OnePlus 13 Mei Menampilkan Wajah Baharu yang Snazzy dan Paparan Rata

21
nextpit OnePlus 12 Camera
© nextpit

Telefon bimbit perdana OnePlus boleh dibezakan daripada model lain berkat modul kamera bulat di belakangnya. Malah, ia agak konsisten sejak beberapa generasi lalu, termasuk OnePlus 12 (ulasan). Firman mengenai anggur mengatakan bahawa jenama China akan menjauhi sentuhan ikonik ini dan membawa reka bentuk yang segar, bermula dengan OnePlus 13.

Reka bentuk OnePlus 13 yang serba baharu?

Leaker Digital Chat Station (DCS) mengulangi dalam siaran terbaharunya di platform China Weibo bahawa OnePlus sedang menguji reka bentuk serba baharu pada perantinya yang akan datang yang akan debut dalam OnePlus 13. Walaupun tiada penerangan tentang bagaimana ini akan berbeza daripada model sebelumnya, ia menyatakan cincin kamera dengan elemen “engsel” cerun biasa yang bertemu di tepi akan diganti.

Mengetahui bagaimana OnePlus berkongsi beberapa seni bina perkakasan dengan Oppo dan Realme, peranti sedia ada daripada dua jenama terakhir mungkin menunjukkan rupa OnePlus 13. Pada asasnya, ini boleh termasuk kamera belakang yang ditempatkan di pulau elips atau hanya mempunyai modul kamera yang disusun secara menegak, yang juga digambarkan pada skema OnePlus Nord 4 jarak pertengahan yang tidak diumumkan.

Skema OnePlus Nord 4

Skema yang didakwa OnePlus Nord 4 / © Weibo/u/DigitalChatStation

OnePlus 13 dikhabarkan spesifikasi

Pemberi maklumat menambah bahawa OnePlus 13 disebut-sebut membawa kamera yang sama dengan kamera utama 50 MP, periskop 64 MP dan ultra lebar 48 MP. Walaupun tiada pengesahan jika komponen pengimejan ini akan dibangunkan bersama dengan Hasselblad, adalah selamat untuk mengandaikan penjenamaan syarikat Sweden itu akan terus menjadi titik jualan untuk telefon kamera.

Tambahan pula, telefon pintar itu juga dijangka menjadi antara peranti pertama yang menampilkan SoC Snapdragon 8 Gen 4 yang akan menggunakan teras CPU Oryon buat kali pertama sebagai tambahan kepada GPU Adreno 830. Chipset perdana baru disebut-sebut akan didedahkan pada bulan Oktober dan akan menggunakan nod N3E TSMC.

Bagi paparan, DCS percaya OnePlus 13 mempunyai “penyusun skrin besar 2K” ini yang boleh bermakna AMOLED 6.82 inci sedia ada pada OnePlus 12. Walau bagaimanapun, sebelum ini terdapat perbualan tentang bagaimana OnePlus merancang untuk membuang paparan melengkung memihak kepada yang rata, yang telah dilakukan oleh Samsung dengan Galaxy S24 Ultra (ulasan) dan Galaxy S24.

Sama seperti jadual keluaran OnePlus 12, OnePlus 13 boleh diumumkan terlebih dahulu di China pada November tahun ini atau Januari 2025 sebelum melangkah ke pasaran global dalam beberapa bulan selepas itu.

Bagaimanakah anda mereka bentuk OnePlus 13? Adakah anda mahu melihat skrin rata dan rupa yang lebih diperkemas? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar jawapan anda.