Nota Apple: Cara Mengubah Saiz Lajur atau Baris Jadual

24

Kefungsian jadual dalam Apple Notes ialah cara yang mudah dan serba boleh untuk menyusun dan menyampaikan maklumat. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu menyemak semula jadual agar sesuai dengan keperluan kandungan dan reka letak anda dengan lebih baik, yang tidak semudah itu. Jadi, izinkan kami membawa anda melalui beberapa peretasan yang mudah namun berkesan untuk mengubah saiz jadual dalam Apple Notes.

Nota Apple: Cara Mengubah Saiz Lajur atau Baris Jadual

Bolehkah Anda Mengubah Saiz Jadual dalam Apple Notes?

Walaupun ia tidak semudah menyesuaikan jadual dalam Microsoft Word, Apple Notes menawarkan beberapa pilihan. Apabila membuat jadual, Apple Notes menetapkan lebar dan ketinggian yang sama untuk setiap lajur dan baris secara lalai.

Anda tidak boleh menyeret lajur atau tepi baris untuk menetapkannya pada lebar atau ketinggian yang diingini. Walau bagaimanapun, anda boleh menambah/memadam lajur atau baris atau menggunakan teks untuk mengurus saiz jadual. Ikuti bersama untuk melihat bagaimana ia dilakukan.

Sila ambil perhatian penyelesaian di bawah untuk mengubah saiz jadual dalam apl Nota akan berfungsi merentas iPhone, iPad dan Mac.

Cara Mengubah Saiz Lajur atau Baris Jadual dalam Nota Apple

Apabila anda menambah lajur atau baris baharu dalam nota, Apple Notes akan mengubah saiz jadual secara automatik agar sesuai dengan kandungan.

 1. Ketik baris/lajur yang anda mahu tambahkan baris atau lajur baharu.
 2. Ikon tiga titik akan muncul di sebelah baris dan lajur. Dari sini,
  • Tambah lajur baharu – Pilih ikon tiga titik di atas lajur dan ketik Tambah Lajur.
  • Tambah baris baharu – Pilih ikon tiga titik dari permulaan baris dan ketik Tambah Baris.
Tambahkan lajur atau baris dalam jadual Apple Notes

Anda boleh menambah baris atau lajur kosong untuk mengedit saiz jadual. Walau bagaimanapun, ingat bahawa anda tidak boleh menukar saiz baris/lajur lalai, jadi ia mungkin kelihatan agak ganjil secara keseluruhan.

Untuk memadam lajur atau baris daripada jadual dalam Apple Notes, ulangi langkah di atas dan pilih Padam Lajur atau Padam Baris dengan sewajarnya.

Cara Memadam Lajur atau Baris dalam Jadual Apple Notes

Gunakan Teks, Ruang atau Baris untuk Mengubah Saiz Lajur atau Baris

Apabila anda menambah lajur baharu, Nota melaraskan secara automatik lebar lajur lain dalam jadual. Anda boleh menggunakan teks atau ruang untuk menyesuaikan saiz lajur individu. Begitu juga, anda boleh menggunakan teks atau baris untuk melaraskan ketinggian baris. Ini caranya:

 1. Pilih lajur atau baris yang ingin anda edit.
 2. Untuk menambah saiz a,
  • Lajur – Masukkan teks yang dikehendaki atau gunakan bar ruang untuk memasukkan seberapa banyak ruang yang anda mahu.
  • Baris – Masukkan teks yang dikehendaki atau gunakan kekunci masukkan/kembali untuk meningkatkan ketinggian baris.
Gunakan Teks, Ruang atau Baris untuk Mengubah Saiz Lajur atau Baris

Apabila anda menambah lebar lajur atau ketinggian baris, Nota tidak melaraskan lebar lajur lain secara automatik dalam jadual. Jika lebar atau ketinggian jadual melebihi skop skrin anda, peluncur akan muncul. Anda boleh menggunakannya untuk menavigasi ke bahagian tertentu dalam jadual dengan sewajarnya.

Terdapat jurang beberapa saat untuk apl Nota mendaftarkan semua ruang yang dimasukkan dan memanjangkan lebar lajur.

Cara Menyusun Semula Baris dan Lajur Jadual dalam Nota Apple

Kadangkala, anda perlu melihat data dari sudut yang berbeza. Anda boleh menyusun semula baris dan lajur sedia ada supaya maklumat lebih mudah dicari dan dibaca. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pilih lajur atau baris yang anda mahu alihkan.
 2. Apabila ikon tiga titik muncul, ketik, tahan, seret dan lepaskan baris atau lajur ke lokasi yang dikehendaki.
Cara Menyusun Semula Baris dan Lajur dalam Apple Notes

Syukurlah, tiada had untuk berapa kali anda menyusun semula jadual anda, jadi teruskan mengalihkan teks sehingga anda berpuas hati dengan penampilannya.

Cara Memformat Teks dalam Jadual dalam Nota Apple

Tidak semua bahagian meja anda sama pentingnya. Anda ingin membezakan beberapa data dengan nilai yang lebih tinggi. Anda boleh menggariskan, condong atau teks tebal dalam Apple Notes.

Langkah-langkah ini akan membawa anda ke pilihan pemformatan teks dalam jadual anda:

Pada iPhone/iPad

 1. Ketik dua kali untuk memilih teks.

 2. Ketik > daripada menu kontekstual dan pilih Format.
 3. Berdasarkan keperluan anda, pilih Bold, Italic, Underline, Strikethrough atau Indentation.
Cara Memformat Teks Di Dalam Jadual Apple Notes

Pada macOS

 1. Pilih teks yang ingin anda formatkan.
 2. Ketik ikon Aa dari bar alat dan pilih pilihan yang dikehendaki.
Cara Memformat Teks Di Dalam Apple Notes pada macOS

Apabila menggunakan macOS untuk memformat teks, anda juga boleh menukar warna teks dalam Apple Notes. Pilih teks, klik kanan > Fon > Tunjukkan Warna, dan pilih warna yang anda inginkan.

Cara Menukar Warna Teks dalam Apple Notes

Malangnya, anda tidak boleh menukar warna fon dalam nota daripada iPhone anda. Walau bagaimanapun, jika Apple Notes anda disegerakkan dengan iCloud, perubahan warna juga akan mencerminkan iPhone anda.

Cara Menukar Jadual Menjadi Teks dalam Nota Apple

Anda baru menyedari bahawa anda tidak lagi mahu melihat data anda sebagai jadual. Ia akan mengambil banyak masa untuk menulis semula. Nasib baik, anda tidak perlu menulis semula sendiri. Langkah ini akan membantu anda menukar jadual Apple Notes anda kepada teks:

 1. Ketik mana-mana bahagian dalam meja anda.
 2. Pilih ikon jadual daripada bar alat.
 3. Ketik Tukar kepada Teks.
Cara Menukar Jadual Menjadi Teks dalam Nota Apple

Kini, data anda akan dalam bentuk teks dan bukannya jadual. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu membuat beberapa pengeditan untuk melaraskan ruang atau garisan yang ditambahkan pada jadual.

Ubah saiz Jadual Nota Apple

Walaupun Apple Notes mempunyai faedahnya, daripada penyegerakan iCloud yang lancar kepada nota yang dilindungi kata laluan, ia masih tidak setanding dengan beberapa apl pengambilan nota terbaik. Ambil contoh mengubah saiz jadual dalam Apple Notes; ia boleh menjadi lebih mudah dan lancar.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menukar teks biasa kepada jadual dalam Apple Notes?

Ya, anda boleh menukar teks biasa kepada jadual dalam Apple Notes. Pilih teks yang ingin anda tukar dan klik ikon jadual. Kemudian, anda boleh menyusun semula atau memformat teks dan mengubah saiz jadual seperti yang dikehendaki.

Adakah mungkin untuk membuat jadual bersarang dalam Apple Notes?

Tidak, Apple Notes tidak menyokong jadual bersarang pada masa ini. Jadi, anda tidak boleh memasukkan satu jadual ke dalam jadual yang lain. Walau bagaimanapun, anda boleh mencapai kesan yang sama dengan memasukkan berbilang jadual bersebelahan.

Bolehkah saya menambah imej pada sel dalam jadual?

Tidak, ini adalah satu lagi ciri yang tidak disokong oleh Apple untuk jadual dalam Apple Notes. Walau bagaimanapun, anda boleh menambah imej di atas dan di bawah jadual tanpa perlu bersusah payah.