Notasi: Cara Menambah Subtugas

12

Jika anda sedang mengerjakan projek besar dalam Notion, anda mungkin perlu memecahkan maklumat kepada bahagian yang lebih kecil dan lebih mudah diurus. Di situlah subtugas masuk. Fungsi ini membantu anda menyelaraskan tugas anda, menjadikan anda lebih cekap dan produktif. Panduan ini akan menerangkan cara menyediakan dan menggunakan subtugas dalam Notion.

Notasi: Cara Menambah Subtugas

Menggunakan Subtugas dalam Pangkalan Data Tugas Pengertian Anda

Mari kita mulakan dengan memberi contoh. Katakan anda ingin menulis blog tentang cara terbaik untuk menurunkan berat badan. Anda akan bermula dengan membuat tugasan ibu bapa. Seterusnya, anda boleh membuat sub-tugas untuk membantu anda menyelesaikan projek.

Ini adalah bagaimana ia mungkin kelihatan:

  • Subtugas 1: Penyelidikan
 • Subtugas 2: Rangka
 • Subtugas 3: Draf
 • Subtugas 4: Edit
 • Subtugas 5: Semakan
 • Subtugas 6: Terbitkan
 • Subtugas 7: Mempromosikan melalui media sosial dan/atau saluran lain.

Beberapa subtugas ini mungkin mempunyai subtugas yang berkaitan. Sebagai contoh, pertimbangkan sama ada blog itu mengikut amalan terbaik SEO semasa proses semakan. Itu mungkin termasuk menyemak kata kunci, pautan, perihalan meta, imej yang sesuai, dsb.

Pastikan untuk mempertimbangkan segala-galanya, tidak kira betapa kecilnya, untuk memastikan semua langkah disertakan. Mari kita teruskan kepada cara kita boleh mencipta sub-item dalam Notion.

Cara Menambah Subtugas dalam Notion

Jika anda ingin menambah subtugas pada pangkalan data Notion anda, anda akan gembira mengetahui bahawa ia adalah proses yang agak mudah. Begini caranya:

 1. Klik pada ikon tiga titik mendatar.
 2. Pilih Sub-item di bahagian atas sebelah kanan skrin.
  Mengklik ikon tiga titik mendatar di bahagian atas pangkalan data Notion
 3. Semua tugasan boleh mempunyai sub-tugas. Jika mana-mana daripada ini memerlukan sub-tugas tambahan, anda boleh melakukannya.
 4. Untuk menambah subtugas pada item, tuding pada tugasan.
 5. Klik pada menu lungsur yang muncul, dan tambahkan sub-tugas yang dikehendaki.
  Menyerlahkan sub-item dalam pangkalan data Notion

Cara Menggunakan Ketergantungan dalam Garis Masa Notion

Juga patut disebut di sini ialah cara menggunakan kebergantungan. Anda boleh menggunakan kebergantungan dalam Notion jika satu tugas bergantung pada yang lain untuk menyelesaikan projek. Jadi ambil contoh blog kami; anda hanya boleh menerbitkan jika anda telah menyemak dan mengedit dengan betul.

 1. Klik pada ikon tiga titik mendatar.
  Mengklik ikon tiga titik di bahagian atas pangkalan data Notion
 2. Kemudian klik pada Dependencies.
 3. Anda akan diminta untuk mencipta hubungan jika tiada dalam pangkalan data. Perhubungan diri, secara lalai, dipanggil kebergantungan.
  Memilih Ketergantungan daripada menu pilihan Lihat dalam Notion
 4. Pilih jika anda ingin menunjukkan kebergantungan mengikut induk atau sub-tugas. Kemudian klik pada Cipta Perhubungan Baru.

Sebaik sahaja anda melakukannya, Notion mempunyai fungsi yang kemas yang membolehkan anda melihat kebergantungan dalam paparan garis masa. Pengguna boleh menggambarkan perkara yang perlu diselesaikan sebelum meneruskan.

Ia berfungsi sama seperti cara sub-item berfungsi tetapi membantu dalam memetakan secara visual perkara yang perlu dilakukan dengan menunjukkan anak panah arah. Dengan cara ini, anda boleh melihat sebarang kemungkinan sekatan jalan raya lebih awal, jadi projek itu terus berjalan. Sub-tugas adalah sama penting apabila anda membuat senarai tugasan dalam Notion.

Cara Melihat Subtugas dan Ketergantungan pada Halaman dalam Notion

Jika anda ingin melihat subtugas dan kebergantungan pada halaman, anda hanya perlu memilih untuk menunjukkan Sub-item sebagai bahagian halaman.

 • Menu Pilihan akan menunjukkan cara semua bahagian tugas dan projek anda bersambung.
 • Pilih perkara yang anda mahu paparkan (tarikh tamat tempoh, dsb.), dan kemudian halaman akan muncul.

Apabila subtugasan muncul sebagai halaman yang berasingan, menambah tugasan baharu yang anda rasa sesuai mungkin memudahkannya.

Menggunakan Subtugas dalam Notion

Jika anda sedang mengerjakan projek besar dalam Notion, memecahkannya kepada bahagian yang lebih kecil atau subtugas boleh membantu anda mengurusnya. Proses ini juga membolehkan anda mengenal pasti dengan siapa anda mesti bekerjasama untuk memindahkan projek ke kesimpulan yang berjaya.

Selain daripada subtugas, anda harus menyemak widget Notion terbaik untuk meningkatkan produktiviti anda.

Soalan Lazim

S: Berapa banyak subtugas yang boleh anda tambahkan dalam Notion?

J: Notion membolehkan anda membuat seberapa banyak subtugas yang anda suka. Tetapi untuk bermula, jangan lupa untuk mendayakannya dalam ruang kerja. Pergi ke pangkalan data tugas semasa atau klik pada butang tiga titik. Dengan mengklik pada Sub-item dan Hidupkan sub-item, anda sudah bersedia untuk pergi.

S: Apakah faedah fungsi subtugas Notion?

J: Manfaat utama ialah anda boleh menumpukan pada butiran terkecil yang berkaitan dengan tugas. Pengurus projek dan pasukan mengurangkan pembaziran dan menyelaraskan projek untuk kecekapan. Secara umum, ketelusan projek dan kerja dalaman ditingkatkan.

S: Apakah yang penting untuk dipertimbangkan semasa membuat subtugasan?

J: Ingat bahawa subtugas mesti merupakan elemen isu induk. Oleh itu, subtugas itu tergolong dalam projek yang sama dengan isu induk. Subtugas boleh diperhatikan pada skrin utama.