Nothing Ear (2) vs. AirPods Pro 2: Mana satu yang patut anda beli?

71
Tiada apa-apa Ear 2 vs AirPods Pro 2

Tiada apa-apa melancarkan fon telinga TWS (Stereo Wayarles Sejati) pertamanya pada tahun 2021. Ia merupakan satu kejayaan besar, dan Tiada apa-apa yang meneruskan legasi yang sama dengan Nothing Ear (2) pada tahun 2023. Walau bagaimanapun, jika anda bercadang untuk membeli satu untuk peranti Apple anda, anda mungkin keliru antara AirPods Pro 2 dan Nothing Ear (2).

Jika anda berada dalam senario ini, saya telah membandingkan Nothing Ear (2) dan AirPods Pro 2 secara bersebelahan untuk melihat yang mana antara fon telinga generasi kedua ini lebih baik. Pada penghujung panduan ini, anda boleh membuat keputusan pembelian yang lebih baik di antara mereka, bergantung pada keperluan anda.

AirPods Pro 2 lwn. Nothing Ear (2) – Spesifikasi

Spesifikasi AirPods Pro 2 Tiada Telinga (2)
Pemproses H2 Tidak diketahui
Penarafan IPX IPX4 IP54 (putik), IP55 (sarung)
Bluetooth 5.3 5.3
Saiz dan berat (putik) 1.22 x 0.86 x 0.94 inci, 0.19 auns, 5.3 gram 1.1 x 0.8 x 0.9 inci, 0.2 auns, 5.6 gram
Saiz dan berat (sarung pengecas) 1.78 x 0.85 x 2.39 inci, 1.79 auns, 51 gram 1.8 x 0.9 x 2.4 inci, 2 auns, 56.6 gram
Hayat bateri 7 jam, 30 jam dengan kes pengecasan 6.3 jam, 36 jam dengan kes pengecasan
Pengecasan tanpa wayar ya ya

Di atas kertas, spesifikasi AirPods Pro 2 dan Nothing Ear (2) kelihatan serupa, dengan sedikit perbezaan. Namun, semuanya bergantung kepada prestasi mereka dalam kehidupan seharian.

Bagi ciri, Nothing Ear (2) mempunyai pemacu bersaiz 11.6mm untuk output audio, yang lebih sedikit daripada pemacu 11mm AirPods Pro 2. Tambahan pula, Nothing Ear (2) mempunyai ANC Diperibadikan, Profil bunyi yang diperibadikan, Cari fon telinga Saya dan Ujian Kesesuaian Petua Telinga. AirPods Pro 2, sebaliknya, juga mempunyai ciri yang serupa seperti ANC, Audio Spatial Peribadi, Cari Saya dan Ujian Kesesuaian Petua Telinga.

Reka bentuk

Earbud AirPods Pro 2

Walaupun Apple mempunyai bahasa reka bentuk tandatangannya, Tiada apa-apa yang gagal. Anda tidak akan menemui banyak perubahan dalam reka bentuk AirPods Pro 2 berbanding generasi sebelumnya. Walau bagaimanapun, ia masih boleh dibezakan oleh sesiapa sahaja yang mengetahui rupa AirPods Pro.

Tiada Earbuds Telinga 2

Tiada apa-apa Ear (2) mengambil pendekatan berbeza untuk menonjol, walaupun. Ia didatangkan dengan reka bentuk yang telus sepenuhnya serupa dengan generasi sebelumnya, dan jika anda mengikuti perkembangan teknologi, anda akan melihat Nothing Ear (2) serta-merta apabila anda melihatnya.

Mengenai kes itu, sarung Nothing Ear (2) tidak mempunyai sebarang helah dan mempunyai reka bentuk yang sama seperti pendahulunya. Walau bagaimanapun, AirPods Pro 2, sebaliknya, mempunyai gelung lanyard pada sisi sarung, membolehkan anda melampirkannya pada apa-apa dan membawanya ke sekeliling. Juga, gril pembesar suara di bahagian bawah untuk memainkan bunyi yang berbeza, termasuk Cari Saya.

Walaupun, anda akan mendapati satu perbezaan yang ketara apabila ia berkaitan dengan perlindungan sarung dan tunas. AirPods Pro 2 menampilkan penarafan IPX4 untuk kedua-dua sarung dan tunas. Sebaliknya, Nothing Ear (2) menampilkan penarafan IP54 untuk tunas dan penarafan IP55 untuk kes itu, yang boleh menjadi masalah besar bagi sesetengah daripada anda.

Kawalan sentuh

AirPods Pro 2 dan Nothing Ear (2) menyokong kawalan sentuhan pada batang fon telinga. Walau bagaimanapun, yang pada Nothing Ear (2) mempunyai responsif dan maklum balas sentuhan yang lebih baik daripada apa yang kami dapat pada AirPods Pro (generasi ke-2).

Mencubit batang Nothing Ear (2) membolehkan anda memainkan/menjeda, menjawab atau menutup panggilan sambil menekan dua kali ia akan melangkau media ke hadapan atau menolak panggilan, dan kemudian menekan tiga kali ia akan kembali ke media sebelumnya. Akhir sekali, menekan dan menahan mana-mana fon telinga akan bertukar antara mod ANC dan Transparency.

Selain itu, jika anda ingin melaraskan kelantangan dan pembantu suara peranti anda yang disambungkan, anda boleh menetapkan gerak isyarat tolak dan tahan dua kali pada kedua-dua fon telinga, yang mungkin tidak selesa.

Kawalan sentuhan AirPods Pro 2

Sebaliknya, AirPods Pro 2 Apple menampilkan penderia Force di mana anda perlu menekan batang fon telinga dengan sedikit tekanan, yang boleh menjadi pelik pada mulanya, tetapi anda akan terbiasa dengannya tidak lama lagi. Anda mendapat kawalan sentuhan yang sama seperti Nothing Ear (2), tetapi anda perlu meleret dan bukannya gerak isyarat tolak dan tahan dua kali apabila ia berkaitan dengan kawalan kelantangan.

Kualiti audio

Kualiti Audio AirPods Pro 2

Salah satu ciri paling menarik yang anda akan dapat pada AirPods Pro 2 ialah ciri Audio Spatial yang mencipta pengalaman 360 dalam apl dengan sokongan Dolby Atmos. Kualiti audio pada AirPods Pro 2 adalah lebih baik apabila anda membandingkannya dengan generasi sebelumnya dan mempunyai Pembatalan Bunyi Aktif, Audio Spatial Peribadi dan Ketelusan Suaian yang lebih baik, terima kasih kepada cip H2 baharu.

Bunyinya lebih seimbang pada AirPods Pro 2, yang sesuai untuk hampir semua orang, tetapi jika anda seorang yang bermain-main dengan penyamaan, anda perlu menggunakan Nothing Ear (2).

Tiada Kualiti Audio Ear 2

Apabila ia datang kepada Nothing Ear (2), ia tidak mempunyai ciri Audio Spatial, tetapi ia mempunyai profil bunyi yang diperibadikan dan penyamaan yang boleh disesuaikan. Selain itu, apabila bercakap tentang bunyi, anda akan mendapati lebih banyak bass dengan vokal semula jadi yang kadangkala boleh membuat treble keras. Akhir sekali, Nothing Ear (2) juga boleh menghasilkan audio Hi-Res, bermakna anda boleh memainkan sehingga 1Mbps pada frekuensi sehingga 24bit/192kHz.

Kualiti panggilan

Tidak banyak perbandingan mengenai kualiti panggilan sejak AirPods Pro 2 menghancurkan Nothing Ear (2) di sini. Walau bagaimanapun, jika anda mendapatkan Nothing Ear (2) untuk diri anda sendiri, kualiti mikrofon mungkin sedikit lembik kerana ia tidak mencapai tahap tertinggi. Sebaliknya, AirPods Pro 2 ialah salah satu fon telinga TWS terbaik di pasaran dengan kualiti mikrofon yang cemerlang, dan anda tidak perlu berkompromi dalam apa jua perkara, sama ada anda sedang membuat panggilan atau merakam audio/video.

Ketersambungan

Mengenai ketersambungan, Nothing Ear (2) dan AirPods Pro (generasi ke-2) mempunyai sokongan Bluetooth 5.3, membolehkan mereka menyambung ke berbilang peranti dan bertukar antara peranti dengan lancar. Walau bagaimanapun, anda tidak mempunyai sebarang had sistem pengendalian, dan ia akan bertukar antara mereka dengan ciri Sambungan Dwi. Sebaliknya, AirPods Pro 2 membenarkan anda bertukar antara peranti Apple sahaja, yang bagus jika anda berada dalam ekosistem Apple.

Tambahan pula, Nothing Ear (2) mempunyai sokongan untuk audio Hi-Res dan codec LDAC 5.0 untuk penstriman audio resolusi tinggi melalui Bluetooth. Malangnya, anda tidak akan menemui ini pada AirPods Pro 2, yang boleh menjadi sesuatu yang anda perlu berhati-hati jika anda seorang ahli audio.

Hayat bateri

Tiada apa-apa hayat bateri telinga 2

Menurut Nothing, Ear (2) mempunyai cip tersuai yang meningkatkan hayat bateri. Ia juga menampilkan pengecasan pantas, bermakna dengan pengecasan selama 10 minit, anda boleh mendengar sehingga 8 jam dengan ANC dimatikan. Tetapi apabila anda menggunakannya dengan ANC dihidupkan, anda akan mendapat lebih kurang 4 jam hayat bateri dengan sekali cas. Dan dengan kes pengecasan, anda boleh memanjangkannya sehingga 36 jam.

Hayat bateri AirPods Pro 2

AirPods Pro 2 mengambil kek dengan hayat bateri selama 6 jam dengan ANC pada satu pengecasan, dan ditambah dengan kes pengecasan; anda mendapat kira-kira 30 jam masa main balik dengan ANC. Selain itu, anda akan mendapat kira-kira 7 jam main balik dengan ANC dimatikan dan 5.5 jam dengan Audio Spatial. AirPods Pro 2 menyokong pengecasan pantas, tetapi anda boleh mendengar sehingga sejam dengan pengecasan selama 5 minit.

penetapan harga

Anda boleh membeli AirPods Pro generasi ke-2 untuk $249, sama seperti harga pelancaran generasi sebelumnya. Anda boleh menemuinya pada harga penuh di Kedai Apple, tetapi anda mungkin mendapatinya lebih murah sedikit di penjual pihak ketiga.

Sebaliknya, yang Tiada Telinga (2) berharga $149, iaitu 50% lebih tinggi daripada pendahulunya, membawanya ke pasaran pembatalan hingar bajet, dan 100$ lebih murah daripada AirPods Pro gen ke-2. Walaupun lebih berpatutan, anda tidak akan menemuinya di semua negara kerana ia tersedia di negara terpilih seperti India dan UK.

Fon telinga premium manakah yang patut anda dapatkan?

Memutuskan perkara yang perlu anda dapatkan antara AirPods Pro 2 dan Nothing Ear (2) adalah mudah. Jika anda mempunyai satu atau beberapa peranti Apple, seperti iPhone, iPad, Mac atau Apple TV, hanya gunakan AirPods Pro 2. Ia akan memberikan anda lebih nilai apabila anda berada dalam ekosistem Apple dan menggunakan sepenuhnya potensi.

Selain itu, jika anda mempunyai telefon Android atau PC Windows, anda harus menggunakan Nothing Ear (2) kerana ia akan memberikan anda pengalaman yang baik seperti AirPods Pro 2. Ia menggunakan Fast Pair Google dan Microsoft’s Swift Pair untuk menyambung dan bertukar antara peranti.

Walau bagaimanapun, jika anda kurang bajet dan tidak mampu membeli AirPods Pro (gen ke-2), anda boleh menggunakan Nothing Ear (2). Walaupun begitu, anda memerlukan apl Nothing X untuk mengawal cirinya pada iOS, dan ia tidak akan mempunyai pertukaran yang lancar antara peranti Apple. Akhirnya, pilihan terpulang kepada anda dan keperluan anda.

Kesimpulan…

Saya harap perbandingan spesifikasi demi spesifikasi antara AirPods Pro (gen ke-2) dan Nothing Ear (2) ini dapat memudahkan keputusan pembelian anda.

Yang manakah anda akhirnya beli? Beritahu saya dalam ulasan.

Baca lebih lanjut:

  • AirPods Pro 2 lwn AirPods Pro: Mana yang lebih baik?
  • Cara menetapkan semula AirPods dan AirPods Pro anda
  • Perkara yang perlu dilakukan dengan AirPods lama atau hampir mati

Profil Pengarang

Sajid

Sajid ialah graduan Kejuruteraan Elektronik dan Komunikasi yang suka menulis tentang teknologi. Dia amat berminat untuk menulis tentang Android, iOS, Mac dan Windows. Anda akan mendapati dia menonton Anime atau Marvel apabila dia tidak menulis.