Motorola Edge 40 Pro Rasmi: Paparan 165 Hz dan Snapdragon 8 Gen 2

60
motorola edge 40 pro 01
© Motorola

Anak syarikat Lenovo mendedahkan Motorola Edge 40 Pro kepada dunia hari ini dengan spesifikasi yang luar biasa pada harga yang agak rendah yang berharga kurang daripada €900 (lebih kurang $980). Tahun lepas, perdana itu merupakan salah satu telefon pintar Android pertama yang dikuasakan oleh SoC Snapdragon 8 Gen 2 dengan paparan kadar penyegaran 165 Hz. Kini, syarikat China itu telah meluaskan lagi jangkauannya merentasi pasaran antarabangsa.

Motorola Edge 40 Pro adalah rasmi di Eropah

Motorola Edge 40 Pro yang diumumkan hari ini hampir sama dengan Moto X40 yang telah diperkenalkan di negara asalnya di China pada Disember lalu. Di Eropah, pengeluar memudahkan pelanggan dari segi pilihan dengan mengehadkan telefon pintar utama kepada hanya satu model yang disertakan dengan 12 GB LPDDR5X RAM dan storan program UFS 4.0 dalaman 256 GB yang tidak boleh dikembangkan. Semua itu untuk “hanya” €899.99 yang menawarkan SoC Snapdragon 8 Gen 2.

Ya, itu adalah cadangan nilai untuk wang sebenar di EU memandangkan harga Samsung Galaxy S23 €1,009 dengan ruang storan 256 GB atau Xiaomi 13 Pro yang disemak oleh Antoine yang disertakan dengan tag harga pelekat €1,299 sambil menampilkan storan yang sama. Sudah tentu, di AS, Galaxy S23 bermula dari $799 jadi perbezaannya tidak begitu ketara.

Sebagai balasan, Motorola X40 Pro hadir dengan paparan POLED empat lengkung 6.67 inci dengan resolusi 2400 x 1080 px (FHD+). Ia bukan sahaja dilindungi oleh Corning Gorilla Glass Victus, tetapi ia mempunyai kadar penyegaran maksimum 165 Hz. Di luar cuff, saya tidak dapat memikirkan permainan yang menyokong kadar bingkai yang begitu tinggi. Seperti kata pepatah, lebih baik mempunyai sesuatu daripada tiada!

Berpegang pada tempat duduk anda, ini bukan penamat superlatif. Terdapat juga kamera hadapan 60 MP dengan apertur f/2.2, yang sebenarnya menawarkan resolusi lebih tinggi daripada tiga kamera utama di bahagian belakang. Walaupun resolusi bukanlah ukuran sebenar keupayaan kamera hari ini, di mana saiz sensor imej memainkan peranan yang lebih menentukan di sini.

Kamera utama 50 MP Edge 40 Pro berukuran 1/15 inci, dengan saiz piksel 1.0 μm yang telah ditingkatkan kepada 2.0 μm menggunakan teknologi “Quad Pixel”. Menggunakan apertur f/1.8, ini menghasilkan gambar yang sangat baik apabila mengambilnya dalam keadaan cahaya malap.

Tiga kamera di belakang Moto X40

Motorola Edge 40 Pro dengan konfigurasi tiga kamera utama. / © Motorola

Satu kamera—tiga jarak fokus

Hanya apabila anda berfikir bahawa keadaan tidak boleh menjadi lebih baik, ia diungguli oleh kamera potret 12 MP yang menawarkan apertur f/1.6 dan panjang fokus setara 35, 50 dan 85 mm. Melengkapkan trio kamera ialah gabungan kamera ultra lebar dan makro 50 MP, turut menampilkan “piksel empat” (1.28 μm). Menurut Motorola, adalah mungkin untuk merakam video 8K pada 30 fps dan video 4K pada sehingga 60 fps.

Berukuran 161.2 x 74 x 8.6 mm dan mempunyai skala 199 gram, Motorola Edge 40 Pro menampilkan pensijilan IP68 yang menawarkan perlindungan habuk dan air yang unggul. Kapasiti 4,600 mAh bateri yang dipasang secara kekal boleh dicas dengan agak cepat melalui port USB Type-C (versi 3.2) dengan penyesuai kuasa “TurboCharge” 125 W yang disertakan. Tangan pertama kami yang sedang kami usahakan akan mendedahkan betapa pantasnya ia. Pengecasan tanpa wayar boleh dilakukan pada 15 W dan “Pengecasan Balik Tanpa Wayar” pada 5 W.

Motorola Edge 40 Pro kini boleh didapati dalam warna Interstellar Black dan Lunar Blue pada harga yang dinyatakan di atas sebanyak €899.99. Apakah helah lain yang dimiliki oleh telefon pintar utama Moto? Bagaimana pula dengan bunyi stereo dengan bunyi Dolby Atmos? Saya akan berkongsi lebih banyak lagi dengan anda selepas hands-on pertama saya!

Tiga kamera di belakang Moto X40

Motorola Edge 40 Pro hadir dalam Interstellar Black dan Lunar Blue. / © Motorola

Adakah terdapat perkara khusus yang anda ingin saya lihat sebelum semakan terperinci? Jika ya, kongsikan pendapat anda dalam komen.