MIUI 15 Xiaomi: Ciri baharu dan senarai keserasian

43
MIUI 15
© nextpit

Pada pelancaran telefon pintar terbaharu pada penghujung bulan Julai, Xiaomi melancarkan kulit Android MIUI 15-dengan memberikan gambaran sekilas. Apa yang boleh kita harapkan daripada kulit yang berasaskan Android 14 ini? Apakah khabar angin yang mengelilinginya dan telefon pintar mana yang akan serasi dengan kemas kini? Semua ini akan didedahkan kepada anda oleh nextpit.

Xiaomi memperkenalkan Redmi K60 Ultra ke pasaran China pada awal bulan Ogos. Ini adalah berita yang menggembirakan bagi kita yang tinggal di luar China kerana telefon pintar itu mungkin peranti yang akan dikeluarkan secara global sebagai Xiaomi 13T atau 13T Pro.

Isi kandungan:

MIUI 15 diumumkan secara rasmi

Satu lagi butiran kecil tentang acara pelancaran itu juga menarik: Xiaomi melancarkan logo Xiaomi 15, yang merupakan kulit akan datang dari syarikat China berdasarkan Android 14 buat kali pertama. Sebenarnya tidak banyak lagi yang boleh dilihat selain logo, yang dilihat dalam warna merah jambu (adakah ia sepadan dengan trend Barbie?). Syarikat itu tidak mendedahkan sebarang kemungkinan kemas kini reka bentuk atau ciri baharu.

Sekurang-kurangnya, terdapat pengesahan yang tidak mengejutkan bahawa MIUI 15 akan tiba pada akhir tahun ini. Memandangkan perkara itu berlaku pada pelancaran Redmi K60 Ultra/Xiaomi 13T (Pro), kami mungkin boleh menganggap telefon ini sebagai disahkan.

Salam dari kilang khabar angin: Inilah yang boleh kita harapkan daripada MIUI 15

Nah, jika Xiaomi tidak mahu mendedahkan apa-apa, kita hanya perlu meninjau dunia kebocoran dan khabar angin untuk mengetahui lebih lanjut. Mari kita mulakan dengan khabar angin yang merujuk kepada Android 14 untuk Xiaomi, tetapi tidak kepada MIUI 15:

MIUI 14.1 akan tiba sebelum MIUI 15 tiba

Xiaomi masih akan mengambil satu langkah lagi sebelum kami menikmati keseronokan memiliki MIUI 15 pada telefon bimbit kami. Sehubungan itu, syarikat China itu akan mengemas kini pelbagai peranti daripada MIUI 14 (semakan) kepada MIUI 14.1. Menariknya, kulit ini sudah pun berasaskan Android 14, menjadikannya sebagai langkah persediaan sebelum kemas kini MIUI 15 yang besar.

  • Dapatkan lebih banyak daripada MIUI 14: Petua dan helah MIUI terbaik

mengikut xiaomiui.net, versi ini sepatutnya hanya tiba pada segelintir peranti daripada siri Xiaomi 13, antara lain. Jangan mengharapkan sebarang kemas kini ciri utama sama ada, kerana kemas kini ini hampir semata-mata bertujuan untuk meletakkan asas untuk Android 14. Oleh itu, anda mungkin tidak akan melihat sebarang perbezaan daripada pendahulunya apabila menggunakan Android 14.1.

MIUI 15: Jangkaan ciri baharu

Leaker TECH_MUKUL menerbitkan lima item di Twitter (atau patutkah kita katakan X?) yang boleh kita jangkakan untuk dilihat dalam MIUI 15 berdasarkan tangkapan skrin yang bocor. Gizchina turut menyenaraikan pelbagai ciri baharu yang boleh diperoleh daripada kod sumber itu sendiri. Kami akan meringkaskan ciri yang disebutkan untuk anda:

Reka bentuk antara muka pengguna baharu

Seperti khabar angin terdahulu yang lain, ini juga menyebut MIUI digilap secara visual. Dengan MIUI 15, Xiaomi akan membawakan reka bentuk antara muka pengguna serba baharu yang sepatutnya meningkatkan pengalaman pengguna secara keseluruhan. Terdapat perbincangan tentang semakan ikon yang lebih mudah, di mana menggunakannya sepatutnya lebih intuitif, manakala kesan animasi juga akan menerima kemas kini.

Penggalak volum

Fungsi penggalak volum akan masuk ke dalam menu tetapan. Pengguna akan dapat membuat output audio dengan ketara lebih kuat. Kita bercakap tentang tahap penguatan sehingga 200 peratus yang menakjubkan. Walau bagaimanapun, fungsi itu bukan sahaja sepatutnya menguatkan bunyi, tetapi paling baik, ganti kedua-dua pembesar suara telefon pintar dan telinga anda.

Papan keratan yang dioptimumkan

Papan keratan akan mengalami peningkatan yang ketara juga. Selain daripada teks, gambar dan pelbagai fail sepatutnya boleh disalin dan ditampal dengan mudah. Kemas kini ini juga akan membantu apabila berkongsi kandungan dan menjanjikan kefungsian yang kami sedia maklum daripada telefon pintar Pixel atau Samsung.

Enjin haptik ditingkatkan

MIUI 15 nampaknya menawarkan maklum balas haptik yang lebih realistik dan tepat. Ini sepatutnya membolehkan pengguna mengalami sensasi sentuhan yang lebih realistik semasa mengendalikan peranti.

Ciri privasi yang dipertingkatkan

Privasi juga dilihat dengan MIUI 15, yang termasuk pengurusan kebenaran aplikasi. Penambahbaikan dalam tetapan privasi dan penyulitan data juga tersedia.

Penjadualan pintar dan fungsi peringatan

MIUI 15 akan dipertingkatkan dari segi menetapkan peringatan dan penjadualan tugas dan aktiviti. Ini bertujuan untuk membolehkan pengguna menjadi lebih cekap dalam kedua-dua kehidupan profesional dan peribadi mereka.

Pengurusan multitasking yang lebih baik

Akhirnya, MIUI 15 juga akan menjaga multitasking, menurut sumber itu. Oleh itu, kemas kini ini sepatutnya memudahkan anda mengurus serta menukar antara aplikasi yang berbeza dengan mudah.

  • Baca lebih lanjut: Ini adalah telefon pintar Xiaomi terbaik pada masa ini

Telefon pintar ini boleh mengharapkan untuk menerima MIUI 15

Sekarang mari kita bincangkan telefon pintar dan tablet yang kami jangka akan menerima MIUI 15 akhirnya. Seperti yang anda ketahui daripada penjejak kemas kini Android 14 kami, kami telah membahagikan model yang kami fikir akan menerima kemas kini MIUI 15 kepada telefon bimbit Xiaomi, Redmi dan Poco. Senarai ini tidak rasmi kerana kami hanya boleh berdasarkan corak kemas kini sejarah Xiaomi sebelum ini.

  • Baca lebih lanjut: Ini ialah bilangan kemas kini Android yang akan diterima oleh telefon pintar anda

Oleh itu, ini adalah senarai spekulatif yang sepatutnya hanya berfungsi sebagai panduan umum untuk anda. Sebaik sahaja kami menerima berita yang disahkan, kami akan mengemas kini senarai ini dengan sewajarnya. Walau bagaimanapun, sebelum itu, anda boleh melihat peranti yang dimiliki oleh Xiaomi sudah disahkan akan menerima Android 15.

Telefon Xiaomi yang akan dikemas kini secara rasmi kepada MIUI 15

Xiaomi 12 Pro

Xiaomi 12 Pro adalah salah satu peranti yang pasti akan menerima MIUI 15. / © NextPit

Ini adalah senarai rasmi, walaupun sangat pendek.

Disahkan secara rasmi
Redmi 12
Xiaomi Pad 6
Redmi Note 12
Xiaomi 12
Xiaomi 12 Pro

Telefon Xiaomi yang boleh menerima kemas kini MIUI 15

Sebaliknya, senarai telefon yang kami bayangkan akan menerima kemas kini adalah jauh lebih panjang. Di sini, kami menyenaraikan model perdana Xiaomi, Redmi dan Poco dalam jadual berasingan. Kami juga akan terus mengemas kini jadual ini berdasarkan maklumat terkini.

model Xiaomi
Xiaomi 14 siri
Xiaomi 13 Lite
Xiaomi 13
Xiaomi 13 Pro
Xiaomi 13 Ultra
Xiaomi 13T
Xiaomi 13T Pro
Xiaomi 11 Lite 5G NE
Xiaomi 11i 5G/Hypercharge
Xiaomi 11T
Xiaomi 11T Pro
Xiaomi 12
Xiaomi 12 Lite(taoyao)
Xiaomi 12 Pro
Xiaomi 12 Pro Edisi Dimensi
Xiaomi 12S
Xiaomi 12S Pro
Xiaomi 12S Ultra
Xiaomi 12T(plato)
Xiaomi 12T Pro
Xiaomi 12X
Xiaomi Mi 11
Xiaomi Mi 11 Lite
Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Xiaomi Mi 11 Ultra
Xiaomi Mi 11i
Xiaomi Mi 11x
Xiaomi Mi 11X Pro
Xiaomi Mi Mix 4
Xiaomi Mi Pad 5
Xiaomi Mi Pad 5 Pro
Xiaomi Mi Pad 5 Pro 12.4
Xiaomi Mi Pad 5 Pro 5G
Xiaomi Mix Lipat 2

Telefon Redmi yang boleh menerima kemas kini MIUI 15

Gambar ulasan Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ NextPit

Telefon bimbit dari siri Redmi Note 12 pastinya juga antara calon kemas kini MIUI 15. / © NextPit

model Redmi
Redmi 10
Redmi 10 2022
Redmi 10 5G
Redmi 10C
Redmi 11 Prime 5G
Redmi 12
Redmi 12C
Redmi K50
Redmi K50 Pro
Redmi K50 Edisi Ekstrim
Redmi K50 Edisi Permainan
Poco F4 GT
Redmi K50i
Redmi Note 10
Redmi Note 10 5G
Redmi Note 10 Lite
Redmi Note 10 Pro
Redmi Note 10 Pro 5G
Redmi Note 10S
Redmi Note 10T/10T 5G
Redmi Note 11
Redmi Note 11 Pro 5G
Poco X4 Pro 5G
Redmi Note 11 Pro+ 5G
Redmi Note 11 SE
Redmi Note 11S
Poco M4 Pro
Redmi Note 11T Pro
Redmi Note 12 4G/4G NFC
Redmi Note 12 5G
Redmi Note 12 Pro
Redmi Note 12 Pro 4G
Redmi Note 12S
Pad Redmi

Telefon Poco yang boleh menerima kemas kini MIUI 15

model Poco
Poco C55
Poco F4 5G
Poco F4 GT
Permainan Redmi K50
Poco F5
Poco F5 Pro
Poco M4 5G
Redmi Note 11R
Poco M4 Pro
Redmi Note 11S
Poco M4 Pro 5G
Poco M5
Poco M5s
Redmi Note 10S
Poco X3 GT
Poco X3 Pro
Poco X4 GT
Poco X4 Pro 5G
Redmi Note 11 Pro 5G
Poco X5 5G
Poco X5 Pro

Apakah ciri lain yang akan tiba dan telefon pintar mana yang telah disahkan secara rasmi oleh Xiaomi untuk menerima MIUI 15? Kami terus memerhatikan semua yang ada di nextpit, jadi kami akan mengemas kini siaran ini secara berterusan. Apa pendapat kamu? Adakah model Xiaomi anda disertakan?