Muzik Google Play dihentikan: cara memindahkan ke YouTube Music

90
androidpit google play music playstore 1
© NextPit

Menggemakan lirik lagu ABBA yang terkenal, “Terima Kasih Untuk Muzik”, Muzik Google Play ditetapkan untuk dihentikan. Dengan pelancaran dua fungsi pemindahan baharu, Google telah meletakkan penanda yang menunjukkan kepada penghujung pemain muzik yang terkenal itu. Dalam tutorial ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memindahkan kandungan dan senarai main yang anda beli daripada Muzik Google Play – supaya semuanya tidak hilang.

Ini bukan pengumuman mengejut di mana Google akan menutup pintu kepada Muzik Google Play untuk selamanya. Pada tahun 2018 Google mengumumkan bahawa Muzik Google Play telah ditetapkan untuk tamat tanpa memberikan tarikh tertentu kepada kami. Untuk masa yang lama, syarikat itu berdiam diri atas kematian perkhidmatan itu. Memandangkan Google telah memperkenalkan perkhidmatan pemindahan yang membolehkan pengguna Muzik Google Play mengamankan kandungan mereka ke YouTube Music dan Google Podcast, anda tahu bahawa Muzik Google Play hidup pada masa yang dipinjam. Kami akan memberikan tutorial bagaimana untuk menyelesaikannya.

Cara memindahkan Muzik Google Play ke Muzik YouTube

Bagi peminat muzik, Google Play Music berkemungkinan besar akan diambil alih oleh YouTube Music, di mana yang kedua telah mendapat lebih banyak persamaan dengan Google Play Music dari segi antara mukanya baru-baru ini. Oleh itu, berhijrah ke YouTube Music sepatutnya menjadi peristiwa semula jadi tanpa menghadapi terlalu banyak kesukaran.

Beginilah cara anda memindahkan akaun Muzik Google Play anda ke YouTube Music:

  1. Mula-mula, muat turun Apl Muzik YouTube untuk iOS atau Android.
  2. Ketik butang Pindah dalam YouTube Music untuk meneruskan pemindahan sejarah anda dan kandungan Muzik Google Play.
  3. Pada skrin mula YouTube Music, anda kini sepatutnya dapat melihat pengesyoran anda yang dikemas kini.

Nota: Anda boleh mengetahui sama ada setiap bit terakhir muzik telah menemui jalan ke rumah baharunya dengan melawati Google. Anda kemudian akan menerima e-mel apabila pustaka muzik telah berjaya dipindahkan. Bagi mereka yang lebih suka penjelasan visual, Google telah memuat naik video penjelasan di YouTube.

Nota: Walaupun selepas anda memindahkan akaun YouTube Music anda, anda akan dapat mengakses akaun Muzik Google Play anda. Jadi sehingga Muzik Google Play dimatikan selama-lamanya, anda masih boleh menggunakan kedua-dua apl.

Apakah kandungan yang dimuat naik ke YouTube Music?

Butang pemindahan akan memindahkan akaun Muzik Google Play anda ke YouTube Music. Ini akan mengemas kini profil muzik anda di YouTube Music dan mendasarkannya mengikut tingkah laku mendengar anda yang lalu dan penilaian sebelumnya.

Data berikut daripada Muzik Google Play juga akan disimpan:

  • Pustaka muzik: lagu yang dibeli, senarai main pilih susun anda sendiri dan stesen terpilih, kedua-dua lagu dan juga album (dalam pustaka)

  • Penilaian peribadi: penilaian “Thumbs Up” dan “Thumbs Down”.

  • Maklumat pembayaran langganan: Ini bergantung pada sama ada anda mempunyai langganan sedia ada kepada Muzik Google Play atau tidak

Nota: Langganan anda sebelum ini akan dilaraskan dengan sewajarnya. Ini membolehkan anda mengakses sama ada YouTube Music Premium atau YouTube Premium, bergantung pada langganan sedia ada anda.

Untuk peminat podcast, satu klik berjaya

Jika anda telah menggunakan Muzik Google Play terutamanya untuk podcast setakat ini atau hanya tidak mahu kehilangan podcast terdahulu anda, anda boleh memindahkannya ke Google Podcast dengan mudah. Berikut ialah cara ia berfungsi:

  1. Buka Halaman pemindahan Google Podcast untuk memindahkan kedua-dua langganan podcast anda dan kemajuan main balik.
  2. Jika anda menggunakan lebih daripada satu akaun, pemindahan mesti dilakukan secara berasingan untuk setiap akaun individu.

Maklumat lanjut tentang YouTube Music:

  • 5 sebab untuk mencuba YouTube Music: Saya memberi peluang kepada Google
  • YouTube Music kini boleh digunakan sebagai pemain media

Sumber:
Googleblog