OnePlus 12 Boleh Mengambil Foto Lebih Baik dengan Kamera seperti iPhone 15

81
Bulatan kamera konsep oneplus 11 NextPit
© nextpit

Jabatan kamera tidak selalu menjadi ciri terbaik pada telefon pintar OnePlus, tetapi peranti ini tidak lekang jika dibandingkan dengan telefon kamera mewah daripada Samsung atau Google. Sebaliknya, OnePlus terus meningkatkan pengimejannya secara generasi, dan itu juga dijangkakan pada unggulan OnePlus 12 yang akan datang.

Bagi OnePlus 11 (ulasan), OnePlus memberikannya kemas kini kamera yang sederhana dengan set sensor tiga kamera baharu bersama-sama penalaan Hasselblad yang sama. Ternyata OnePlus 12 juga akan menggunakan persediaan yang dikemas kini, yang boleh meletakkannya setanding dengan penembak terkemuka lain daripada orang seperti Galaxy S23 atau Pixel 8 (ulasan), berdasarkan butiran yang dikongsi oleh Stesen Sembang Digital yang bocor.

Sistem tiga kamera baharu OnePlus 12 dengan periskop

Menurut sumber itu, OnePlus 12 membawa sensor utama Sony IMX966 50 MP baharu dengan apertur f/1.7 dan OIS. Ia menambah saiz sensor diukur pada 1/1.4-inci dan akan menggunakan susun atur dwi-lapisan yang serupa dengan apa yang terdapat pada iPhone 15 dan iPhone 15 Plus (ulasan). Penderia jenis ini harus menghasilkan sensitiviti yang lebih baik dan julat dinamik yang lebih luas apabila merakam dalam senario cahaya malap berbanding reka bentuk konvensional.

Sama seperti OnePlus Open yang boleh dilipat, OnePlus 12 juga disebut-sebut akan membuang kamera telefoto dan sebaliknya mempunyai kamera periskop 64 MP dengan zum optik 3x. Sementara itu, kamera ultralebar 48 MP nampaknya tidak berubah dengan saiz sensor 1/2 inci, pandangan fokus 115 darjah dan apertur f/2.2 yang sama.

OnePlus 12 memaparkan

Paparan OnePlus 12: Lama (kiri) lwn muka baharu (kanan) peranti berdasarkan unit prototaip. / © OnLeaks

Walau bagaimanapun, tiada perkataan mengenai spesifikasi snapper selfie sama ada terdapat perubahan besar seperti saiz sensor yang lebih besar atau resolusi yang lebih tinggi. Perlu diingatkan bahawa kamera hadapan 16 MP semasa pada OnePlus 11 hanyalah perubahan kecil kepada OnePlus 10T tahun lepas. Oleh itu, adalah selamat untuk mengatakan bahawa kita mungkin melihat peningkatan seperti menambah rakaman video 4K dalam penembak khusus ini.

OnePlus 12 spesifikasi lain dan tarikh keluaran

Apabila bercakap mengenai spesifikasi lain, OnePlus 12 boleh dikuasakan oleh Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 SoC, dan ia mungkin telefon bimbit OnePlus pertama yang mempunyai 24 GB RAM. Selain itu, mungkin tidak ada perubahan besar pada bahagian luar seperti yang dicadangkan oleh pemaparan, walaupun kita mungkin melihat bezel yang lebih nipis di sekeliling paparan dan swafoto lubang tebuk berpusat.

Menurut khabar angin, OnePlus akan melancarkan OnePlus 12 di China pada bulan Disember, ia akan diikuti dengan pengumuman global pada Januari 2024 manakala ketersediaan sebenar, termasuk di AS dan Eropah, mungkin bertepatan pada bulan yang sama.

Apakah pendapat anda tentang spesifikasi kamera OnePlus 12? Adakah anda fikir ia akan memberikan kualiti pengimejan yang menarik sebagai pesaingnya? Jangan ragu untuk menghubungi kami dengan jawapan anda di bahagian komen.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya