NSA Berkongsi Petua Keselamatan untuk Pengguna Android dan iPhone

23
nextpit Kajian Sebelah Apple iPhone 15
© nextpit

Walaupun ciri keselamatan pada telefon pintar telah bertambah baik selama ini, begitu juga dengan ancaman seperti eksploitasi klik sifar. NSA (Agensi Keselamatan Negara) telah berkongsi langkah terbaharu yang boleh melindungi peranti mudah alih kami daripada serangan canggih tersebut.

Dalam garis panduan baharu yang diterbitkan oleh jabatan Cybersecurity agensi (melalui iDropnews), senarai panjang kelemahan telah ditangani. Kebanyakan langkah pencegahan hanya memerlukan langkah asas untuk melindungi peranti anda. Mengikuti mereka boleh menambah perlindungan penting.

Petua NSA untuk mengelakkan serangan sifar klik

Antara senarai itu termasuk eksploitasi klik sifar, yang digambarkan sebagai serangan siber lanjutan yang tidak memerlukan sebarang interaksi dengan pengguna. Pelakon boleh mengakses peranti anda atau mencuri data anda serta perisian pengintip tumbuhan tanpa pengetahuan anda.

Seperti yang dicadangkan oleh NSA, langkah berjaga-jaga yang paling ketara bagi pengguna ialah mematikan peranti mereka sekali seminggu untuk memerangi ancaman itu. Selain itu, anda disyorkan untuk mengelak daripada menyambung ke rangkaian Wi-Fi awam dan juga memastikan peranti Android atau iPhone anda dikemas kini dengan kemas kini keselamatan terkini.

Petua baharu NSA dalam menghalang klik sifar pada Android dan iPhone

Garis panduan baharu NSA dalam mencegah serangan berniat jahat, eksploitasi sifar klik dan banyak lagi / © Agensi Keselamatan Negara

Pada nota yang sama, agensi itu turut menyenaraikan spear-phishing, kaedah untuk memasang perisian hasad ke dalam telefon pintar melalui e-mel dengan matlamat untuk mencuri maklumat sensitif seperti butiran akaun bank. Ini juga boleh dielakkan jika anda mematikan telefon bimbit anda sekurang-kurangnya sekali seminggu dan memastikan apl anda dikemas kini mengikut NSA.

Terdapat petua tambahan untuk mengurangkan ancaman lain, tertumpu pada serangan rangkaian dan pengumpulan data sensitif termasuk foto, video dan rakaman audio. Walau bagaimanapun, kebanyakan langkah ini memerlukan langkah tambahan seperti menggunakan sarung lemas mikrofon dan mengelakkan perbualan sensitif berhampiran peranti ini.

Selain daripada petua ini, anda sentiasa boleh melindungi peranti anda dengan melakukan tindakan mudah seperti tidak mengklik pautan atau lampiran yang mencurigakan dalam mesej dan e-mel serta menggunakan kata laluan yang panjang dan kukuh. Anda juga boleh mengaktifkan ciri keselamatan terbina dalam seperti Perlindungan Peranti Dicuri pada iPhone dan 2FA serta kunci keselamatan pada Android.

Adakah anda mempunyai langkah keselamatan lain untuk disyorkan? Kami akan gembira mendengar mereka dalam komen.

Melalui: iDropnews
Sumber:
NSA