OnePlus 12 Mungkin Mengalahkan Matahari dengan Paparan Ultra Cerah Baharunya

31
ujian nextpit oneplus 11 08
© nextpit

Sebagai tambahan kepada sistem kamera yang dikemas kini yang baru-baru ini bocor, OnePlus 12 juga boleh menampilkan paparan yang lebih lebar sedikit. Tetapi lebih daripada kawasan tontonan tambahan, panel baharu juga boleh mengeluarkan tahap kecerahan lebih tinggi daripada pada iPhone 15 Pro Max dan malah daripada Galaxy S24 Ultra yang akan datang.

  • Baca juga: Telefon pintar Samsung Galaxy manakah yang patut anda beli pada tahun 2023?

Menurut Stesen Sembang Digital, OnePlus 12 menampilkan skrin OLED LTPO 6.8 inci dalam nisbah 19.8:9 yang lebih pendek dan ia akan dibekalkan oleh BOE dan bukannya Samsung seperti yang dilihat dari OnePlus 11 (semakan). Spesifikasi skrin juga didedahkan untuk membawa kadar penyegaran 120 Hz yang sama dan resolusi 1,440 × 3,168 piksel, tetapi yang lebih penting, ia dikatakan boleh menghasilkan 2,600 nits pencahayaan puncak.

Jika dibandingkan dengan iPhone 15 Pro Max semasa (ulasan) dengan kecerahan maksimum pada 2,000 nits, paparan OnePlus 12 akan menjadi 600 nits lebih tinggi. Tetapi perlu diingatkan bahawa perbezaan itu tidak akan diterjemahkan secara langsung secara linear. Sebagai contoh, 30 peratus lebih nits tidak akan menyebabkan OnePlus 12 sama-sama menjadi 30 peratus lebih cerah sama sekali.

Perbandingan Kecerahan Puncak

Model Kecerahan Puncak
OnePlus 12 2,600 nits (khabar angin)
Apple iPhone 15 Pro Max 2,000 nits
Samsung Galaxy S24 Ultra 2,500 nits (khabar angin)

Walau bagaimanapun, nits tambahan masih akan bermanfaat untuk kegunaan luar, terutamanya dalam keadaan cerah yang cerah, di mana kecerahan maksimum atau HBM (mod kecerahan tinggi) dalam telefon pintar kebanyakannya diaktifkan. Begitu juga, OnePlus 12 akan mendahului sedikit daripada paparan Samsung Galaxy S24 Ultra yang dilaporkan memuncak antara 2,200 dan 2,500 nits.

OnePlus 12 memaparkan

Paparan OnePlus 12: Lama (kiri) lwn muka baharu (kanan) peranti berdasarkan unit prototaip. / © OnLeaks

Dalam catatan yang sama di Weibo, pembocor itu membayangkan bahawa OnePlus memperkenalkan konfigurasi teratas dengan 24 GB RAM dan 1 terabait storan untuk telefon bimbit. Ini bertepatan dengan laporan sebelum ini dan bukan satu kejutan besar selepas OnePlus telah pun melancarkan Ace 2 Pro yang terikat China dengan pilihan yang sama.

Spesifikasi OnePlus 12 lain yang perlu diberi perhatian termasuk sensor utama Sony IMX966 50 MP baharu, kamera periskop 64 MP dan kapasiti bateri 5400 mAh. SoC Snapdragon 8 Gen 3 juga harus menerajui bahagian dalam peranti.

OnePlus dikhabarkan akan melancarkan peranti itu terlebih dahulu di China pada Disember ini. Menurut khabar angin, ia boleh melancarkan OnePlus 12 secara global menjelang Januari 2024, walaupun tarikh sebenar belum didedahkan. Ini akan menarik untuk dilihat kerana Galaxy S24 juga dijangka akan mula rasmi pada bulan yang sama, khususnya pada 18 Januari menurut Ice Universe.

Adakah anda ingin menaik taraf kepada OnePlus 12 tahun depan? Atau mungkin, adakah anda lebih suka mendapatkan Galaxy S24? Anda dialu-alukan untuk memukul kami dengan jawapan anda dalam ulasan.

Melalui: GSMArena
Sumber:
Weibo


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya