Model iPhone 15 bukan pro mungkin berpegang pada kelajuan data USB usang

108
Apple iPhone 14 Plus 3
© NextPit

Keseluruhan barisan iPhone 15 dijangka menampilkan port USB-C yang akan menggantikan port Lightning tersuai yang telah digunakan oleh Apple selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, tidak semua model iPhone 15 akan datang akan mendapat manfaat daripada pemindahan data antara muka baharu yang lebih baik. Laporan baru membuat spekulasi bahawa hanya iPhone 15 Pro dan kemungkinan model Ultra akan menerima port USB-C baharu.

Penganalisis dan pembocor prolifik Ming-Chi Kuo berkongsi dakwaan terbarunya mengenai rancangan Apple untuk melengkapkan iPhone pertama dengan USB. Di satu pihak, dia percaya bahawa hanya iPhone 15 Pro dan Pro Max akan menerima kelajuan USB yang dinaik taraf. Duo yang lebih mahal boleh menggunakan spesifikasi USB 3.2 atau Thunderbolt 3.

  • Jangan ketinggalan: Telefon pintar kamera terbaik pada tahun 2022

Kelajuan USB iPhone 15 Apple

Sebaliknya, kedua-dua telefon bimbit iPhone 15 vanila masih akan terperangkap dengan kelajuan USB 2.0 walaupun mempunyai antara muka baharu. Secara teorinya, versi USB kuno ini dinilai pada 480Mbps berbanding 20Gbps minimum untuk USB 3.2. Thunderbolt 3 mempunyai dua kali ganda kelajuan yang terakhir pada 40Gbps.

Langkah terbaru Apple boleh meluaskan lagi jurang perbezaan antara iPhone standard dan pro. Ia juga dilaporkan bahawa firma Cupertino akan terus menghantar varian Pro dengan paparan yang lebih baik, set cip yang lebih pantas dan kamera yang lebih berkebolehan.

Nasib baik, tidak semua ciri akan memihak kepada iPhone 15 Pro (Max). Model bukan pro dikatakan dihantar dengan reka bentuk Dynamic Island yang serupa dengan iPhone 14 Pro semasa, yang merupakan perubahan besar dari takuk yang terkenal. Ia masih tidak diketahui sama ada akan terdapat perubahan pada reka bentuk ini seperti potongan berbentuk pil yang lebih kecil. Walau apa pun, penyatuan ini mungkin dapat membantu Apple menuntut semula jualan iPhone 14 dan 14 Plus yang hambar.

Adakah anda fikir kadar pemindahan USB penting dalam memiliki telefon pintar atau iPhone? Bagaimanakah ini akan menjejaskan rancangan pembelian iPhone 15 anda? Kami ingin mendengar pendapat anda di bahagian komen.