OnePlus 12 dan 11 Mendapat Keupayaan AI Vital Baharu

11
Paparan OnePlus 12 nextpit
© nextpit

Tidak seperti pada Galaxy S24 Samsung yang mendapat ciri AI yang serba baharu dan hebat, OnePlus melancarkan OnePlus 12 dengan penekanan terutamanya pada perubahan perkakasan utama. Mujurlah, ini tidak bermakna OnePlus 12 (ulasan) tidak mendapat apa-apa cinta AI sama sekali. Kemas kini perisian tegar kemas kini baharu dengan ciri dikuasakan AI nampaknya dilancarkan kepada model OnePlus 12 dan 11 di China, dan itu juga boleh mencecah varian global dalam beberapa minggu akan datang.

  • Jangan ketinggalan: Galaxy AI diuji—Sejauh manakah ciri AI baharu Samsung?

Seperti yang dilihat pertama kali di Reddit (melalui Mishaal Rahman), pengguna OnePlus 12 dan OnePlus 11 (ulasan) dengan model Cina telah menerima kemas kini perisian bersaiz sederhana sebagai sebahagian daripada tampungan dan pembaikan Januari biasa ColorOS 14. Perisian tegar dilabelkan sebagai PHB110_14.0.0.405 dan 14.0.0.403 pada OnePlus 12 dan 11, masing-masing.

Ciri AI baharu tiba pada OnePlus 12 dan OnePlus 11

Bersama-sama dengan pembetulan pada pengimbasan cap jari dan perubahan lain, kemas kini ini termasuk beberapa ciri AI yang mula diperkenalkan buat kali pertama pada peranti OnePlus. Iaitu, ini memperkenalkan AI Summarizer, AIGC Remover, dan Article Summarizer. Terdapat juga sebutan mengenai peningkatan kepada Breeno Touch, yang merupakan fungsi berasaskan pembantu syarikat di China.

Ciri OnePlus AI dihantar ke OnePlus 12 dan 11

OnePlus melancarkan kemas kini baharu yang menambahkan ciri AI pada OnePlus 12 dan 11 / © Reddit/u/milkyteapls

Mengenai AI Summarizer, changelog menerangkan ciri tersebut sebagai summarizer panggilan telefon di mana maklumat penting kemudiannya diekstrak, seperti masa, tindakan untuk diselesaikan dan ringkasan keseluruhan panggilan. Ringkas AI juga tersedia untuk artikel, yang sepatutnya berfungsi sama dengan ringkasan halaman web Samsung pada Galaxy S24 melalui Galaxy AI.

Satu lagi entri sedia AI dipanggil AIGC Remover dan muncul sebagai pengambilan OnePlus pada editor foto Google Magic Eraser yang boleh mengalih keluar objek yang tidak diingini daripada foto. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada ini menyokong pengeditan generatif dengan serupa dengan versi Galaxy AI Samsung atau Editor Ajaib Google yang dirangsang.

Pada masa ini, tiada garis masa apabila kemas kini serupa akan tiba untuk peranti OnePlus 12 dan 11 bukan Cina. Kemungkinan telefon pintar Terbuka (ulasan) boleh lipat OnePlus juga akan mendapat perisian tegar.

Begitu juga, tiada kata-kata mengenai apabila kami mendapat ciri berasaskan AI yang hebat seperti Circle to Search dan terjemahan panggilan telefon secara langsung kepada peranti Android OnePlus dan bukan Samsung. Kemungkinan Samsung dan Google mungkin berhasrat untuk membuat beberapa entri popular eksklusif untuk telefon bimbit mereka.

Antara fungsi Galaxy AI baharu yang manakah anda ingin lihat ditambahkan pada telefon pintar OnePlus? Kongsi dengan kami cadangan anda di bahagian komen.

Melalui: X/u/MishaalRahman
Sumber:
Reddit, OnePlus