MIUI lwn. One UI

53

Pertempuran untuk penguasaan antara Samsung dan Xiaomi telah berlangsung untuk beberapa ketika, dan mereka telah menjadi leher dan leher selama ini. Jika anda ingin mengetahui sistem yang terbaik untuk keperluan anda, anda telah datang ke tempat yang betul.

MIUI lwn. One UI

Artikel ini akan membandingkan dua sistem UI yang berbeza supaya anda boleh memutuskan yang mana satu padanan yang lebih baik untuk anda.

Satu UI Samsung

One UI dibina untuk tablet dan telefon pintar berasaskan Android Samsung. Dicipta pada 2018, ia telah direka untuk memberikan pengalaman pengguna yang intuitif dan lebih mudah yang lebih tertumpu pada peranti skrin besar Samsung.

Secara visual menarik dan moden, reka bentuknya terdiri daripada tepi bulat, reka letak yang ringkas dan pilihan untuk menggunakan mod gelap. Ciri lain termasuk sistem navigasi berasaskan gerak isyarat, menu tetapan yang direka bentuk semula dan papan pemuka kesejahteraan digital.

Samsung sentiasa menambah baik dan mengemas kini One UI, yang boleh digunakan pada kebanyakan peranti Android terbaru mereka.

MIUI Xiaomi

MIUI dicipta oleh Xiaomi untuk tablet dan telefon pintar berasaskan Android mereka. Dengan antara muka yang boleh disesuaikan, ia memberikan pengalaman pengguna yang unik berbanding antara muka Android umum.

Reka bentuk moden dan berwarna-warni MIUI termasuk beberapa pilihan penyesuaian seperti skrin kunci, tema, kertas dinding dan banyak lagi. Ciri menarik lain ialah kamera canggih, aplikasi keselamatan terbina dalam dan pengimbas virus.

Perniagaan boleh menggunakan alatan hebat seperti sokongan pencetakan, pengimbas dokumen terbina dalam dan pilihan untuk menggunakan “mod profil kerja”, yang memisahkan apl kerja daripada apl peribadi.

Mana Yang Lebih Baik Antara, OneUI Samsung atau MIUI Xiaomi?

Mari bandingkan ciri yang berbeza dan biarkan anda membuat keputusan.

Animasi

One UI: Animasi dalam One UI bergantung pada peranti anda. Peranti rendah akan mengalami animasi yang perlahan, janky, peranti jarak pertengahan akan mempunyai animasi yang lebih baik dan peranti canggih akan mempunyai animasi yang paling lancar dan terpantas.

MIUI: Animasi pada peranti Mi dan Redmi berbeza. Animasi Redmi boleh menjadi perlahan dan Janky juga, tetapi ia jauh lebih baik daripada peranti jarak pertengahan Samsung. Peranti Mi menghasilkan animasi terpantas dan paling lancar dalam julat Xiaomi.

Ambil perhatian bahawa semua keupayaan animasi bergantung pada spesifikasi peranti anda.

Skrin utama

One UI: Skrin utama untuk Samsung One UI mempunyai pengalaman pengguna akhir yang ringkas dan mudah. Dengan hanya menekan kekunci yang lama, anda boleh menukar sebarang pilihan (dan pilihan adalah terperinci) dan pergi ke tetapan anda.

MIUI: MIUI juga mempunyai pengalaman skrin utama yang mudah seperti One UI. Yang berkata, skrin utama MIUI adalah gaya iOS yang menampilkan semua aplikasi peranti. Laci apl boleh dihidupkan secara manual jika itu pilihan anda.

Panel Terkini

One UI: Panel terbaru pada One UI adalah sama seperti iOS. Anda boleh bertukar kepada mana-mana apl dengan mudah, dengan butang “tutup semua apl” di tengah. Jika anda ingin membelah skrin anda, tekan dan tahan pada ikon apl. Terdapat juga bar yang memaparkan apl anda yang paling kerap digunakan.

MIUI: Panel terbaru MIUI boleh disesuaikan mengikut keutamaan anda. Anda boleh memilih mod mendatar, mod serupa iOS atau mod menegak.

Tetapan Pantas

Satu UI: Satu tetapan UI adalah standard. Pemberitahuan tidak berasingan dan pusat kawalan juga ditemui dalam tetapan pantas. Anda boleh mengakses tetapan pantas anda dengan pantas menggunakan tiga titik di sudut, dan butang kuasa juga ditemui dalam menu ini.

MIUI: Tetapan pantas MIUI kelihatan serupa dengan iOS, dengan pusat kawalan dan pemberitahuan berasingan untuk pengalaman pengguna yang hebat. Jika anda ingin menukar kepada tetapan pantas lama, anda boleh berbuat demikian daripada menu tetapan standard.

Skrin kunci

Satu UI: Skrin kunci Satu UI ialah skrin Samsung standard dengan tarikh dan jam, dan semua pemberitahuan dipusatkan. Anda boleh mengakses apl pantas anda dengan mudah dengan meleret. Pilihan yang bagus jika anda ingin melihat lebih banyak kertas dinding anda dan kurang pemberitahuan anda ialah ciri yang dipanggil “Ikon sahaja untuk pemberitahuan”. Ciri ini memastikan bahawa semua ikon aplikasi untuk sebarang pemberitahuan diletakkan di tengah-tengah skrin anda.

MIUI: Skrin kunci pada MIUI mempunyai UI cantik yang terdiri daripada kombo tarikh/jam besar. Pemberitahuan dimatikan secara lalai, tetapi anda boleh mengaktifkannya melalui tetapan.

tetapan

One UI: Tetapan dalam One UI mudah dicari dan mudah digunakan.

MIUI: Tetapan MIUI adalah sedikit lebih kompleks daripada One UI, kerana anda boleh menyesuaikan hampir semua perkara dalam antara muka pengguna anda.

Reka Bentuk dan Antara Muka Pengguna

Satu UI: Satu UI memaparkan antara muka yang minimalis dan bersih berdasarkan bahasa Reka Bentuk Bahan Google dengan ciri yang ringkas dan mudah digunakan. Antara muka telah dioptimumkan untuk skrin yang lebih besar, dan kebanyakan ciri penting berada di bahagian bawah skrin. Ini menjadikannya sesuai untuk pengguna yang berbeza umur. Satu UI dicipta untuk memudahkan orang ramai menavigasi peranti mereka menggunakan satu tangan.

MIUI: Antara muka MIUI adalah bertenaga, berwarna-warni dan boleh disesuaikan sepenuhnya, dengan lebih banyak ciri daripada One UI. Pengguna boleh memperibadikan peranti mereka mengikut kehendak hati mereka. Memandangkan antara muka adalah lebih kompleks daripada One UI, ia menjadikannya lebih sukar bagi sesetengah pengguna untuk membiasakan diri.

Apl Pra-Pasang

Satu UI: Satu UI mempunyai lebih sedikit apl prapasang berbanding MIUI dan pengguna mempunyai lebih kawalan ke atas apl yang ingin dipasang pada peranti mereka.

MIUI: MIUI mempunyai beberapa aplikasi prapasang yang mungkin tidak semua pengguna menghargai. Ini mungkin dianggap mengganggu dan membazir penyimpanan.

Penyesuaian

Satu UI: Satu UI mempunyai penyesuaian yang munasabah. Anda boleh menukar gaya seluruh sistem, reka letak skrin utama atau mengubah saiz ikon aplikasi. Berbanding dengan MIUI, pilihannya agak terhad dan tidak boleh disesuaikan.

MIUI: MIUI mempunyai beberapa pilihan penyesuaian, termasuk menukar tema pek ikon, gaya fon atau penampilan keseluruhan peranti mereka. MIUI juga mempunyai kedai tema terbina dalam di mana anda boleh menukar reka bentuk sedia.

Ciri & Fungsi

Satu UI: Satu UI lebih tertumpu pada menyediakan antara muka pengguna yang berkualiti dengan panel tepi yang menyediakan akses pantas kepada alatan dan apl anda. Fungsi lain termasuk Samsung Pay, folder selamat untuk dokumen peribadi anda, beberapa ciri berfokuskan produktiviti seperti skrin pisah untuk berbilang tugas, Samsung DeX dan anda boleh mencipta folder selamat untuk dokumen peribadi anda.

MIUI: MIUI mempunyai kawalan gerak isyarat yang berkuasa, apl ketidakselamatan terbina dalam, apl dwi untuk menggunakan berbilang akaun, perpustakaan apl prapasang yang mantap dan Ruang Kedua untuk privasi. Selain itu, ia mempunyai ciri utiliti yang sangat baik seperti tatal skrin, kotak alat yang berguna dan perakam skrin terbina dalam.

Pengoptimuman dan Prestasi

Satu UI: Satu UI dikemas kini secara kerap dan kemas kini ini meningkatkan keselamatan dan kelajuan serta memastikan prestasi yang lebih lancar dan pengurusan sumber yang lebih berkesan.

MIUI: MIUI mempunyai pengoptimuman masa yang hebat. Xiaomi menyediakan kemas kini dan perubahan secara kerap yang meningkatkan kestabilan sistem peranti anda, prestasi, hayat bateri dan banyak lagi.

Ekosistem

One UI: Perkhidmatan Samsung, seperti Samsung Health untuk menjejak kecergasan, Galaxy boleh pakai untuk jam tangan pintar dan SmartThings yang membantu mengurus rumah pintar, semuanya disepadukan dan dikendalikan oleh kulit One UI.

MIUI: Xiaomi menawarkan integrasi yang lancar dengan perkhidmatan dan produk seperti perkhidmatan sandaran Mi iCloud dan penjejak kecergasan Mi Fit.

Ia adalah Perkara Keutamaan

Sangat mudah untuk melihat daripada perbandingan di atas bahawa tidak ada pemenang yang jelas antara UI Samsung One dan MIUI Xiaomi. Kedua-dua sistem mempunyai ciri unik dan antara muka pengguna. Dari segi prestasi, mereka nampak setanding. Walau bagaimanapun, satu perbezaan utama ialah MIUI jauh lebih boleh disesuaikan daripada One UI.

Antara dua sistem UI yang manakah telah anda putuskan dan mengapa? Adakah artikel kami mempengaruhi keputusan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.