder

Selain daripada Slime Chunks di dalam gua, anda juga boleh mencari kawasan bertelur mereka di permukaan. Tapak mesti masih berada di bawah lapisan ke-40 untuk Slimes bertelur. Satu daripada sepuluh ketul akan menjadi Ketulan Lendir, dan apabila anda menemui satu, anda perlu menandakannya dengan api menggunakan obor.

Koordinasi lendir berbeza dalam setiap biji atau dunia “Minecraft”, kecuali dalam Bedlock, di mana koordinatnya adalah sama.

Cara yang baik untuk mencari Slime Chunks adalah dengan menggunakan Chunk Base. Dalam alat ini, anda boleh menaip nama benih dan koordinat yang diketahui dan mengalih keluar semua yang anda tidak perlukan daripada gambar, meninggalkan hanya Slime Chunks dan biom yang kelihatan. Pastikan anda menggunakan peta di Minecraft dengan betul untuk mencapai ini.

Pembiakan Panda

Jika anda tidak suka bertarung dengan Slimes, terdapat cara lain untuk mengumpulkan Slimeballs untuk resipi anda. Panda boleh bersin keluar Slimeballs, dan satu cara untuk mengumpul barang ini adalah dengan membuat ladang untuk membiak panda. Panda ialah haiwan luar biasa yang perlu memenuhi keperluan khusus untuk membiak. Mereka tinggal di dalam hutan buluh, yang tidak mudah ditemui.

Panda memerlukan sekurang-kurangnya lapan bongkah buluh dalam lingkungan lima blok tempat kedua-dua haiwan itu akan mula membiak. Keadaan ini sukar untuk dicipta di tempat lain kecuali bioma hutan, jadi lebih baik untuk membiaknya di sana. Jika anda melihat dua ekor panda makan buluh dan tidak membiak, anda mesti menambah lebih banyak buluh, kerana syaratnya belum dipenuhi.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda tidak boleh membiak mereka di luar bioma hutan; anda perlu menanam buluh yang mencukupi untuk mereka memasuki mod cinta.

Mewujudkan Ladang Slimeball

Di bawah lapisan ke-40, gua bawah tanah adalah tempat terbaik untuk membuat ladang Slimeball. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Cari Ketulan Lendir dengan Pangkalan Ketulan.
 2. Kosongkan kawasan 16×16 di dalam gua.
  Minecraft; Kawasan 16x16 untuk ladang Slimeball pada desktop.
 3. Jadikan ia sedalam 20 blok.
 4. Buat platform menegak yang disusun pada satu sama lain dengan tiga ruang blok di antara mereka.
  Minecraft; 20 tiang blok untuk ladang Slimeball pada desktop.
 5. Letakkan obor pada platform untuk mengelakkan makhluk lain.
 6. Buat Golem Besi.
  Iron Golem
 7. Letakkan blok magma dan bukannya blok lantai biasa.

Ini adalah cara yang paling berkesan untuk menternak Slimeballs. Golem Besi akan membuat Slime melompat dari platform mereka apabila mereka bertelur, kemudian jatuh pada blok magma dan mati.

Kepentingan Lendir

Terdapat banyak cara yang berbeza untuk anda mengumpul Slime. Ada yang lebih berkesan, manakala yang lain mengambil masa yang lebih lama. Walau apa pun, mengumpul Slime dan merompak Slimeballs merupakan aspek penting Minecraft dan tidak boleh diabaikan. Penggunaan Slimeball adalah berbilang, dan dengan itu, anda boleh mencipta item yang berbeza yang akan membantu anda maju dalam permainan.

Sekarang setelah anda tahu cara mencari lendir, pelajari cara membunuh semua perusuh di Minecraft.

Soalan Lazim

Bagaimana saya boleh menggunakan slimeballs?

Slimeballs boleh digunakan dalam banyak resipi untuk mencipta pelbagai item:

Omboh Melekit – Ini adalah salah satu item yang paling biasa dibuat. Anda boleh membuat Omboh Melekit dengan meletakkan Slimeball pada Omboh di atas meja kerajinan. Gunakan item untuk binaan yang berbeza, seperti pintu tersembunyi.

Krim Magma – Ramuan ramuan ini boleh dibuat dengan menggabungkan Slimeball dan Serbuk Blaze. Dengan Magma Cream, anda boleh mencipta ramuan yang berbeza, seperti Ramuan Tahan Api.

Lead – Anda memerlukan satu Slimeball dan empat tali untuk membuat Lead. Dengan itu, anda boleh mengikat gerombolan yang mesra atau neutral ke pagar untuk mengelak kehilangan mereka atau membawa gerombolan bersama anda sebagai haiwan kesayangan anda.

Bagaimana saya boleh mendapatkan Slimeballs?

Satu-satunya cara untuk mendapatkan Slimeballs dalam Minecraft ialah dengan membunuh lendir. Walaupun ada kemungkinan untuk mencari mereka di pelbagai kawasan, mereka adalah satu-satunya kumpulan yang akan menjatuhkan Slimeballs.