Minta Beli tidak berfungsi pada iPhone, iPad dan Mac? 10 Cara untuk memperbaikinya!

96
Minta Beli tidak berfungsi

Prasyarat untuk membetulkan pemberitahuan Tanya-untuk-beli pada iPhone, iPad dan Mac:

 • Minta Beli hanya tersedia untuk akaun kanak-kanak.
 • Di sesetengah wilayah, anak anda mesti mengesahkan umur mereka sebelum membeli apa-apa.
 • Pastikan anda tidak terlepas sebarang permintaan dalam panel Pemberitahuan.

Ciri Perkongsian Keluarga membolehkan pengguna kekal berhubung antara satu sama lain dan juga menjejaki aktiviti anak mereka pada iPhone, iPad atau Mac mereka. Walaupun ciri ini hebat, beberapa isu menyebabkan pengguna tidak mendapat pemberitahuan Minta Beli pada iPhone, iPad atau Mac daripada anak mereka. Baca bersama untuk membetulkan Isu Minta Beli tidak berfungsi sekali dan untuk semua.

1. Semak tetapan Perkongsian Keluarga

Perkara pertama yang perlu dilakukan apabila Minta Beli tidak berfungsi pada peranti Apple ialah menyemak tetapan Perkongsian Keluarga.

Pada iPhone

 1. Buka apl Tetapan → ketik ID Apple anda.
 2. Pilih Perkongsian Keluarga → pilih Ahli Keluarga.
 3. Ketik Minta Beli.
 4. Togol pada Memerlukan Kelulusan Pembelian.
hidupkan Minta Beli pada iPhone
Kredit: Apple

Jika ia sudah didayakan, kemudian matikan suis dan hidupkan semula. Selepas itu, lakukan mula semula pantas untuk memastikan semuanya betul.

Pada Mac

 1. Pergi ke Apple  → pilih Tetapan Sistem, kemudian klik Keluarga.
 2. Klik nama anak anda.
 3. Pastikan anda menghidupkan Minta Beli.
hidupkan Minta Beli pada Mac
Kredit: Apple

2. Kandungan mungkin tidak tersedia

Apabila peranti Apple mendayakan Minta Beli, kanak-kanak akan disekat daripada membeli yang berikut:

 • Kandungan Ditawarkan oleh institusi pendidikan.
 • Kandungan daripada iTunes Match, iTunes Gifts dan Derma.

Jika anda cuba membeli sebarang kandungan lain dan masih tidak mendapat pemberitahuan Minta Beli, semak sama ada anak anda mempunyai ID Apple yang sama merentas semua perkhidmatan Apple.

3. Sahkan ID Apple anda

Jika anda tertanya-tanya mengapa Ask To Buy tidak berfungsi pada iPhone anda, ini mungkin kerana anda menggunakan ID yang berbeza pada anak-anak anda atau peranti Apple anda. Pastikan anda telah menggunakan Apple ID yang sama merentas perkhidmatan seperti App Store, Apple Books, apl Apple Music dan apl Apple TV.

Hanya orang yang log masuk ke ID Perkongsian Keluarga boleh membuat pembelian menggunakan ciri Minta Beli. Untuk menyemak sama ada anda telah menggunakan Apple ID yang sama pada akaun dan apl iCloud anda pada iPhone anda, lakukan perkara berikut.

Untuk iCloud: Pergi ke Tetapan → ketik nama anda. Anda boleh melihat Apple ID yang digunakan untuk akaun iCloud anda di bawah nama anda.

Untuk apl: Sebaik sahaja anda membuka mana-mana apl yang menyokong Minta Beli pada iPhone, ketik ikon profil di penjuru kanan sebelah atas. Anda boleh melihat Apple ID yang digunakan pada apl di bawah nama anda.

4. Pastikan anda mempunyai peranti yang disokong

Walaupun memastikan semua apl dan perkhidmatan menggunakan ID Apple yang sama, anda mungkin masih tidak mendapat pemberitahuan Minta Beli pada iPhone atau Mac anda.

Sebabnya ialah anak anda menggunakan peranti yang tidak disokong. Untuk menggunakan ciri Minta Beli, anak anda harus menggunakan yang berikut:

 • iPhone atau iPad yang menjalankan iOS 8 atau lebih baru.
 • Mac menjalankan OS X Yosemite atau lebih baru.

5. Tukar pelulus untuk Minta Beli

Jika anak anda tidak dapat menghantar permintaan kepada ID tertentu, bagaimana pula dengan menukarnya? Inilah yang perlu anda lakukan:

Dalam iOS 16 dan lebih baru

 1. Buka Tetapan → pilih Keluarga.
 2. Pilih nama ahli keluarga.
 3. Ketik Ibu Bapa/Penjaga.
 4. Sekarang, ketik Tetapkan sebagai Ibu Bapa/Penjaga.

Dalam iOS 15 atau lebih awal

 1. Buka Tetapan → ketik nama anda (ID Apple).
 2. Pilih Perkongsian Keluarga → pilih ahli keluarga.
 3. Ketik Peranan dan pilih Ibu Bapa/Penjaga.

macOS Ventura dan kemudiannya

 1. Buka Tetapan Sistem → pilih Keluarga.
 2. Pilih nama ahli keluarga.
 3. Pilih Ibu Bapa/Penjaga.
 4. Sekarang, pilih Tetapkan sebagai Ibu Bapa/Penjaga.
 5. Klik Selesai untuk melengkapkan.

macOS Monterey atau lebih awal

 1. Buka Keutamaan Sistem.
 2. Klik Perkongsian Keluarga.
 3. Pilih Perkongsian Keluarga daripada bar sisi.
 4. Klik butiran di sebelah nama ahli keluarga.
 5. Klik Edit → pilih Ibu Bapa/Penjaga.

6. Mulakan semula semua peranti anda

Anda mungkin terkejut mengetahuinya, tetapi isu pada iPhone anda boleh diselesaikan dengan mudah dengan memulakan semula pantas iPad anda.

Jika Minta Beli masih tidak berfungsi pada iPhone atau iPad anda, cuba lakukan tetapan semula paksa pada kedua-duanya dan lihat sama ada isu itu telah diselesaikan. Bagi Mac, klik logo Apple di sudut kiri atas → pilih Mulakan semula.

Cuma klik logo Apple → pilih Mulakan semula pada Mac anda

Jika Mac anda tersekat, tekan butang kuasa untuk menutup Mac. Apabila skrin anda kosong, tekan butang kuasa sekali lagi.

7. Kemas kini perisian

iOS 16, iPadOS 16 dan macOS 13 semuanya memulakan perjalanan mereka dengan permulaan yang menggemparkan, terima kasih kepada semua pepijat tersebut.

Malangnya, pepijat ini mungkin menjadi sebab anda tidak boleh menerima pemberitahuan Minta Beli pada iPhone, iPad atau Mac anda. Syukurlah, Apple dengan cepat menangani sebarang pepijat apabila diperhatikan dan melancarkan pembaikan sekali-sekala.

Penyelesaian terbaik untuk meneruskan mendapatkan pemberitahuan Minta Beli pada iPhone, iPad atau Mac ialah mengemas kini setiap peranti kepada versi terkininya. Kami telah menyediakan panduan terperinci tentang mengemas kini iPhone, iPad dan Mac.

8. Log keluar daripada Apple ID dan log masuk semula

Jika tiada pilihan ini berfungsi, cuba log keluar dan kemudian log masuk ke Apple ID pada kedua-dua peranti. Dengan itu, ia mungkin menetapkan semula beberapa tetapan yang mungkin menghalang anda daripada menerima pemberitahuan Minta Beli pada iPhone, iPad atau Mac anda.

buka tetapan ketik pada id epal dan ketik pada log keluar

9. Tetapkan semula kilang iPhone, iPad atau Mac anda

Saya hanya akan mencadangkan anda menetapkan semula iPhone, iPad dan Mac anda sebagai pilihan terakhir. Seperti yang anda boleh teka, dengan ini, semua data peranti anda akan dipadam sepenuhnya. Anda dicadangkan untuk menetapkan semula kedua-dua peranti anda dan anak anda untuk memastikan kedua-duanya mendapat permulaan yang baharu.

Tetapkan semula semua tetapan pada iPhone

10. Hubungi Sokongan Apple

Dan akhir sekali, jika anda tidak dapat membetulkan Ask To Buy tidak berfungsi pada peranti Apple anda, perkara terakhir yang boleh anda lakukan ialah menghubungi Sokongan Apple. Dari sini, anda akan mendapat semua sokongan yang diperlukan, dan jika terdapat sebarang masalah dengan peranti, mereka akan menyelesaikannya juga.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara saya membetulkan ralat pembelian dalam apl?

Pastikan anda telah memberikan maklumat pembayaran yang betul, dan juga pastikan anda mempunyai dana yang mencukupi dalam akaun anda. Anda juga boleh menyemak panduan terperinci kami tentang cara menyelesaikan tidak dapat membeli apl pada iPhone atau iPad.

Bolehkah saya meluluskan Ask To Buy tanpa peranti Apple?

Tidak. Anda perlu mempunyai peranti Apple yang dilog masuk dengan akaun ibu bapa/penjaga untuk meluluskan Minta Beli.

Anak gembira, gembira awak!

Melindungi kanak-kanak daripada masalah pada zaman ini adalah satu tugas yang agak sukar, dan kami tahu betapa sukarnya ia. Sambil memastikan anak anda selamat, ia juga penting untuk memastikan mereka menikmati semua perkara yang baik tentang Internet tanpa sebarang masalah. Jadi, saya harap artikel ini membantu.

Jika anda masih mempunyai sebarang keraguan atau cadangan, kami berbesar hati untuk membantu anda dalam ulasan.

Bacaan yang lebih menarik untuk anda:

 • Betulkan Cecair yang dikesan dalam ralat penyambung Lightning pada iPhone
 • Apakah Persediaan Keluarga Apple Watch, dan cara ia berfungsi?
 • Cara berkongsi lokasi anda melalui Perkongsian Keluarga