Nada lebih Zum? Bagaimana untuk mendengar muzik dengan rakan dan keluarga

74
Muzik Dari Jauh
© Prostock-studio / PV productions / Shutterstock.com

Terdapat cara anda boleh mendengar muzik dengan rakan dan keluarga anda tanpa berada di bilik yang sama – atau negara yang sama – dengan mereka. Berpisah dengan orang tersayang semasa cuti boleh menjadi sukar, tetapi muzik menjadikan segala-galanya lebih baik, bukan? Begini cara berkongsi pengalaman mendengar dengan rakan dan keluarga, tidak kira di mana mereka berada, Krismas ini.

Pintasan:

Musim cuti 2020 ditetapkan untuk menjadi seperti yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Bagi kebanyakan orang, termasuk saya sendiri, peluang untuk meluangkan masa bersama rakan dan keluarga sangat dipengaruhi oleh pandemik Corona. Krismas, bagaimanapun, tidak perlu dibatalkan sepenuhnya. Jika anda suka mendengar muzik dengan orang tersayang, tetapi tidak dapat bersama mereka secara fizikal tahun ini, semuanya tidak hilang. Terdapat beberapa penyelesaian teknologi yang membolehkan perkongsian muzik dari jauh. Begini cara melakukannya.

Dengar muzik dengan rakan menggunakan Spotify

Spotify kekal sebagai platform penstriman muzik untuk ramai orang, dan oleh itu terdapat beberapa aplikasi pihak ketiga yang menyepadukan perkhidmatan untuk membolehkan anda mendengar muzik secara serentak dengan rakan atau kumpulan awam. JQBX (JU·KE·BOX), adalah salah satu yang terbaik dari segi ciri dan kemesraan pengguna.

Ia berfungsi dengan membenarkan anda membuat ‘bilik’ yang boleh dikongsi oleh rakan dan keluarga anda. Bilik boleh sama ada peribadi atau awam, bermakna anda boleh membuat ruang peribadi untuk mendengar muzik berkongsi jika anda mahu. Anda kemudian hanya perlu memutuskan berapa ramai DJ yang boleh bermain muzik secara bergilir-gilir! Apabila tiba giliran anda kepada DJ, trek yang anda pilih di bahagian atas baris gilir anda akan dimainkan untuk semua orang di dalam bilik maya.

Terdapat juga ciri sembang supaya boleh berkongsi pendapat anda tentang pilihan lagu rakan DJ anda, dan profil tersuai untuk mereka yang ingin mendalami ekosistem. Semua muzik yang anda simpan, tambahkan pada baris gilir anda dan eksport akan ditambah serta-merta pada profil Spotify anda, jadi ia juga merupakan cara terbaik untuk menemui muzik baharu melalui pengesyoran daripada orang yang anda sayangi. Anda juga boleh mengeksport keseluruhan sejarah lagu ke senarai main, supaya anda boleh mendengar ‘malam muzik’ sekali lagi untuk sedikit nostalgia.

Untuk menjemput orang menyertai anda dalam perjalanan muzik anda, anda hanya perlu berkongsi URL bilik. Ini dicipta daripada nama yang anda berikan kepada bilik, jadi boleh ditaip dengan mudah dan bukan rentetan kod rawak. Anda juga boleh menetapkan kata laluan jika anda mahu.

intro baru

Apl JQBX berjalan pada desktop. / © JQBX

JQBX adalah percuma untuk kedua-duanya Android dan iOS, tetapi ia memerlukan akaun Spotify Premium untuk mematuhi undang-undang hak cipta. Terdapat juga versi desktop apl jika anda ingin menjalankan set DJ maya anda dari komputer riba atau komputer anda.

Dengar muzik dengan rakan menggunakan Apple Music

Menggunakan konsep yang hampir sama dengan JQBX, Vertigo ialah penyelesaian perkongsian muzik yang ideal untuk mereka yang komited dengan Apple Music dan bukannya Spotify. Apl ini juga tersedia pada Android dan juga berfungsi dengan Spotify, tetapi merupakan salah satu daripada beberapa perkhidmatan berkualiti tinggi yang menawarkan sokongan Apple Music.

Konsepnya hampir sama di sini – buat parti mendengar dengan menjemput rakan, keluarga atau pengikut anda untuk menyertai bilik persendirian di mana anda boleh memilih muzik yang akan dimainkan. Ciri sembang masa nyata juga tersedia di Vertigo dan terdapat halaman temuan untuk membantu mencari inspirasi apabila tiba giliran anda untuk melepaskan lagu. Terdapat juga artis, influencer dan senarai main susun atur lain jika anda hanya mahu memasang sesuatu untuk parti dalam talian anda dan melepak dengan rakan sambil mendengar.

muzik vertigo

Apl Muzik Vertigo berjalan pada Android. / © NextPit

Anda boleh memuat turun aplikasi Vertigo dari Gedung Google Play atau Apple App Store. Malangnya, tiada versi desktop. Langganan berbayar sama ada Spotify atau Apple Music diperlukan.

Dengar muzik dengan rakan menggunakan Discord

Jika anda adalah peminat muzik yang lebih suka menyokong artis kegemaran mereka dengan membeli rekod daripada menstrim seni mereka pada platform seperti Spotify dan Apple Music, maka anda boleh membuat parti mendengar maya dengan menggunakan Discord. Ini adalah setakat ini yang paling rumit untuk disediakan dan memerlukan lebih banyak teknologi daripada menggunakan dua kaedah yang disebutkan di atas. Walau bagaimanapun, ia tidak memerlukan langganan perkhidmatan penstriman muzik.

Pemain yang berpengalaman akan mengenali Discord. Ia adalah program yang membolehkan anda mencipta pelayan anda sendiri dan menjemput rakan ke sana, dan dengan itu mewujudkan ‘bilik’ de facto untuk mendengar muzik bersama-sama. Dengan menggunakan bot muzik – saya akan mengesyorkan Rythmbot – anda boleh menstrim audio daripada perkhidmatan percuma seperti YouTube atau SoundCloud untuk mencipta disko maya anda.

Seperti biasa dengan Discord, anda juga boleh menggunakan fungsi sembang untuk berkomunikasi, berkongsi skrin anda dan sudah tentu bermain permainan bersama-sama. Antara muka tidak seintuitif seolah-olah anda menggunakan aplikasi khusus untuk mendengar muzik bersama-sama. Untuk mengawal bot muzik anda, anda perlu menggunakan arahan mudah seperti menaip “-play [song name]” atau “-stop” untuk menjeda audio. Walau bagaimanapun, dengan sedikit usaha dan latihan, anda boleh mencipta disko maya jauh tanpa perlu membayar sesen pun kepada sesiapa.

Anda boleh memuat turun aplikasi Discord dari Gedung Google Play atau Apple App Store.

  • Apl muat turun muzik percuma terbaik untuk Android

Adakah anda merancang untuk mendengar muzik dengan rakan dan keluarga dari jauh tahun ini? Jika anda mempunyai penyelesaian yang lebih baik atau lebih kreatif daripada yang dicadangkan di sini, beritahu kami dalam ulasan di bawah.