OnePlus 12: Perkara Teratas Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Ia Dilancarkan

25
OnePlus 12 warna marmar hijau putih
© OnePlus

OnePlus 12 ialah salah satu telefon pintar yang paling dinanti-nantikan untuk mencecah penghujung tahun 2023. Berikutan banyak penggoda, OnePlus telah menetapkan tarikh rasmi apabila OnePlus 12 akan diumumkan. Sebelum kita tiba di hari istimewa itu, berikut ialah segala-galanya yang anda perlukan untuk mengetahui tentang peranti utama, daripada spesifikasi dan ciri kepada harga dan ketersediaan.

Bilakah OnePlus 12 akan dilancarkan dan dikeluarkan?

OnePlus mengesahkan bahawa mereka akan memperkenalkan OnePlus 12 pada 5 Disember 2024 jam 2:30 petang waktu tempatan di China. Ia berlaku sehari selepas ulang tahun ke-10 syarikat itu. Pada masa yang sama, mereka membuka prapesanan manakala ketersediaan sebenar dibayangkan akan bermula pada 9 Disember, sekurang-kurangnya di dalam negara.

OnePlus tidak mendedahkan sebarang butiran mengenai jadual khusus untuk pengumuman global itu. Tetapi pembocor terkenal Max Jambor percaya ini akan berlaku lebih awal pada bulan Januari. Acara promosi semasa mencadangkan ini mungkin pada 23 Januari, yang akan menjadi hari kempen berakhir. Di samping itu, kemungkinan besar mereka akan mengambil bahagian di kedua-dua Amerika Syarikat dan India, yang merupakan dua pasaran utama jenama itu.

Pra-pesanan untuk pasaran yang tinggal harus bermula pada masa yang sama ia akan rasmi untuk pasaran antarabangsa, manakala penghantaran juga harus bermula pada minggu yang sama dengan hari pelancaran.

Apakah reka bentuk dan warna OnePlus 12?

Hampir semua rupa OnePlus 12 sudah pun didedahkan melalui penggoda dan promosi. Pertama, peranti ini menampilkan rupa lelaran daripada OnePlus 11. Di bahagian belakang, ia mempunyai pulau kamera bulat yang menempatkan kamera dan penderia. Ini mempunyai cincin logam yang membalut pulau dan mengalir ke tepi kiri belakang.

Reka bentuk dan warna OnePlus 12

Semua warna OnePlus 12 termasuk putih dan hijau marmar baharu / © OnePlus

Terdapat juga jalur warna putih yang baharu, dan dari segi rupa, ini akan diperbuat daripada kaca bersama-sama dengan pilihan hijau yang mempunyai kemasan marmar. Hitam mempunyai tekstur berpasir, walaupun tidak jelas sama ada ia diperbuat daripada kaca atau logam. Semua warna dikatakan diilhamkan oleh rona alam, terutama untuk warna hijau.

OnePlus mengekalkan banyak komponen luaran tidak berubah pada OnePlus 12, dan itu meliputi peluncur amaran di sebelah kiri dan set kunci biasa di sebelah kanan. Akhir sekali, port USB-C masih diapit oleh jeriji pembesar suara di bahagian bawah.

Paparan OnePlus 12 lebih besar dan lebih cerah

Nampaknya, bezel yang lebih nipis boleh menghasilkan estet skrin tambahan pada OnePlus 12. Ia dijangka menampilkan skrin LTPO OLED yang lebih lebar dengan saiz pepenjuru 6.8 inci. Selain itu, paparan baharu itu dibekalkan oleh BOE dan mengeluarkan 2,600 nits kecerahan puncak. Jumlahnya secara drastik jauh lebih tinggi daripada 1300 nits pada OnePlus 11 (ulasan).

Paparan OnePlus 12 mengekalkan tepi kaca sedikit melengkung pada skrinnya. Sama ada ini mungkin menggunakan kadar penyegaran yang tidak berubah pada 120 Hz atau dinaikkan ini kepada 144 Hz atau lebih tinggi tidak diketahui pada masa ini. Perlindungan Gorilla Glass Victus 2 Corning juga merupakan peningkatan yang dialu-alukan, walaupun kaca semasa adalah lebih daripada cukup baik.

OnePlus 12 berkongsi kamera dengan OnePlus Open

OnePlus telah mendedahkan bahawa persediaan kamera OnePlus 12 akan menampilkan penderia Lytia 808 50 MP baharu daripada Sony untuk penembak utama. Ini menggunakan teknologi piksel bertindan, yang serupa dengan apa yang terdapat pada OnePlus Open (ulasan).

OnePlus 12 dalam kemasan hitam dengan tekstur pasir

OnePlus 12 dalam warna hitam dan dengan tiga kamera belakangnya. / © OnePlus

Ia juga didedahkan oleh eksekutif OnePlus bahawa penderia selebihnya termasuk kamera periskop 64 MP baharu dengan zum optik 3x dan kakap ultralebar 48 MP, menunjukkan persediaan itu sama sekali dengan OnePlus boleh lipat. Selain itu, OnePlus 12 mengekalkan Hasselblad untuk penentukuran warna dan menambah sensor baharu, sama ada AF laser atau ToF 3D.

Walaupun prestasi pengimejan yang dijangkakan mungkin setanding dengan Open, cipset Snapdragon 8 Gen 3 dengan ISP yang dipertingkatkan pada OnePlus 12 mungkin boleh meningkatkan foto dan videonya. Bagaimanapun, kami masih belum mengesahkan sama ada terdapat perbezaan yang ketara dalam kehidupan sebenar.

Konfigurasi pemproses dan memori OnePlus 12

Bahagian dalaman OnePlus 12 diketuai oleh cipset Snapdragon 8 Gen 3 Qualcomm. Cip perdana baharu ini mempunyai 30 peratus CPU dan 25 peratus prestasi GPU yang lebih baik daripada Snapdragon 8 Gen 2. Terdapat juga penekanan berat pada keupayaan pembelajaran mesin silikon, tetapi tidak jelas bagaimana OnePlus akan menggunakan ini pada telefon bimbit. .

Dari segi memori, varian Cina OnePlus 12 dijadualkan membawa sehingga 24 GB RAM dan 1 TB storan. Ia tidak dikatakan jika konfigurasi yang sama akan ditawarkan untuk negara lain. Walau bagaimanapun, kami berharap OnePlus menaik taraf model asas kepada storan 256 GB daripada 128 GB.

Kapasiti bateri OnePlus 12 dan kelajuan pengecasan

Menurut khabar angin, OnePlus 12 mempunyai kapasiti bateri 5,400 mAh, yang merupakan peningkatan sederhana daripada saiz sel 5,000 mAh yang sebelumnya. Sekiranya ia menjadi kenyataan, ia akan menjadikan OnePlus 12 sebagai salah satu peranti perdana terbaharu dengan kapasiti sedemikian.

Bahagian pengecasan dijangka mempunyai kelajuan pengecasan pantas 100 watt yang sama. Sementara itu, penggabungan belakang kaca menunjukkan pengecasan wayarles kembali, yang telah ditinggalkan pada OnePlus 11 dan OnePlus Open.

Berapakah kos OnePlus 12

Perkembangan sekitar OnePlus 12 memberitahu kami tidak akan ada perubahan harga. Bermakna, peranti itu boleh berharga $699 untuk model asas dan $799 pada varian lebih tinggi jika air pasang menyebelahi kami. Sudah tentu, harga mungkin berbeza di banyak negara.

Dengan pendedahan OnePlus 12 semakin hampir dan dengan kebanyakan spesifikasi telah ditemui, apakah kejutan lain yang anda mahu lihat daripada peranti itu? Ingin melihat fungsi AI kendiri? Mungkin alat AI generatif on-board yang sama dengan apa yang dikhabarkan pada Samsung Galaxy S24? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan.