OnePlus 12 Mungkin Melebihi Terbuka dengan Penderia Kamera Susun Lebih Baik

29
nextpit OnePlus Open Camera
© nextpit

Walaupun OnePlus Open (ulasan) ialah telefon pintar boleh lipat pertama daripada syarikat itu, peranti itu tiba dengan perkakasan halus yang meletakkan modul kameranya antara yang terbaik dalam kelasnya. Walau bagaimanapun, nampaknya OnePlus 12 yang akan datang boleh mengatasi keupayaan pengimejan Open dengan sensor kamera yang lebih baik dan lebih baharu.

  • Jangan ketinggalan ini: Ujian buta kamera bagi telefon kamera terbaik pada tahun 2023

Sensor bertindan dwi-lapisan yang lebih baik pada OnePlus 12

Selepas Apple memperkenalkan sensor bertindan pada iPhone 15 (ulasan), jenama China lain juga telah mula menggunakan teknologi serupa. Terutamanya, OnePlus menggunakan penderia tindanan dwi-lapisan Sony Lytia 808 pada Open. Pertama kali dijangkakan bahawa OnePlus 12 akan mengambil kesempatan daripada komponen yang sama. Walau bagaimanapun, kini telah disahkan bahawa perdana OnePlus bata akan menggunakan versi sensor yang berbeza, yang akan menjadi yang dinaik taraf.

OnePlus menyiarkan butiran pada akaun Weibo mereka (melalui GSMArena), yang juga berfungsi sebagai penggoda untuk OnePlus 12. Pada asasnya, sensor Lytia baharu akan diumumkan bersama pelancaran tempatan peranti itu yang sepatutnya bermula pada Disember ini, diikuti dengan pengumuman global pada 2024.

OnePlus 12 ditetapkan untuk menggunakan penderia kamera bertindan dwi-lapisan Sony Lytia baharu

OnePlus menggoda penderia bertindan Sony Lytia baharu untuk debut pada OnePlus 12 / © OnePlus

Tidak banyak maklumat atau model penderia telah dibentangkan, tetapi ia berkemungkinan model yang lebih tinggi daripada Lytia 808. Antara beberapa keupayaan penderia boleh termasuk kepekaan yang lebih tinggi kepada cahaya dan menangkap butiran yang lebih tajam yang seterusnya menghasilkan foto dan video yang lebih baik. Ia juga tidak jelas bagaimana kamera OnePlus 12 akan bersaing dengan iPhone 15 Pro dan Samsung Galaxy S24 yang akan datang.

Selain OnePlus, Oppo dan Realme juga boleh melengkapkan telefon kamera mereka dengan penderia Lytia yang tidak diumumkan yang sama, yang bukanlah satu kejutan besar memandangkan jenama ini berada di bawah payung yang sama seperti BKK.

Sampel kamera pertama OnePlus 12

Sampel kamera awal daripada OnePlus 12 dikongsi oleh ketua syarikat China. / © OnePlus

Tangkapan kamera awal OnePlus 12

Menariknya, ketua OnePlus di China berkongsi satu set foto yang ditangkap oleh OnePlus 12. Tangkapan itu melenturkan julat dinamik tinggi dan konsistensi warna kamera yang diambil pada tiga tahap zum berbeza, termasuk zum lebar, 3x dan 6x. Walau bagaimanapun, mungkin juga dua yang terakhir hanyalah imej yang dipangkas daripada penderia utama dan bukannya daripada penderia telefoto yang lain.

Selain daripada modul kamera yang dinaik taraf, OnePlus 12 turut menampilkan skrin OLED baharu dengan resolusi 2K dan 2600 nits kecerahan puncak, yang dibuat oleh pengeluar paparan BOE. Selain itu, OnePlus 12 harus dikuasakan oleh SoC Snapdragon 8 Gen 3 ditambah dengan sehingga 24 GB RAM. Bateri 5,400 mAh yang lebih besar yang menyokong pengecasan tanpa wayar juga dikhabarkan akan melengkapkan silikon.

Dengan teknologi ini, adakah anda fikir OnePlus, dengan telefon kameranya, kini telah mengejar pesaingnya yang terkemuka dalam jabatan kamera? Beritahu kami tentang pendapat anda dalam ulasan.

Melalui: GSMArena
Sumber:
Weibo (OnePlu), Weibo