Mod Pembaikan Google Boleh Menyembunyikan Data Peranti Pixel Semasa Perkhidmatan

34
Paparan Google Pixel 7a NextPit
© nextpit

Tidak seperti telefon pintar dan tablet Android Galaxy Samsung yang disertakan dengan mod penyelenggaraan untuk mengekalkan data dengan mudah semasa peranti sedang diperbaiki, Google tidak dapat mensimulasikan kelebihan yang sama walaupun pada barisan Pixelnya. Walau bagaimanapun, penemuan baharu mungkin mencadangkan ciri serupa untuk Pixel mungkin sedang dalam kerja pada Android 14.

  • Baca juga: Gerak isyarat Android 13 teratas untuk meningkatkan telefon bimbit anda

Menurut kod yang ditemui oleh pembangun Mishaal Rahman daripada Android 14 QPR1 beta, Google nampaknya telah menambah baris yang menyebut tentang “mod Pembaikan”. Walaupun ia tidak menyebut dengan jelas tentang tujuan langsung alat tersebut atau cara ia harus beroperasi pada telefon Pixel, sumber itu percaya ini entah bagaimana boleh mencerminkan mod penyelenggaraan Samsung.

Cara mod pembaikan Google untuk telefon Pixel mungkin berfungsi

Pada asasnya, cara mod penyelenggaraan berfungsi pada peranti Galaxy ialah ia mencipta profil baharu yang boleh digunakan hanya semasa unit sedang dalam perkhidmatan sebagai tambahan kepada yang semasa oleh pemilik. Ini membolehkan data pengguna dilindungi dan disembunyikan pada profil utama. Selepas pembaikan, profil ini hanya boleh diakses dengan melumpuhkan fungsi mod penyelenggaraan dan bukannya membuat sandaran dan memulihkan data secara manual.

Walau bagaimanapun, spekulasi akaun secara khusus ialah mod pembaikan Google boleh memanfaatkan ciri DSU atau Kemas Kini Sistem Dinamik yang diperkenalkan semula pada Android 10. Dengan kaedah ini, telefon Pixel akan menggunakan dan but pada imej sistem sementara dan seterusnya mengekalkan peranti itu. imej utama.

  • Jangan terlepas: Cara membuat sandaran semua pada Android

Tambahan pula, dikatakan bahawa Google boleh menambah langkah keselamatan semasa peranti Pixel sedang dibaiki, seperti hanya membenarkan pemilik melumpuhkan mod Pembaikan. Oleh itu, pihak ketiga tidak akan dapat mematikan mod secara paksa dan kemudian mendapat akses kepada data pengguna.

Ia tidak disahkan sama ada alat itu akan tersedia pada versi stabil Android 14 QPR1 yang dijadualkan dikeluarkan sekitar bulan Disember. Ia mungkin akhirnya ditangguhkan dan dihantar dengan versi kemas kini Android 14 yang lebih baru. Walau apa pun, ciri ini sudah kelihatan sebagai tambahan berguna yang boleh dimanfaatkan oleh ramai pengguna Pixel.

Adakah anda fikir ciri ini logik dan lebih banyak OEM Android harus membawanya pada peranti mereka? Kami ingin mendengar pendapat anda.

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya