Motorola meningkatkan tahap: Lihat peranti baharu mereka dengan paparan boleh gulung

81
E-mel telefon pintar boleh gulung motorola NextPit
© NextPit

Lenovo menunjukkan dua “boleh gulung” di MWC 2023: telefon pintar Motorola boleh gulung dan komputer riba boleh gulung. NextPit sudah berpeluang untuk melihat dengan lebih dekat kedua-dua peranti. Di sini anda boleh membaca tanggapan pertama kami—dan cara paparan boleh gulung akan diteruskan.

Selepas paparan AMOLED yang fleksibel telah mencipta kategori produk yang sama sekali baharu dengan telefon pintar boleh lipat, paparan boleh gulung tidak lama lagi boleh memberikan lebih banyak variasi. Caranya di sini ialah skrin ditolak ke tepi—sama ada di bawah papan kekunci buku nota atau di belakang telefon pintar. Panel kemudian meluncur keluar dengan menekan butang dan dengan itu membesarkan permukaan skrin.

Telefon pintar boleh gulung dari Motorola: Rolr bukannya Razr?

Prototaip Motorola, yang NextPit dapat menguji di MWC, agak lambat untuk melancarkan paparan. Ia mengambil masa tiga saat untuk prototaip telefon pintar kompak untuk dilancarkan dari 6.5 inci penuhnya. Dan dalam tiga saat, paparan juga meluncur ke belakang sekitar dagu telefon pintar ke belakang peranti.

Telefon pintar Motorola dengan paparan boleh gulung

Paparan dalam prototaip Motorola bergolek ke atas melebihi bekas. / © NextPit

Dalam keadaan ditarik balik, paparan telefon pintar juga boleh dilihat di bahagian belakang. Anda juga mempunyai paparan yang tersedia untuk mengambil swafoto dengan kamera utama—atau untuk mendapatkan senyuman daripada model di hadapan kamera dengan senyuman. Apabila anda membuka kamera swafoto, paparan meluncur lebih jauh di sekeliling telefon pintar dan menampakkan kamera swafoto.

Walaupun reka bentuk yang rumit, bagaimanapun, sampel kelihatan agak kukuh apabila dilancarkan masuk dan keluar. Contohnya, tiada masalah untuk memegang telefon pintar dalam mod landskap—walaupun kami tidak dibenarkan mencubanya sendiri.

Telefon pintar Motorola dengan paparan boleh gulung

Kestabilan adalah penting supaya anda tidak memecahkan telefon pintar boleh gulung secara tidak sengaja semasa sesi permainan intensif. / © NextPit

Motorola juga mempunyai beberapa kes penggunaan untuk mengetahui cara paparan boleh disepadukan ke dalam kehidupan seharian. Contohnya, jika anda menonton video YouTube dalam mod potret dan memusingkan telefon pintar sebanyak 90 darjah, paparan akan meluncur ke hadapan secara automatik. Selain itu, apabila menulis e-mel dalam Gmail, paparan secara automatik meluncur ke atas untuk mempunyai lebih banyak ruang untuk teks dan papan kekunci.

Malangnya, kenalan Motorola di MWC tidak dapat memberi kami garis masa apabila kami benar-benar akan melihat telefon pintar boleh gulung. Walau bagaimanapun, mungkin pasti yang boleh digulung pertama ialah telefon pintar Motorola—dan bukannya telefon pintar Lenovo.

Telefon pintar Motorola dengan paparan boleh gulung

Merakam swafoto dengan kamera utama? Tiada masalah dengan telefon pintar boleh gulung sedemikian. / © NextPit

  • Baca juga: Samsung atau tidak? Ini adalah telefon pintar boleh lipat terbaik 2023

Buku nota Lenovo dengan paparan boleh gulung dicuba

Lenovo memiliki sepenuhnya buku nota untuk ini. Dalam prototaip boleh gulung yang NextPit dapat cuba, ia mengambil masa 17 saat untuk paparan dilancarkan daripada 12.7 inci kepada 15.3 inci. Nisbah bidang berubah daripada 4:3 kepada 8:9, jadi skrin memanjang ke atas sebanyak satu pertiga. Apabila digulung, buku nota akhirnya menolak satu pertiga daripada paparan di bawah papan kekunci sekali lagi. Ngomong-ngomong, prototaip itu mempunyai panel yang sama dengan Lenovo ThinkPad X1 yang boleh dilipat mega (hands-on).

Buku nota Lenovo dengan paparan boleh gulung

Paparan dalam komputer riba Lenovo boleh dipanjangkan ke atas kira-kira satu pertiga. / © NextPit

Menurut Lenovo, cabaran terbesar pada masa ini adalah untuk menjadikan mekanisme itu stabil dan tahan lama. Lagipun, kedua-dua mekanisme tolak perlu memastikan skrin yang stabil walaupun dipanjangkan. Ia juga penting bahawa panel fleksibel sentiasa mempunyai ketegangan yang betul. Untuk tujuan ini, terdapat mekanisme tarik di bawah papan kekunci yang sentiasa memastikan panel berada dalam ketegangan. Lagipun, skrin tidak sepatutnya mendapat sebarang kedutan.

Buku nota Lenovo dengan paparan boleh gulung

Membina buku nota dengan paparan boleh gulung yang kukuh dan tahan lama bukanlah tugas yang mudah untuk Lenovo. / © NextPit

Tinjauan: Apakah yang seterusnya untuk rollable?

Baik telefon pintar penggelek paparan mahupun buku nota dengan paparan boleh gulung tidak akan dipasarkan dalam bentuk ini. Walau apa pun, Lenovo melihat paparan boleh gulung dalam ultraportable terlebih dahulu—pengilang belum dapat memberikan kami garis masa untuk telefon pintar.

Buku nota Lenovo dengan paparan boleh gulung

Ciri praktikal: Jika anda menghidupkan Motorola boleh gulung kepada mod landskap semasa menonton YouTube, paparan akan dilancarkan secara automatik. / © NextPit

Apakah pendapat anda tentang konsep yang ditunjukkan oleh Lenovo dan Motorola? Bolehkah anda bergaul dengan salah satu daripada dua faktor bentuk? Dan berapa banyak yang anda sanggup bayar untuknya?