Modem vs. Penghala – Apakah Perbezaannya?

123

Jika anda pernah terfikir tentang perbezaan antara modem dan penghala, anda telah datang ke tempat yang betul kerana kami akan menyelesaikan kekeliruan. Kedua-dua ini penting semasa menyediakan internet di rumah atau pejabat anda.

Modem vs. Router - Apakah Perbezaannya?

Artikel ini akan menyemak perbezaan utama antara penghala dan modem supaya anda tahu yang mana satu untuk dipilih untuk keperluan internet anda. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Menjelaskan Perbezaan Antara Modem dan Penghala

Ramai berpendapat modem dan penghala bermaksud perkara yang sama, tetapi itu jauh dari kebenaran. Ini adalah dua peranti berasingan, masing-masing mempunyai peranan yang berbeza untuk dimainkan dalam rangkaian.

Memahami Modem

Untuk memulakan, jika anda mahukan internet di rumah anda, anda mesti mempunyai modem. Peranti ini menerima isyarat daripada pembekal perkhidmatan internet anda apabila anda mendaftar untuk langganan internet. Untuk memahami mengapa modem merupakan komponen penting dalam rangkaian, anda perlu memahami apa itu isyarat dan peranannya dalam rangkaian.

Isyarat, secara ringkas, ialah gelombang elektromagnet yang menghantar data dari satu peranti ke peranti lain. Dua isyarat utama dihantar antara peranti dan internet: isyarat analog dan isyarat digital.

Walaupun Internet menghantar isyarat analog, peranti digital seperti telefon, komputer dan tablet anda hanya boleh menyahkod isyarat digital. Untuk mengakses Internet, anda memerlukan peranti untuk menukar isyarat analog yang anda terima daripada pembekal anda kepada isyarat digital yang boleh difahami oleh komputer dan peranti digital anda yang lain. Dan di situlah modem masuk.

Modem menyahmodulasi isyarat analog yang masuk kepada isyarat digital supaya komputer anda boleh memahaminya. Ia juga memodulasi isyarat digital yang dihantar daripada komputer anda kepada isyarat analog untuk membolehkan data komputer anda dihantar melalui internet. Itulah sebabnya modem juga disebut sebagai modulator-demodulator.

Kebanyakan modem mempunyai tiga port: satu yang menghubungkan peranti ke Internet, satu lagi ke sumber kuasa dan yang terakhir ke penghala.

Memahami Penghala

Seperti namanya, penghala ialah peranti yang mengarahkan atau mengedarkan sambungan internet anda ke semua peranti yang disambungkan ke rangkaian. Ini termasuk komputer, tablet, telefon, peranti rumah pintar, dsb.

Biasanya, penghala disambungkan ke modem melalui kabel ethernet. Tanpa itu, anda perlu menyambungkan peranti anda terus ke modem menggunakan kabel ethernet untuk akses internet. Ini boleh menjadi agak menyusahkan kerana ia akan menyebabkan peranti seperti telefon mudah alih dan komputer tidak bergerak.

Apabila berbilang peranti disambungkan ke penghala yang sama, mereka membentuk rangkaian yang dipanggil Rangkaian Kawasan Setempat (LAN). Dengan berbilang peranti disambungkan dan perlu berkomunikasi, penghala memerlukan mekanisme untuk mengenal pasti setiap peranti pada rangkaian. Dan di situlah alamat IP masuk.

Alamat IP ialah nombor unik yang mengenal pasti setiap peranti pada rangkaian, membantu penghala mengedarkan isyarat internet dengan betul. Menggunakan alamat, anda boleh mengawal sifat rangkaian setiap peranti, seperti akses dan lebar jalur, melalui tetapan penghala anda.

Penghala biasa akan mempunyai suis dan berbilang port supaya peranti anda semuanya boleh bersambung ke Internet. Anda secara teknikal tidak memerlukan penghala jika anda mempunyai satu peranti pada rangkaian anda. Sebaliknya, anda boleh palamkan kabel rangkaian peranti itu ke dalam modem dan akses terus ke Internet. Walau bagaimanapun, ini biasanya tidak berlaku kerana rangkaian rumah atau pejabat terdiri daripada berbilang peranti yang perlu mengakses Internet.

Terdapat dua jenis penghala utama: berwayar dan tanpa wayar. Penghala berwayar mesti disambungkan ke komputer anda dan peranti lain melalui kabel ethernet untuk menghantar isyarat rangkaian.

Sebaliknya, penghala wayarles menggunakan antena terbina dalam untuk menghantar isyarat rangkaian secara wayarles ke peranti lain.

Penghala lwn Modem: Struktur Rangkaian

Modem menghubungkan anda ke Rangkaian Kawasan Luas (WAN) atau internet. Sebaliknya, penghala ialah apa yang menghubungkan peranti tempatan anda supaya ia boleh berkomunikasi dan secara kolektif membentuk apa yang dipanggil Rangkaian Kawasan Setempat (LAN).

Modem lwn Router: Mana Satu Yang Anda Perlukan?

Nah, tiada cara mudah untuk memberitahu peranti mana yang anda perlukan tanpa melihat keperluan internet khusus anda terlebih dahulu. Sebagai contoh, jika anda hanya mempunyai satu peranti yang memerlukan akses kepada Internet, anda secara teknikalnya tidak memerlukan penghala. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai berbilang peranti dan mahu kesemuanya disambungkan ke Internet, anda memerlukan penghala.

Oleh itu, adalah selamat untuk mengatakan bahawa anda memerlukan kedua-dua modem dan penghala jika anda mahukan Wi-Fi di rumah anda. Mempunyai kedua-duanya membolehkan anda menyambungkan berbilang peranti ke Internet.

Jika anda merasa sukar untuk memilih antara kedua-dua peranti ini, jangan risau. Lagipun, kebanyakan pembekal perkhidmatan internet akan memberikan anda peranti yang berfungsi sebagai penghala dan modem atau biasanya dikenali sebagai kombo penghala modem.

Sekiranya Anda Membeli Penghala dan Modem Secara Berasingan?

Kebanyakan pembekal perkhidmatan internet menasihati anda untuk menggunakan kombo penghala modem. Ia mudah dipasang, menggunakan lebih sedikit ruang dan menjadikan mereka lebih untung kerana mereka boleh menyewakannya kepada anda. Terdapat pertukaran, walaupun. Sebagai contoh, komponen penghala dalam kombo kurang berkuasa dan mempunyai ciri yang lebih sedikit daripada penghala kendiri. Akibatnya, rangkaian anda akan menjadi perlahan.

Dari sudut ekonomi, anda disyorkan untuk membeli penghala dan modem secara berasingan. Mempunyai kedua-duanya menyediakan sambungan internet yang lebih baik dan jarang rosak. Jika mereka melakukannya, mereka mudah untuk menyelesaikan masalah dan membetulkannya.

Satu lagi kelebihan membeli penghala yang berasingan ialah peranti itu milik anda untuk disimpan jika anda memutuskan untuk berpindah.

Modem lwn Router Jangan Campurkan Kedua-duanya Lagi

Seperti yang anda lihat, modem dan penghala adalah dua peranti yang berasingan, masing-masing mempunyai fungsi berbeza untuk dilakukan pada rangkaian. Memilih antara penghala atau modem bergantung pada bilangan peranti yang ingin anda sambungkan ke Internet. Modem sepatutnya mencukupi jika anda mahu satu peranti disambungkan ke internet. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan berbilang peranti yang disambungkan ke Internet, sebaiknya beli penghala juga.

Biasanya, pembekal perkhidmatan internet anda akan memberikan anda gerbang– peranti yang bertindak sebagai modem dan penghala – jadi anda tidak perlu membeli keduanya secara berasingan. Tetapi sekali lagi, membeli penghala dan modem secara berasingan akan memberi anda lebih fleksibiliti dan sambungan internet yang lebih baik.

Adakah anda menggunakan kombo modem penghala, atau adakah anda menggunakan kedua-dua peranti secara berasingan? Bagaimanakah pengalaman anda menggunakan kedua-dua peranti rangkaian? Sila kongsi pendapat anda dengan kami di bahagian komen di bawah.