Mini & the beast: Asus Zenfone 9 dan ROG Phone 6 kini tersedia di AS

99
NextPit Asus ROG Phone 6 Pro ROG Vision
© NextPit

Asus akhirnya melancarkan siri Zenfone 9 dan ROG Phone 6 di AS (dan Kanada). Ia mengambil masa lebih sebulan untuk Asus untuk membawa perdana Android kompaknya di negeri manakala hampir dua bulan untuk telefon permainan generasi keenamnya. Namun begitu, kedua-duanya akan tiba secara rasmi tidak lama lagi apabila model dwi-SIM 5G tidak berkunci dengan prapesanan mulai hari ini.

TL;DR

  • Prapesanan untuk Asus Zenfone 9 dan ROG Phone 6 (Pro) bermula di AS.
  • Keutamaan Asus Zenfone 9 yang kompak bermula pada $699.
  • ROG Phone 6 dan 6 Pro yang mengutamakan permainan Asus dijual pada harga $999.

Sejak Apple membunuh pengganti iPhone 13 mini, alternatif untuk telefon sub-6 inci telah menyusut tahun ini. Nasib baik, penambahan Asus’ Zenfone 9 dengan skrin 5.9-inci memudahkan mereka yang mencari telefon kompak walaupun berjalan pada sistem pengendalian Android.

Walaupun saiznya kecil, Zenfone 9 masih menjadi perdana yang kuat. Pemproses Snapdragon 8+ Gen 1 yang sama yang menjanakan ROG Phone 6 duo ditemui di bawah hud. Di luar pilihan chipset adalah pilihan tiga konfigurasi memori dengan asas pada 8 GB/128 GB dijual pada harga $699 dan varian maksimum dengan 16 GB RAM dan storan 256 GB pada $799.

Daripada bergantung pada kedalaman gimik tambahan atau penderia makro, Zenfone 9 menggunakan modul dwi kamera dengan 50MP utama dan 12MP ultrawide. Yang pertama adalah kakap yang sama yang terdapat di bahagian belakang ROG Phone 6 (Pro) dan merakam video sehingga 8K. Sementara itu, kamera selfie 12MP di hadapan mampu merakam video pada resolusi 4K. Walau apa pun, ia boleh berguna jika terdapat penderia telefoto disertakan.

Asus Zenfone 9 di AS

Asus Zenfone 9 menampilkan skrin AMOLED 5.9-inci 120Hz dan butang sisi pelbagai fungsi / © Asus

Telefon ROG 6

ROG Phone 6 (Pro) yang kami semak telah pun dikeluarkan di kawasan lain seperti Eropah. Yang menghairankan, kedua-dua versi peranti berpusatkan permainan akan menuju ke Amerika Utara tetapi hanya yang bukan pro telah disenaraikan sekarang. Model asas hampir sama dengan Pro kecuali pada paparan belakang sekunder. Duo permainan Asus mendapat pencahayaan RGB, pencetus permainan, paparan 165Hz dan bateri 6000 mAh.

ROG Phone 6 biasa sudah tersedia untuk pra-pesanan dengan model asas 12 GB/256 GB berharga $999 manakala pilihan 16GB dengan storan dua kali ganda berharga $1,099. Kedua-dua Zenfone 9 dan ROG Phone 6 dijual tanpa kunci dan dijangka berfungsi dalam rangkaian 5G utama. Penghantaran akan dibuat seawal 15 Oktober.

Melalui: The Verge
Sumber:
Asus