Monster Sensor: Samsung Akan Melengkapkan Galaxy Z Fold 6 Dengan Kamera 200 MP

28
nextpit Kamera Semakan Samsung Galaxy Z Fold 5
© nextpit

Telefon pintar boleh lipat tidak selalu menampilkan persediaan kamera terhebat kerana cara pengeluar mengutamakan memastikannya ringan dan nipis. Tetapi dengan model terkini seperti OnePlus Open (ulasan), kami mula melihat trend penderia gred perdana yang terbina dalam peranti ini. Khabar angin baru membuat spekulasi Samsung mungkin meningkatkan kamera Galaxy Z Fold 6 dengan melengkapkannya dengan sensor 200 MP yang besar.

  • Ambil bahagian dalam ujian kamera buta kami: Telefon kamera boleh lipat terbaik berbanding

Kemungkinan peningkatan kamera Samsung Galaxy Z Fold 6

Berdasarkan maklumat yang dikongsi oleh pembocor kerap Tech Reve pada X, kini terdapat perbincangan dalam industri bahawa Samsung merancang untuk menggunakan kamera 200 MP pada Galaxy Z Fold 6. Ini akan menjadi peningkatan ketara daripada Galaxy Z Fold 5 ( semakan) kamera utama 50 MP, yang tidak berubah sejak Galaxy Z Fold 4.

Seperti butirannya, modul tersebut dikatakan sama dengan Galaxy S24 Ultra (ulasan), iaitu sensor Samsung ISOCELL HP2X yang diukur dengan keluasan 1/1.3 inci dan saiz piksel 0.6 µm. Ia mungkin akan dilengkapkan dengan apertur f/1.7 dan terutamanya menyokong penbindaan piksel untuk menyampaikan tangkapan yang lebih jelas pada nombor megapiksel yang lebih rendah.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Galaxy S24 Ultra Samsung menampilkan penderia utama ISOCELL 200 MP yang dikemas kini. / © nextpit

Untuk apa yang kami tahu, ini adalah kali pertama kami mendengar khabar angin sedemikian, jadi kami mengesyorkan untuk mengambil mudah perkara ini. Walau bagaimanapun, terdapat cukup berat yang menyokong langkah Samsung untuk menggunakan sensor kamera yang lebih besar pada peranti lipat buku yang akan datang.

Mengapa kamera Galaxy Z Fold yang lebih baik sudah lama tertangguh

Pertama, Galaxy Z Fold 5 mempunyai kamera 50 MP yang telah digunakan pada Galaxy Z Fold 4. Oleh itu, masuk akal jika Korea Selatan akhirnya akan membawa peningkatan besar kamera pada peranti itu. Sudah tentu, kemungkinan lain ialah Samsung mungkin membuat debut sensor yang disemak dengan resolusi 50 MP yang sama, tetapi hanya dengan sensor dan saiz piksel yang lebih besar bersama-sama dengan pemprosesan yang dioptimumkan.

  • Jangan ketinggalan: Telefon pintar Samsung terbaik yang boleh anda beli hari ini

Pembocor itu menambah bahawa Samsung memilih sensor kamera yang lebih besar akhirnya akan membatalkan rancangan syarikat untuk menggunakan kapasiti bateri yang lebih besar pada Galaxy Z Fold 6. Sebaliknya, sebahagian besar berat tambahan daripada sensor yang lebih besar akan diberi pampasan dengan mengekalkan saiz sel yang sama. .

Di sebalik kamera, Galaxy Z Fold 6 dikhabarkan akan datang dalam nisbah yang lebih lebar dan sedikit lebih pendek yang akan meletakkannya setaraf dengan bentuk kotak Galaxy S24 Ultra apabila dibuka. Ia juga dikatakan menggunakan paparan yang lebih sukar dipanggil “IronFlex” untuk membolehkan binaan yang lebih tahan lama. Sebaliknya, bahagian dalaman jelas akan melihat SoC perdana Snapdragon 8 Gen 3 yang terbaharu akan menerajui.

Apakah pendapat anda tentang Galaxy Z Fold 6 yang menampilkan kamera 200 MP? Adakah ini persediaan yang berlebihan? Kami ingin mendengar pendapat anda.

Sumber:
X/u/TechReve