Nav 360 Vis Dyson ialah Vakum Robot Berkuasa dengan Lengan Pop-keluar

66
Vakum robot Dyson 360 Nav Vis
© Dyson

Walaupun Dyson terkenal dengan vakum kayu dan pegang tangan, keluarga robot kecilnya gagal menarik perhatian ramai pengguna sebelum ini. Kini, syarikat yang berpangkalan di UK itu cuba memulihkan reputasinya dalam segmen robot pintar dengan pelancaran vakum robot premium dan berkuasa yang dipanggil 360 Vis Nav.

Dyson 360 Vis Nav ialah vakum robot ketiga yang diperkenalkan jenama itu sejak Dyson 360 Eye yang besar beberapa tahun lalu dan Dyson 360 Huerist pada 2020. Dyson berkata pembersih baharu itu secara drastik lebih padat berbanding generasi sebelumnya dan boleh digunakan di bawah perabot dengan kelegaan ketinggian 3.9 inci (99 mm). Ini adalah setanding dengan banyak vakum robot seperti Roborock S8 (disemak) dan Dream L10s Ultra daripada Xiaomi.

  • Baca juga: Vakum robot terbaru Xiaomi dapat dibandingkan

Dyson 360 Vis Nav mempunyai penyapu sisi yang boleh ditarik balik untuk pembersihan tepi

360 Vis Nav Dyson mempunyai reka bentuk berbentuk D dengan bar berus tepi ke tepi yang membolehkannya membersihkan kawasan yang lebih luas daripada kebanyakan robovac. Tambahan pula, kini terdapat lengan mekanikal yang dipasang dengan penyapu sisi pada satu sisi yang muncul keluar dan memanjang ke dinding semasa pembersihan. Jelas sekali, ini adalah ciri yang tiada daripada pembersih lain di pasaran.

Dyson 360 Nav Vis

Vakum robot Dyson 360 Nav Vis mempunyai berus yang boleh ditarik balik untuk pembersihan tepi. / © Dyson

Satu lagi keupayaan unik Dyson 360 Vis Nav ialah pengesanan habuk. Ia menggunakan pelbagai penderia sebagai tambahan kepada kamera mata ikan 360 darjah yang dilengkapi dengan teknologi SLAM (Penyetempatan Serentak dan Pemetaan) untuk menavigasi ruang dan mengelakkan halangan sambil mencipta peta haba di mana habuk hadir.

Dari segi prestasi pembersihan, Dyson menambah bahawa motor tersuai di dalam 360 Vis Nav menghasilkan 110,000 rpm yang diterjemahkan sehingga 6 kali lebih kuasa sedutan berbanding vakum robot lain. Walau bagaimanapun, motor berkuasa itu juga menghasilkan masa berjalan yang singkat selama 50 minit sebelum robovac secara automatik kembali ke doknya dan terus ke tempat ia berhenti selepas dicas sepenuhnya.

Dyson 360 Nav Vis

Dyson 360 Vis Nav mengesan habuk dan mencipta peta haba yang boleh dilihat dalam Dyson My App. / © Dyson

Bercakap mengenai dok, pelupusan tong habuk dilakukan secara manual kerana tiada stesen autokosong atau pembersihan diri. Sebaliknya, anda mendapat penapis motor dua peringkat sebagai tambahan kepada siklon tong yang memisahkan habuk, rambut dan zarah bersama dengan aliran udara yang membersihkan.

Dyson 360 Vis Nav telah pun dikeluarkan di Australia. Tidak jelas bila ia akan dilancarkan di pasaran lain, termasuk AS. Semua ciri ini disertakan dengan tanda harga yang tinggi untuk robovac yang berharga $2,399 AUD (~$1600 USD) di Land Down Under.

Berapa banyak yang anda sanggup belanjakan untuk vakum robot? Apakah pendapat anda tentang Dyson 360 Vis Nav dan ciri-cirinya? Beritahu kami di bahagian komen.

Sumber:
Dyson