Motorola mempersembahkan konsep telefon pintar dengan skrin boleh gulung

115
motorola boleh gulung 01
© NextPit | Lenovo

Walaupun ciptaan “boleh gulung” bukanlah sesuatu yang baru, LG tidak pernah melancarkan telefon pintar Android siapnya. Kini Motorola sedang mencuba konsep tersebut. Anak syarikat Lenovo mempersembahkan telefon pintar konsep berfungsi padanya Dunia Teknologi 2022 peristiwa.

TL;DR

  • Motorola mempersembahkan telefon pintar skrin “Boleh digulung”.
  • Ini masih peranti konsep.
  • Paparan peranti mengembang secara menegak.

Motorola Rollable nampaknya sudah bersedia untuk pengeluaran siri

Telefon pintar dengan paparan boleh ditarik balik mungkin perkara besar seterusnya selepas boleh dilipat. Boleh dilipat juga mempunyai pendekatan untuk menukar telefon pintar menjadi tablet, tetapi kelemahannya pada masa ini ialah ketebalan kes itu, yang menjadikan peranti boleh lipat itu “kerupuk” sebenar di dalam poket. Antoine sedang menguji Xiaomi Mix Fold 2, yang dianggap boleh dilipat “paling nipis”.

Idea boleh gulung jauh lebih selesa dari segi faktor bentuk. Peranti ini sangat kecil apabila digulung dan masih agak nipis. Motorola Rollable mempunyai paparan poLED 4-inci dalam keadaan asalnya, tetapi ia boleh dilanjutkan kepada pepenjuru 6.5 inci dengan menekan satu butang.

  • Juga menarik: Telefon pintar boleh lipat terbaik pada tahun 2022

Diakui, kami sudah melihat idea mudah alih boleh gulung daripada Oppo dan TCL. Dan sudah tentu agak menonjol dari LG, yang telah menghasilkan beberapa unit telefon boleh gulungnya. Malangnya, warga Korea Selatan itu berundur sebelum pelancaran, itulah sebabnya LG Rollables diedarkan di kalangan pengurusan syarikat.

Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan kecil tetapi halus: Motorola Rollable ialah satu-satunya telefon pintar Android yang berkembang secara menegak. LG, Oppo, dan TCL membesarkan prototaip mereka secara mendatar, iaitu sisi dan bukan ke atas.

Motorola Rollable telah dicipta di bekas kampung halaman Chicago, Illinois, di mana 312 Labsnya beribu pejabat. Secara praktikalnya pusat inovasi, pengurusan produk, penyelidikan, reka bentuk dan kejuruteraan. Dalam erti kata lain, pusat di mana Motorola razr 2022 dilahirkan, yang juga harus perlahan-lahan sampai ke pantai barat.