Modem 5G Google Pixel 8 Dipautkan ke Longkang Bateri

37
nextpit Kajian Ujian Google Pixel 8 Pro
© nextpit

Telefon Pixel yang lebih lama, seperti Pixel 7 dan Pixel 6, sering mengalami masalah kehabisan bateri yang dipautkan ke modemnya. Google menyasarkan untuk membetulkannya dalam Pixel 8 dan Pixel 8 Pro dengan SoC Tensor G3 yang lebih cekap dan bateri yang lebih besar. Walaupun terdapat peningkatan ini, masalah kehabisan bateri nampaknya berterusan dalam telefon perdana baharu ini.

  • Baca juga: Cara menentukur bateri telefon atau tablet Android anda

Modem Samsung mungkin punca kehabisan bateri yang luar biasa pada Pixel 8

Beberapa pengguna Pixel 8 (ulasan) dan Pixel 8 Pro (ulasan) kini melaporkan pada Reddit dan forum Google hayat bateri yang lebih pendek yang mereka perolehi dengan peranti mereka. Khususnya, kebimbangan berpunca daripada menggunakan data mudah alih 5G apabila menyambung ke Internet dan bukannya Wi-Fi.

Sebagai contoh, seorang pengguna menunjukkan bahawa ia mendapat separuh skrin mengikut masa daripada Pixel 8 apabila disambungkan ke data selular tetapi mendapati hayat bateri yang lebih baik apabila bergantung sepenuhnya pada Wi-Fi. Pengguna lain berkata bagaimana Pixel 8 Pronya menggunakan 40 peratus hayat bateri dengan menggunakan Peta Google selama kurang daripada sejam dalam 5G.

Gambar Google Pixel 8 daripada acara pelancaran Google

Google Pixel 8 dalam warna Porselin / © nextpit

Selain masalah bateri, beberapa daripada mereka juga mengadu tentang sambungan selular yang tidak stabil dengan peranti Pixel 8 dan Pixel 8 Pro. Pengguna ApeTeam1906 mencatatkan bagaimana Pixel 8nya mengalami penurunan isyarat, manakala akaun yang berasingan memerhatikan terputus sambungan walaupun di kawasan yang mempunyai isyarat 5G yang kuat.

Melumpuhkan 5G pada Pixel 8 mungkin merupakan penyelesaian

Kebanyakan aduan ini seolah-olah menyalahkan modem Exynos 5G buatan Samsung di dalam Pixel 8 dan Pixel 8 Pro, yang serupa dengan yang ditemui dalam Pixel 7 tahun lepas. Pada masa yang sama, terdapat pihak yang mengesyorkan agar 5G dan 5G dilumpuhkan sepenuhnya. sebaliknya menggunakan 4G LTE apabila menggunakan data mudah alih.

Bagi pembetulan, nampaknya Google belum sepenuhnya mengakui masalah ini menjadi lebih biasa lagi. Pasukan sokongannya hanya mencadangkan remedi asas seperti but semula peranti dan sebagainya. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna berkongsi bahawa mereka berjaya mendapatkan peranti gantian daripada peruncit dan pembawa dengan menunjukkan kebimbangan bateri.

Tidak semua menyatakan kekecewaan mereka, walaupun. Beberapa pengguna telah melihat hayat bateri yang lebih baik selepas menaik taraf kepada Pixel 8 dan Pixel 8 Pro. Bagi unit kami, kami tidak menyedari penggunaan bateri yang luar biasa semasa kami menggunakan telefon bimbit ini sebagai pemandu harian. Namun begitu, kami berminat untuk melihat perkembangan isu ini dan maklum balas daripada Google.

Adakah anda menggegarkan Pixel 8 atau Pixel 8 Pro baharu? Apakah pengalaman anda dengan hayat bateri? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini. Sila beritahu kami dalam ulasan.