Motorola untuk Mendayakan Pemesejan Satelit pada Telefon melalui Sarung Modular

3
ujian motorola razr 40 nextpit 01
© nextpit

Selain daripada jenama seperti Apple dan Huawei, pada masa ini, tiada telefon pintar yang menyokong sambungan satelit terbina dalam. Apa yang diputuskan oleh Motorola ialah memperkenalkan komunikator hotspot satelit yang serasi dengan mana-mana telefon. Nampaknya, syarikat itu kini merancang untuk melancarkan satu lagi aksesori yang akan membolehkan komunikasi satelit ke lebih banyak perantinya.

  • Jangan ketinggalan ini: Cara menggunakan SOS kecemasan iPhone melalui ciri satelit

Selepas keluaran hotspot Motorola Defy Satellite Link, yang telah dibuat melalui perkongsian dengan Bullitt, Motorola kini telah menggoda aksesori telefon pintar modular baharu dalam sarung snap-on yang dikenali sebagai modul telefon satelit Tiantong. Peranti itu dijadualkan akan diumumkan di China hari ini.

Nama itu menunjukkan bahawa liputan akan disediakan oleh Tiantong-1, yang merupakan rangkaian satelit geopegun yang meliputi China. Sebaik sahaja sarung itu dipasangkan dengan telefon bimbit anda, ia sepatutnya boleh membenarkan panggilan dan pemesejan satelit dua hala pada telefon pintar. Malah terdapat suis khusus pada kes untuk memulakan panggilan satelit.

Sarung Telefon Satelit Modular Motorola

Aksesori sarung telefon satelit modular Motorola. / © Motorola

Masih tidak jelas berapa kos modul telefon itu dan keserasiannya dengan telefon Motorola atau perkhidmatan yang digabungkan yang akan ditawarkan. Pada masa yang sama, kami hanya dapat mengetahui lebih banyak butiran hari ini sama ada Motorola akan melancarkan varian kes yang akan menyokong wilayah lain selain China.

Jika telefon anda tidak mempunyai sambungan satelit dan anda mempunyai rancangan untuk meneroka ke tempat terpencil, pilihan yang paling berdaya maju pada masa ini ialah Defy Satellite Link. Ia berharga $149 dan disertakan dengan pelan langganan asas 1 tahun dan 30 SMS sebulan. Apa yang menarik tentang peranti ini ialah ia berfungsi di Amerika Syarikat dan kebanyakan bahagian Eropah.

Bagi telefon sedia satelit lain, Apple iPhone 15 yang akan datang akan mendapat SOS kecemasan yang sama melalui satelit seperti pendahulunya. Sebaliknya, Samsung mengesahkan bahawa Galaxy S24 akan datang dengan ciri tersebut melalui rangkaian bukan daratan 5G menjelang tahun depan.

Adakah anda mendapati sambungan satelit sebagai fungsi penting dalam telefon pintar? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: GizmoChina
Sumber:
Motorola Weibo